AcasăEvenimentAsociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Caracal a...

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Caracal a sărbătorit cum se cuvine Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române!

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviației și a Forțelor Aeriene Române (20 iulie a.c.), odată cu prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Caracal, aflată sub președinția Cpt. Comandor, inginer Andrei Constantin, cel care a deschis manifestarea, pe platoul din fața Casei Armatei de la Caracal, cu respectarea tuturor măsurilor restrictive de distanțare socială, impuse de starea de alertă determinată de pandemia de Coronavirus. Sufletul viu al acestei manifestări a fost lt (r) Ion Cârjan, secretarul ARPIA Caracal, cel care a mobilizat presa și notabilitățile orașului, pentru a participa la această frumoasă manifestare, care a adus un elogiu Serviciului de Luptă Permanent (SLP) din cadrul Aerodromului Deveselu, pe perioada 1951-2020.

ziua aviatiei caracal iulie 2020 1Se știe faptul că, începând cu 29 martie 2004, ora 19, România a fost integrată în sistemul de apărare comun al Alianței Nord-Atlantice, celulele de alarmă trecând sub comanda NATO, în timp ce spațiul necesar a fi acoperit depășește granițele țării. SLP s-a transformat în SL-PA, acronim ce desemnează „Serviciul de Luptă – Poliție Aeriană”. În acest timp, formația de bază a Serviciului de alarmă a rămas celula de avioane de vânătoare, misiunile SL-PA diferă prin faptul că nu se mai află sub comandă națională, ci sub comandă NATO, iar apărarea spațiului național a fost extinsă, acum fiecare celulă de avioane de vânătoare putând acționa și în spațiul aerian al țărilor NATO, din zona de responsabilitate a țării respective, în funcție de necesitățile de intervenție. Au fost prezenți la manifestare primarul orașului, Liviu Radu, președintele PSD Caracal și președintele Asociației Fiii și Prietenii Caracalului, Ion Marian Doldurea, Comandor Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei Aeriene Deveselu,  Comandor (r) Ion Necula,  Comandor ing. Ion Bichir, alte foste și actuale cadre militare ale Bazei Aeriene Deveselu, printre care și celebrul pilot Vasile Bujor, conducător de Mig 21, cel căruia, în urma tragerilor reale din Poligonul Astrahan URSS, comandantul rus al Bazei Aeriene Sovietice, din acel timp, l-a felicitat la scara avionului și i-a spus. „Bravo, copile, tu valorezi cât greutatea ta în aur!”

Cpt. Comandor, ing. Andrei Constantin a dat citire mesajului Președintelui Asociației Naționale pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, Gl.mr. (r.), prof. univ. dr. Florian Răpan, cel care a adresat „urări și felicitări tuturor celor care contribuie la afirmarea aeronauticii românești, participă și susțin împlinirea actului de cultură aviatică, manifestând interes și implicare activă în promovarea atractivă a istoriei și tradițiilor noastre aviatice.”

În cuvântul său, Comandor (r) Nicola Tudor, fost comandant al Bazei Aeronautice de la Deveselu, le-a vorbit celor prezenți despre istoria Sărbătorii Zilei Aviației: „Tradiția sărbătoririi Zilei Aviației la 20 iulie s-a păstrat până în anul 1948, când datorită conjuncturii politice și militare s-a renunțat pentru scurt timp la această tradiție. Prin Decretul 309 / 05.08. 1953 s-a hotărât ca Ziua Aviației să fie sărbătorită în prima duminică din septembrie, iar prin Decretul 203 / 14.06.1960, care îl anula pe cel din 1953, s-a stabilit ca Ziua Aviației să fie sărbătorită în a treia duminică din iunie.

Dup 1989, prin Legea 382 din 28 septembrie 2004 s-a restituit revenirea la tradiția interbelică prin care Ziua Aviației se sărbătorește în acea zi cu patronul său spiritual, Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul.”

În discursul său, Lt.(r) Ion Cârjan, secretarul ARPIA, filiala Caracal, a vorbit despre eroismul și profesionalismul piloților din Baza Aeriană de lângă Caracal, dând citire și unei liste, sub genericul ARIPI FRÂNTE, cu numele celor 22 de  eroi care au murit la datorie: Lt. Major. Dumitru Golescu, lt. Aron Chelețeanu, lt. maj. Ștefan Neagoe, Lt. Atila Stoff, lt.maj. Francisc Zaboș, cpt. Marius Iliescu, Lt. Maj. Sotir Chitea,  Mr. Radu Ciofu, Cpt. Vasile Vasilescu, Cpt. Mihai Indrie, Cpt. Nicolae, Mr. Gheorghe Brișcă, Mr. Ștefan Mihai,  pilot Gheorghe Cerevca,  Cpt. Ioan NIȚU, Lt.col. Ioan Bârsan, Lt. Maj. Gheorghe Stoica, Lt. Col. Ion Diaconescu, Lt. maj. Aurelian Popa, Cpt. Adrian Trușcă, Lt. Col. Valer Scrobotă și Lt. Col. Ion Băloi…

ziua aviatiei caracal iulie 2020 2Manifestarea a fost încununată de un adevărat survol aerian omagial, cu aeronave conduse de următoarele echipe: Cap formație C130 (Pilot: cpt. cdor  Sorin NIȚĂ , Copilot: cpt. Bogdan HASEGAN, Navigator: lt. Cosmin POPESCU, Mecanic de bord: mm. Cristinel GANEA , Loadmaster: mm. Daniel TUDURIU); Coechipier dreapta (Pilot: Cpt. cdor Ianculescu Florin, Copilot: Lt. cdor Garz Romeo, Loadmaster: MM Tebrean Maftei); Coechipier stânga (Pilot: Cdor Tecuceanu Emil, Copilot: Lt. cdor Motoroiu Daniel, Loadmaster: MM Stancu Gabriel).

model monument mig net
Monumentul de la Câmpia Turzii

Cei peste 20 de piloți ai Bazei Aeriene de pe lângă Municipiul Caracal, una dintre cele mai importante Baze Aeriene din România, și-au exprimat, în dese rânduri, disponibilitatea de a înălța un Monument Comemorativ pentru cinstirea celor care au reprezentat cu cinste această armă de frunte a Armiei române, aviația, însă autoritățile municipale n-au înțeles nici rostul și nici obligația lor morală de a pune la dispoziție o locație în acest sens. Asta, în ciuda faptului că Statul Major al Forțelor Aeriene Române, reprezentat prin Gen. Viorel Pană, aprobase acest proiect generos și chiar a pus la dispoziție un avion, în acest sens. Este păcat pentru memoria aviației române, ca un municipiu precum Caracalul, care a avut în preajma sa una dintre cele mai importante baze aeriene, să nu aibă un asemenea monument. Până și Coloneștiul, comuna care l-a dat țării pe marele aviator „Alexandru Șerbănescu”, a reușit să facă, în memoria acestui brav ostaș român, un astfel de monument, dar și un muzeu cu numele eroului mai sus amintit. Modelul preferat de cadrele militare care și-au exprimat această doleanță este cel de la Câmpia Turzii, unul dintre monumentele românești de excepție, închinate Aviației Române.

Prezent la această manifestare de suflet, Ioan Marian Doldurea, prietenul aviatorilor de la Baza Deveselu, le-a promis acestora că, în viitorul apropiat, când domnia sa va prelua frâiele fostei capitale a județului Romanați, va rezolva această doleanță, ba și mai mult, va înainta un proiect pentru instituirea, în cadrul actualului Muzeu al Romanațiului, a unei secții dedicate Bazei Aeriene de pe lângă Municipiul Caracal. „Este de datoria noastră, a celor care mai avem curajul să rostim cuvântul PATRIOTISM, să ne cinstim eroii și să-i prezentăm generațiilor viitoare ca pe niște modele de profesionalism și dragoste de neam și țară, demne de urmat!”, a spus d-l Marian Doldurea.

Felicitări, tuturor!

Dumitru SÂRGHIE


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments