AcasăAtenție la arderea miriștilor și vegetației uscate!
Array

Atenție la arderea miriștilor și vegetației uscate!

Printr-un comunicat de presă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt reamintește principalele prevederi legale și măsuri de prevenire pe care cetățenii, instituțiile și operatorii economici trebuie să le cunoască cu privire la acțiunile de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale de pe terenuri agricole sau din gospodăria proprie.

Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce, de multe ori, la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești.

isu incendii vegetatiePrincipalele prevederi legale și măsuri de prevenire pe care cetățenii, instituțiile și operatorii economici trebuie să le cunoască: arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională, în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 352/2015; arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis, conform Ordinului ministrului Internelor și reformei administrative și al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008, precum și a Ordinului ministrului Administrației și Internelor nr. 163/2007 – art. 97.

În condițiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obținute aprobările prevăzute de legislația în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiții meteorologice fără vânt; parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căile de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha, a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.

Incendiile de vegetație uscată care se produc în apropierea căilor de circulație pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice.

În ceea ce privește modul de comportare pe care trebuie să îl adopte participanții la trafic, se fac recomandările: evitarea pătrunderii în zona cu fum; anunțarea evenimentului la 112; închiderea geamurilor și comutarea instalației de climatizare pe modul recirculare, pe timpul traversării zonei; părăsirea zonei de manifestare a fumului și semnalizarea celorlalți participanți la trafic asupra evenimentului; îndepărtarea de autovehicul și respectarea indicațiilor primite din partea autorităților, dacă se impune evacuarea.

Ionuț DUMITRESCU

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments