AcasăActualitateAtenție: SC Mineral Expert SRL Craiova recidivează!

Atenție: SC Mineral Expert SRL Craiova recidivează!

Exploatarea haotică a agregatelor minerale poate provoca dezechilibre ecologice ireversibile, iar județul nostru, de ani și ani de zile, este supus unui pericol iminent, din cauza activităților iresponsabile și deseori ilegale ale unor societăți care încalcă grav legislația din domeniul protecției mediului.

„Unii politicieni ne distrug viețile, iar unele societăți comerciale, care exploatează agregatele minerale, ne distrug flora și fauna, adică ne distrug tot viețile, fiindcă distrugerea mediului echivalează cu distrugerea vieții, pe acest pământ românesc, supranumit cândva Grădina maicii Domnului”, ne-a spus, cu un of în inimă, Ion Vasile, primarul comunei Voineasa.  O comună nepângărită încă, în totalitate, de „civilizația” firmelor amintite mai sus, o comună de un pitoresc natural dătător de speranță și viață.

exploatare voineasa mineral expert craiova intDar cum „diavolului democratic” nu-i place frumusețea naturii, el și-a băgat coada în albia râului Olteț, producând – prin intermediul SC Mineral Expert SRL Craiova – mari stricăciuni și daune, la aproximativ 1,5 km aval de stația de epurare Ape Uzate a orașului Balș.

ion vasile primar voineasa
Ion Vasile, primarul comunei Voineasa, Olt

Iată ce ne mai spune, în acest sens, Ion Vasile: „Există o societate pe râul Olteț, care exploatează nisipul și eu nu cred că respectă prevederile legii din acest domeniu. De altfel, cei care lucrează acolo refuză să-mi spună ce firmă reprezintă și refuză, de asemenea, să-mi prezinte vreo autorizație, ei continuând să exploateze discreționar albia râului Olteț.

Cu ceva timp în urmă, eu am inaugurat acolo o punte pietonală, în care am investit câteva miliarde, iar ei, tot săpând și săpând, se apropie de obiectiv, existând riscul să-mi distrugă puntea. Nu știu cine este în spatele lor și cine îi protejează de la județ. Am auzit că este o firmă din Craiova, prin acțiunea căreia malul Oltețului a început să erodeze, existând, de asemenea, riscul să ajungă până la stâlpii de alimentare cu energie electrică. Am făcut plângeri la SGA Olt și la Garda de Mediu Olt, dar n-am primit niciun răspuns. Vă rugăm, ca prin ziarul dvs., să trageți un semnal de alarmă!”

Am ținut cont de doleanța primarului, fapt care a determinat, chiar în ziua când acesta ne-a făcut această declarație (luni, 16 martie a.c.) ca o echipă a Gărzii de Mediu Olt, coordonată de comisarul-șef Gheorghe Neacșa, să se deplaseze la fața locului, aceasta luând măsuri de urgență împotriva societății respective, care nu se află la prima încălcare a legii (aceasta a mai fost amendată, în anul 2103, cu 5000 lei, pentru nerespectarea perimetrului de exploatare, atunci retrăgându-i-se și autorizația de mediu).

surpare mal voineasaÎn cazul recent, Garda Națională de Mediu Olt i-a aplicat acestei firme o amendă contravențională în valoare de 50 000 lei, în conformitate cu art. 94, alin. 3, pct. 1, din OUG 195/2005, privind protecția mediului, cu completările și modificările ulterioare. De asemenea, conform legilor în vigoare, Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) va propune emiterea unei notificări prealabile, pentru îndeplinirea obligației firmei respective de a se conforma cu prevederile autorizației de mediu.

Dă, Doamne, ca aceste măsuri să-i potolească patronului firmei respective setea de îmbogățire, distrugându-le, prin încălcarea repetată a legilor țării, țăranilor din Voineasa mediul ambient, adică distrugându-le viața.

Alături de Comisariatul Județean al GNM Olt, noi vom fi cu ochii pe această societate!

Dumitru Sârghie, Asociația Ecologia Bunului Simț, Filiala Olt 

2 COMENTARII

  1. Cred ca aveti dreptate si ma straduies sa aflu daca nu cumva amenda a fost data asa de florile marului si ca respectiva firma este in cardasie cu mafia politica din Olt…SAper sa aflu mai multe…

  2. Domnilor chiar credeti ca cineva poate sa exploateze fara permisiunea unei anumite persoane de la judet ?Nea Vasile stie dar nu poate ,asta este plateste consecintele.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments