AcasăAutoritățile locale și județene susțin ideea unei inițiative legislative de reglementare a...
Array

Autoritățile locale și județene susțin ideea unei inițiative legislative de reglementare a locuirii informale

Marți, 7 august 2018, sala de la Consiliul Județean Olt a găzduit o întâlnire organizată de Fundația PACT, MKBT: Make Better GAL Reșița, Asociația DEP Bumbești-Jiu și Grupul de Inițiativă Valea Corbului. S-a discutat despre soluțiile pentru așezările informale din România – 450 de familii în Slatina, peste 60.000 la nivel.

Evenimentul face parte din proiectul „No man’s land: Locuirea informală în comunitățile de romi – recunoaștere, responsabilitate și soluții comune”,  finanțat de Foundation Open Society Institute, în cooperare cu Roma Initiatives din cadrul Open Society Foundations.

foto slatina intalnireScopul întâlnirii a fost acela de a oferi contextul unei dezbateri extrem de necesare pe tema locuirii informale și a posibilelor soluții legislative în acest domeniu, între actori publici cu responsabilități la nivel local, județean și național.

Deși peste 64.000 de familii din România trăiesc în așezări informale, fără a avea drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor, în unele cazuri fără acte de identitate, cu acces limitat la utilitățile de bază și infrastructură rutieră, din păcate, cadrul normativ românesc nu cuprinde referiri clare la așezările informale.

Slatina este o localitate reprezentativă pentru discuția despre particularitățile locuirii informale în România, aceasta numărând peste 350 de locuințe și 450 de familii aflate în situație de informalitate.

Nevoia unei inițiative legislative care să definească precis locuirea informală, în vederea reglementării acesteia, respectiv nevoia unui program național care să stimuleze autoritățile locale în direcția unor măsuri administrative propice fiecărui tip de locuire informală existent în România, au fost reconfirmate de către cei care au răspuns invitației la dezbatere: reprezentanți ai autorităților județene – Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Disciplina în Construcții; Serviciul Administrație Publică; Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor Olt, OJCPI Olt, DGASPC Olt, BJR Olt și Serviciul de Gospodărire al Apelor Olt, precum și reprezentanți ai tuturor serviciilor relevante pentru subiect din cadrul Primăriei Slatina. Au răspuns, de asemenea invitației și au confirmat nevoia unor soluții normative, deputat PSD Petre Florin Manole, consilieri județeni – George Șofaru PSD, Gherghina Ioniță ALDE, Gabriel Nicolescu PNL, consilier local PNL Ionuț Comănescu, precum și. Silviu Anton – Președinte USR Olt și Sandu Curt – Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa Olt.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments