AcasăSpecialArta lui Luca Szöcs – surâs și vis legănat...

Arta lui Luca Szöcs – surâs și vis legănat…

Am participat, recent, la vernisajul unei expoziții de pictură, vernisaj aflat sub zodia tinereții extreme. Autorul acestei manifestări sublime are doar 10 primăveri și se numește Luca Szöcs. Pictează și cântă dumnezeiește la pian. Pictura sa merge în sensul umanității, ca și muzica folk, cu care bunicul său, Viorel Ștefănescu, ne-a încântat decenii întregi și ne va încânta până la… capăt.

luca szoch 1Cu siguranță, sensibilitatea, melancolia și romantismul tânărului Luca vin de la bunicul și bunica sa după mamă, iar rigurozitatea, precizia și seriozitatea cu care a plecat pe drumul fără întoarcere al artei își au originea în părinții săi – tatăl de meserie chimist, iar mama – profesor de psihologie și sociologie. Și, cu siguranță, în bunicii săi din Ardeal. Mai are ceva de la bunicul său Viorel Ștefănescu: acea neliniște religioasă, care-i orânduiește gândurile și-i incendiază vocația plastică și muzicală.

vernisaj luca szochParticipanții la această manifestare, critici de artă, ziariști, istorici, scriitori, toți – oameni în toată firea, au trăit momente de o generozitate maximă, momente care ne arată că arta, în afara rolului ei estetic, are și un rol social: acela de a cultiva iubirea între oameni și cunoașterea adevărului     revelat prin pictură, muzică, poezie etc.

Prezentă la acest eveniment de mare rafinament, Violeta Scrociob, vicepreședinte Societatea Culturală Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea, ne-a spus textual: „Sunt fericită că am avut prilejul să vizionez arta unui copil atât de talentat, cu gusturi estetice surprinzătoare pentru vârsta sa, dublate de gesturi etice corespunzătoare unui artist matur!”

luca szoch 2De asemenea, vicepreședintele aceleiași societăți culturale, ziaristul și poetul Nicu Cismaru ne-a spus, cu încântare: „E atâta umanitate în arta lui Luca, încât orice amărăciune îți dispare în momentul în care te apleci asupra sa!”

La rândul nostru, ca ziariști, noi spunem că nu există satisfacție profesională mai mare văzând că un copil de 10 ani are proprietatea cuvintelor și  vorbește mai coerent și mai românește decât orice Gigel pus pe criterii politice în fruntea culturii locale sau naționale.

luca szoch  5Să trăiești, la vârsta de 10 ani, „primejdiile” spiritului artistic (plastic și muzical) nu e la îndemâna oricui. Pesemne că Luca are îngeri în sânge, așa cum cred că are un mare prieten al nostru, al Liniei Întâi, tenorul Antonius Nicolescu, stabilit de ani buni în Germania.

Ce învățăminte se desprind din pictura lui Luca? Cultul frumuseții exterioare și morale, superioritatea visului unui copil dotat, emoția care ne reține respirația… Un spectacol de ingenuitate, frumusețe morală și spirituală. Curăție interioară. Puritate. Expresie a avidității de spațiu, de absolut…  Luca și-a făcut o profesie de a lua lumea în serios de la o vârstă fragedă. Nu întâmplător vrea să studieze în patria lui Goethe, chiar dacă ne-a spus că încă se mai hârjonește cu copiii de vârsta lui, jucându-se de-a Baba Oarba și De-a v-ați ascunselea.

luca szoch 9La doar 10 anișori, Luca întoarce viața pe toate părțile, dorind să-i proiecteze acesteia toate nuanțele, să-ți găsească ascunzătorile, să-i descopere cărările sinuoase, pentru a-și pregăti alunecarea în lume. Arta lui Luca – surâs și vis legănat… Inimă atinsă de delicatețe. Un copil special, care aleargă până la epuizare, în căutarea propriei vocații, ieșindu-și, deseori, în cale. El este ființa aflată pe calea unei spiritualități în trepte, ca o curgere în sus, ca o cădere spre cer, așa cum ar spune Emil Cioran.

luca szoch 88Prețuind nespus aurora din ochii acestui copil minunat, m-aș simți foarte onorat ca una dintre viitoarele mele cărți de poezie să aibă o grafică semnată de… Maestrul Luca Szöcs! Aferim!

Cine este Luca Szöcs?

Luca Szöcs s-a născut la data de 6 septembrie 2004. Are 10 ani și este elev în clasa a IV-a, la Școala Generală „George Poboran” din Slatina, clasa prof. Emilia Diaconescu. De asemenea, el este în anul IV de studiu, la Școala de Muzică din Slatina, clasa prof. Victoria Brăileanu.

luca szoch 4A participat la concursuri de desen încă de la vârsta de 5-6 ani, desenul fiind activitatea care-i conferă relaxare și satisfacție spirituală. Experimentează diferite tehnici de desen și pictură. Lucrează cu prof. Marius Cioc, de la vârsta de 8 ani, iar – recent – a avut prima lui expoziție de pictură, în cadrul Bibliotecii „Ion Minulescu” din Slatina.

Are un discurs coerent, dând dovadă de o maturitate timpurie, dar și de o sensibilitate aparte care provine, spun unii, de la faptul că ar avea „îngeri în sânge”.

Îi place să construiască tot felul de acareturi, cu piese LEGO, joacă badminton și baschet, citește cărți de aventură și a îndrăgit limba lui Goethe, pentru că vrea să-și desăvârșească   studiile în Germania. Pictează și cântă dumnezeiește la pian și își ajută fratele mai mic să deprindă și el aceste meșteșuguri.

Pe lângă premiile pe care le-a obținut la Olimpiadele de Instrument (Secțiunea Pian), Luca Szöcs a fost premiat și la concursurile și olimpiadele școlare la matematică, limba română, informatică și cultură generală.

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments