AcasăInterviuAtunci când într-o echipă cineva nu-și face treaba cum se cuvine, infractorul...

Atunci când într-o echipă cineva nu-și face treaba cum se cuvine, infractorul câștigă…

Cine sunteți dvs., de fapt, d-le comisar-șef Nicolae Trifu – adjunct-șef al Inspectoratului de Poliție al județului Olt?

Sunt un locuitor al județului Olt, născut în comuna Stoenești. Fac parte din efectivele Ministerului Afacerilor Interne din anul 1990, ca urmare a absolvirii cursului de perfecționare profesională, pe durata a șase luni, organizat de instituția mai sus menționată, loc obținut în urma concursului ținut la acea perioadă.

Ca activitate profesională, menționez că timp de 16 ani am făcut parte, ca ofițer, din cadrul Serviciului Rutier, dintre care șapte ani am fost șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene. De asemenea, timp de alți șapte ani am fost ofițer în Serviciul de Ordine Publică, parcurgând majoritatea liniilor de muncă (coordonare, sprijin și control al lucrătorilor posturilor de poliție comunale,  prevenirea și combaterea furturilor de animale, produse petroliere etc.).

nicolae trifu 568Care este specificul activităților prioritare, în noua dvs. postură?

Aici există trei puncte importante. Primul ar fi coordonarea, îndrumarea și controlul structurilor de Ordine Publică (Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Rutier, Serviciul de Acțiuni Speciale), analiza și prevenirea criminalității. Cel de-al doilea punct se referă la coordonarea efectivelor de Ordine Publică, în acțiunile ce au loc pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea infracționalității, cu impact asupra climatului de ordine și siguranță publică.

Cel de-al treilea îl constituie cooperarea și relaționarea cu efectivele de jandarmi, Poliția de Frontieră, Poliția Locală, în vederea executării unor acțiuni în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură a tulbura ordinea și siguranța publică.

Spuneți-ne câteva obiective pentru viitorul apropiat?

Echipa managerială a IPJ Olt, din care fac parte și eu începând cu data de 7 noiembrie 2013, ca urmare a evaluării și numirii mele pe funcția de Adjunct-Șef al IPJ Olt, de către conducerea IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române), a stabilit obiectivele Poliției Județene Olt. Aici putem enumera:

– îmbunătățirea indicatorilor de performanță, concomitent cu normalizarea situației operative;
– asigurarea ordinii și siguranței publice atât în mediul rural cât și în mediul urban, o prioritate constituind-o mediul rural unde avem 104 localități;
– îmbunătățirea imaginii instituției Poliției Județului Olt. Imaginea Poliției se poate asigura și prin rezultate și prin acțiuni prompte, operative, vizibile, ferme.

Numai așa populația județului Olt te apreciază. Dacă te deplasezi cu întârziere la un apel prin 112 sau te deplasezi și nu-ți faci datoria, atunci când ești sesizat, sau efectiv nu ști cum să procedezi, populația te percepe imediat și, în același timp, îți dă și calificativul.

Un obiectiv foarte important îl constituie asigurarea Ordinii și Siguranței Publice, prevenirea și combaterea faptelor penale în zona Deveselu. Acest lucru se face prin:

– intensificarea patrulărilor pedestre și auto;
– acțiuni punctuale cu efective pe DN54 pe relația Caracal-Corabia;
– acțiuni preventive inițiate de compartimentul Prevenire din cadrul IPJ Olt, prin discuții individuale cu populația din zonă, privind necesitatea respectării măsurilor de conduită, cât și a celor legale.

Un alt obiectiv important se referă la consolidarea și întărirea solidarității în cadrul Inspectoratului de Poliție. Polițiștii trebuie să înțeleagă că numai munca în echipă, numai printr-o bună pregătire profesională vor obține rezultatele scontate, cât și atingerea obiectivelor stabilite. Atunci când într-o echipă cineva nu-și face treaba cum se cuvine, infractorul câștigă.

Instituției noastre îi creează probleme cetățenii certați cu legea, nicidecum cetățenii de rând, cetățenii corecți. Oamenii corecți și cinstiți, care își văd de treabă, nu trebuie să aibă teamă de sancțiunile legii penale.

Ca să fie pregătit, un polițist trebuie să acționeze cu operativitate și eficiență, trebuie să se pregătească continuu, să se documenteze, să fie în pas cu toate noutățile apărute.

Profesia de polițist înseamnă credință, onoare, curaj, încredere, voință și respectarea legii.

Transmiteți un mesaj din partea echipei manageriale a IPJ Olt către colegi, dar și către locuitorii județului…

În numele echipei manageriale a IPJ Olt, transmit vreau să spun că, pentru a ne îndeplini obiectivele stabilite, este nevoie să fim mai solidari, mai devotați moralei, dar și normelor de ordine colectivă și disciplinare.

Avem nevoie de curajul de a ne privi față în față, nu doar de a comunica din rațiuni profesionale. Cei cu funcții de conducere trebuie să identifice soluții optime și juste, cât mai favorabile pentru problemele de serviciu sau personale, pe care fiecare om le are zi de zi.

Cu toate greutățile pe care le întâmpinăm, ne vom adapta din mers, reușind, prin seriozitate și competență, să executăm, la cei mai înalți parametri, misiunile, impunându-ne ca o forță de ordine publică modernă, profesionistă și credibilă.

Cadrele noastre, prin valorile profesiei, ținută, organizare, disciplină, fermitate, inițiativă – reprezintă un punct de echilibru pentru cetățenii și instituțiile județului Olt, derulându-și activitatea în interesul comunității, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, atât de necesar comunității din care facem parte.

Aveți încredere în Poliția Județului Olt! Vom acționa continuu pentru liniștea și siguranța dumneavoastră – sub deviza „Lege și ordine”.

A consemnat Dragoș Sîrghie

_____________________________________________________________________________

Privind furturile de animale, vor fi efectuate instructaje, la locuințele de la marginea localităților, pe bază de procese-verbale, cu privire la prevenirea unor astfel de fapte.

________________________________________________________________________________________

Privind spargerile de locuințe, recomandăm asigurarea ușilor, în special a celor din lemn, înlocuirea lor cu altele mai solide și montarea de camere video la intrarea în scări.

_________________________________________________________________________________________


RELATED ARTICLES

4 COMENTARII

 1. am citit ceva mai devreme in care Polita ne indruma asa :
  Privind spargerile de locuințe, recomandăm asigurarea ușilor, în special a celor din lemn, înlocuirea lor cu altele mai solide și montarea de camere video la intrarea în scări.

  Asta imi pare ceva incredibil,… desii avem un numar atat de mare de politisi in Slatina, unde ar putea fi instalat cate un politist la fiecare colt de bloc , totusi politia ne recomanda sa ne instalam inclusiv camere la scara blocului.

  Pt ce dracu va platim ?

 2. am citit ceva mai devreme in care Polita ne indruma asa :
  Privind spargerile de locuințe, recomandăm asigurarea ușilor, în special a celor din lemn, înlocuirea lor cu altele mai solide și montarea de camere video la intrarea în scări.

  Asta imi pare ceva incredibil,… desii avem un numar atat de mare de politisi in Slatina, unde ar putea fi instalat cate un politist la fiecare colt de bloc , totusi politia ne recomanda sa ne instalam inclusiv camere la scara blocului.

  Pt ce dracu va platim ?

 3. un mesaj pt dl Trifu : hotia si infractiunile sunt in crestere , iar recent chiar si eu am patit si hotul a trecut si pe la mine , si m-a pagubit de o suma nu tocmai mica. nu plang dupa acest bun dar cred ca doar a intocmii o hartie si a lua o declaratie nu este de ajuns dl-e Trifu. Si nu este prima data cand am patit asta, ultima data in 2009 am fost pagubit de 600 de milioane lei si … stiti ce am fost sfatuit chiar de politistul care se ocupa de caz? ,, daca aud ceva sa merg sa le spun si lor”. asta mi-a parut incredibil, si atunci am realizat ca multi din cadrul MAPN sau MAI sunt platiti DEGEABA. EU LUCREZ ca economist si nu am sfatuit pe nimeni in cazul in care are o solutie mai buna decat ce verdict dau eu sau ce concluzii iau sa ma anunte si pe mine , ci caut eu solutia cea mai buna pt a duce la indeplinire misiunea pt care am fost investit, Sincer , aici si in astfel de situatii Politia Romana pierde increderea contribuabilului, si tot de aici ai acele zvonuri : ,, sunt pe mana cu ei”, habar nu au de capul lor, nu stiu cum or sta in functii, sunt platiti degeaba, si multe alte zvonuri si vorbe la coltul strazii si pe langa paharul cinstit de catre localnici pe la diverse barulete de cartier.
  Desii se stiu care sunt hotii in acest oras, nu s-a auzit in ultimii ani de vre-o recuperare de bunuri ( decat in cazul unui om greu ) , iar pe oamenii de rand ii lasam la urma , nu avem timp de ei , avem altele mai grave de rezolvat si mai importante . Pot sa va spun ca din 2008 pana acum am fost furat de 3 ori ( ghinionul meu) , desii intr-unul din cazuri am dat detalii importante despre ce masina a fost vazuta la fata locului, despre cine ar fi vorba, si ….. sa aud ca daca aud ceva conccret sa merg sa le spun ca apoi intervin ei .., si fac kakatul praf cum spune romanul.
  Pt asta am ales sa respect anumiti politisti pe care ii cunosc , care stiu cu siguranta cum isi fac meseria, iar pe ceilalti pana la proba contrarie … sa ii privesc doar ca niste bugetari grasi.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments