AcasăInterviuAsociația Fiii și Prietenii Caracalului este cea mai activă asociație din acest...

Asociația Fiii și Prietenii Caracalului este cea mai activă asociație din acest municipiu!

D-le director, ce înseamnă cultura pentru noua administrație a străvechiului Caracal?

Înseamnă foarte mult și o dovadă în acest sens poate fi bugetul de anul acesta atribuit culturii. În urmă cu câțiva ani, când era director d-na Ligia Pavel, nu știam exact câți bani avem pentru un anumit eveniment. Probabil că era prevăzut în buget, dar nu am știut și, de fiecare dată când se apropia un eveniment, trebuia să facem demersuri și să vedem ce putem aproba din bugetul evenimentului respectiv. Iată că de anul trecut și, mai mult, de anul acesta, lucrurile s-au schimbat, există un buget aprobat prin Hotărâre de Consiliul Local, un calendar al principalelor activități cultural-artistice, care se desfășoară la Teatru, la Centrul Cultural, la Bibliotecă și la Muzeu. Sunt activități pe care noi le desfășurăm cu forțe proprii, dar sunt și activități care necesită un buget, așa cum sunt marile festivaluri care au intrat în tradiție și pe care noi le organizăm. Bugetul de anul acesta este unul foarte generos, de peste 1,6 milioane lei acordați culturii.

florin teodorescu caracal 007Sunt festivaluri pe care încercăm să le dezvoltăm și, de aceea, bugetul a necesitat o creștere. De exemplu, Festivalul Călușului l-am transformat, de anul trecut, în festival internațional. La ora aceasta, avem deja confirmări de la patru țări ce vor participa la acest festival, suntem în discuții cu directorul general UNESCO, pe care dorim să-l invităm la festival. Suntem în discuții avansate cu Autoritatea Națională de Turism pentru promovarea festivalului prin promovarea brandului de țară, printr-un parteneriat. Încercăm să facem tot felul de demersuri și pentru celelalte manifestări pe care le-am dezvoltat, pe care le-am reluat. Anul trecut, am reluat trei festivaluri care erau întrerupte, unul dintre ele de 16 ani, este vorba de Festivalul de Comedie al Teatrelor Neprofesioniste. S-a reluat Festivalul de Muzică „Radu Șerban”, după șapte ani de pauză. S-a reluat Festivalul de Teatru pentru tineret, Festivalul Lyceum, după o pauză de câțiva ani. Este lesne de înțeles că pentru administrația publică locală, pentru d-l primar, pentru Consiliul Local, cultura înseamnă mult.

Sunteți unul dintre pilonii spiritualității locale, pe lângă alții. Ce înseamnă, pentru d-voastră, pentru colaboratorii d-voastră și pentru ceilalți factori de răspundere, patrimoniul cultural al Caracalului și ce faceți pentru conservarea acestuia?

Din păcate, nu putem să facem atâtea câte ne-am dori. Anul trecut, s-au făcut demersuri către Ministerul Culturii, către Direcția de Monumentelor Istorice, pentru reabilitarea Bibliotecii, Muzeului, Casei Hagiescu-Miriște, care a fost donată de acest mare avocat Hagiescu Miriște, odată cu colecția de tablouri pe care o avea, pentru a fi o secție de artă plastică. Încă două clădiri din Municipiul Caracal erau prinse în acest program de reabilitare dar, din păcate, nu s-a alocat niciun leu. În această situație, suntem într-un mare impas, așa cum se întâmplă și cu Casa Memorială Iancu Jianu. Ea este reabilitată în proporție de 80%, mai sunt câteva lucruri de rezolvat acolo, instalație electrică, tocărie și instalație de încălzire. Dar, din păcate, suntem legați de acest buget, care nu ne permite să facem foarte mult. Sunt foarte multe clădiri de patrimoniu în Caracal. Pentru multe dintre ele care sunt proprietate personală, nu avem ce să facem decât să le înregistrăm, să le fotografiem și să creăm o bază de date și o arhivă cu aceste clădiri. Pentru cele pe care le avem în administrație, ne chinuim să facem demersuri, acum există o linie de finanțare, un program european din partea țărilor Norvegia, Suedia și Liechtenstein, încercăm să accesăm fonduri, să găsim parteneri în aceste țări, dar este foarte dificil, pentru că criteriile de eligibilitate sunt foarte severe și este foarte greu să obținem finanțare. Noi încercăm, dar din acest punct de vedere, administrația publică locală nu poate să facă foarte mult, deoarece nu sunt fonduri suficiente pentru astfel de clădiri. Este necesară o sumă foarte mare pentru a încerca să le reabilităm. Există în patrimoniul primăriei, se încearcă să se întrețină într-o formă cât mai bună, în așa fel încât să nu se degradeze mai mult. Dar, din păcate, mai mult nu putem face.

Dintotdeauna, școala a avut legătură cu factorii culturali dintr-o urbe, așa cum este urbea d-voastră atât de veche și de glorioasă… La ora asta, ați reluat diferite tradiții, festivaluri, legătura cu școala există?

Există și este una foarte bună și foarte strânsă. Avem o relație excepțională cu toți conducătorii unităților de învățământ, în special cu liceele, dar nu numai. Există atâta deschidere și dăruire pentru cultură, încât orice eveniment ar fi și la orice oră îi contactez telefonic pe directorii liceelor din oraș sau de la școlile generale. Niciodată nu s-a pus problema să nu colaborăm, fiind o deschidere atât de mare. Mai mult, există parteneriate aproape între toate instituțiile de învățământ din oraș, plecând de la grădinițe și până la licee, există parteneriate între Centrul Cultural Municipal, așa cum suntem constituiți acum, fie că este vorba de departamentul muzeului, fie că este vorba de bibliotecă sau de fosta Casă de Cultură, actualmente departamentul de organizare evenimente cultural-artistice. Există parteneriate pe diferite direcții, de educație a copiilor, de atragere către cultură, către actul artistic, către diferite activități pe care aceste departamente le desfășoară. Chiar există o legătură foarte strânsă și mă bucur că am găsit înțelegere și că toți directorii instituțiilor sunt dornici, deschiși și nerăbdători, de fiecare dată, să-i invităm la evenimentele pe care le organizăm, și participă cu elevi și cu mare plăcere.

Credeți că, în sfârșit, acest locaș – Teatrul Național din Caracal – care poartă acum numele actorului Ștefan Iordache, își îndeplinește cu brio misiunea pentru care a fost hărăzit?

Cu siguranță. Există evenimente artistice, sâmbătă dimineață au fost spectacole de teatru pentru copii, joi dimineață avem un spectacol producție proprie a Centrului Cultural, fiind vorba de spectacolul Pinochio. Urmează ca de 8 martie să oferim femeilor din Municipiului Caracal un spectacol în interpretarea actorului Marcel Iureș – piesa Absolut. Există un program de teatru „La tine acasă”, pe care primăria l-a acceptat și Consiliul Local l-a aprobat, prin care încercăm să aducem și alte producții teatrale decât cele pe care Centrul Cultural Municipal le realizează. Practic, Teatrul Municipal din Caracal are în repertoriu doi spectacole pentru copii și trei pentru adulți, pe care încercăm, cu anumită frecvență, să le prezentăm publicului caracalean. Pe lângă producțiile proprii, sunt celelalte spectacole artistice pe care le invităm din afara Caracalului. În plus de asta, sunt cele trei mari evenimente care se desfășoară la teatru, fiind vorba de Festivalul de Teatru „Ștefan Iordache”, care va debuta la începutul lunii mai, cu un spectacol al unui teatru din Londra, care face parte și este invitat la Festivalul Shakespeare, însă directorul festivalului, d-l Boroghină a ținut ca neapărat acest spectacol să fie prezentat și la Caracal. La sfârșitul lunii mai, avem Festivalul Festin, așa cum se numește, de anul acesta, Festivalul de Tineret, care are două secțiuni: teatru pentru tineret și festivalul de film de scurt metraj pentru tineret. Celălalt mare eveniment, este vorba de Festivalul de Comedie al teatrelor neprofesioniste, care se desfășoară la începutul lunii octombrie. Pe lângă acestea, sunt celelalte producții artistice pe care fie suntem gazdă, fie sunt produse de centrul Cultural Municipal.

Emil Boroghină – iată un romănățeam care nu a uitat de unde a plecat. Personal, în ce relații sunteți cu acesta?

Foarte bune! M-a bucurat un lucru pe care mi l-a spus, atunci când a fost în vizită cu echipa tehnică a teatrului din Londra, să vadă condițiile tehnice de la teatru, mi-a spus, deci, un lucru care m-a bucurat foarte mult. Existau două variante, ca acest spectacol să fie prezentat la Craiova și la București, și la Caracal și Craiova. El a ales Caracal și Craiova, ceea ce este un lucru extraordinar pentru noi.

Sunt anumite instituții nonguvernamentale, uneori, de-a lungul timpului, care au fost acroșate politic sau mai libere. În ce relații sunteți, ca instituție, cu astfel de asociații nonguvernamentale?

Suntem în relații foarte bune, ca instituție, Centrul Cultural Municipal. Nu știu dacă sunt alte disensiuni între administrație sau alte asociații, dar nu cred. O dovadă în acest sens este că, la Zilele Caracalului, în noiembrie, o parte dintre acțiuni au fost programate și derulate de către Asociația „Fiii și prietenii Caracalului”, cea mai activă asociație din acest municipiu. Mai există o asociație care realizează alte evenimente „Săptămâna Culturală a Romanațiului”, fiind vorba de Asociația Culturală „Iancu Jianu”. Mai există o asociația civică, care se implică în diferite evenimente, dar, cu siguranță, Asociația „Fiii și prietenii Caracalului” are cea mai bună și cea mai bogată activitate. De fiecare dată am fost deschiși și i-am primit cu drag în manifestările pe care noi le-am realizat sau atunci când am fost gazde la manifestările pe care dumnealor le-au organizat. De ce să nu recunoaștem, este o asociație care a reușit să strângă în jurul ei numai oameni de cultură și de valoare din Municipiul Caracal și nu numai.

Este greșit dacă spun că prin cultură putem fi mai liberi?

O, nu este greșit. Putem fi mai liberi, putem fi mai buni, mai deschiși, poate mai cerebrali. Cultura este, așa cum mulți spun, baza oricărei societăți. Dar cred că fără cultură, de aceea și prin programele pe care noi încercăm să le facem pentru elevi încercăm să-i formăm ca oameni de cultură, ca spectatorii de mâine sau, de ce nu, ca actorii de mâine.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments