AcasăInterviuAvem depuse proiecte serioase pentru modernizarea Caracalului

Avem depuse proiecte serioase pentru modernizarea Caracalului

Dacă actuala putere politică va ține cont de interesul general al acestei țări, care poartă un nume atât de melancolic (România), atunci străvechea capitală  a Romanațiului (Municipiul Caracal) își va recăpăta noblețea de odinioară. Premisele sunt favorabile: noul primar al Caracalului, d-l Eduard Ciocăzanu, care face parte din „Generația așteptată”, ne-a semnalizat deja primii pași ai noii ordini caracalene.

Am câștigat o bătălie cu Distrigaz

D-le primar, nu mai este un secret   pentru nimeni faptul că administrația Anghel v-a lăsat drept „moștenire” o datorie consistentă către Gaz de France. Cum ați gestionat această „moștenire”?

eduard ciocazanuÎn interesul comunității, așa cum se cuvine… Am început bine acest an. În primul rând, am lămurit o problemă pe care Primăria Caracal o avea cu compania Gaz de France, o problemă creată de fosta administrație Gheorghe Anghel. Distrigaz Sud ne dăduse un ultimatum pentru achitarea unei datorii de 51 de miliarde lei vechi, din care – la sfârșitul lunii noiembrie 2012 – am dat 30 de miliarde lei vechi. Diferența de 21 de miliarde o dorea achitată în trei luni. Ni s-a făcut și o poprire pe conturi, însă – prin demersurile juridice legale pe care le-am întreprins, noi am reușit deblocarea acestora, rămânând să ne judecăm în instanță. Avem un proces pe rol cu Distrigaz Sud, un proces pe care – în primă instanță l-am câștigat. Pentru că, așa cum ați spus,  nu mai este niciun secret pentru nimeni, avalizarea* unor bilete la ordin (de 51 miliarde lei vechi), a fost făcută ilegal de către fostul primar, Gheorghe Anghel, de vechea conducere a primăriei. Aceste bilete la ordin au fost avalizate în 2009, iar la data scadentă, primăria a plătit doar o sumă mică, restul rămânând să fie plătite ulterior.

În conformitate cu legile țării, obligația celor de la Distrigaz Sud era aceea de a stinge aceste datorii din 2009, pentru că, în  2010-2011, s-au făcut plăți pentru furnizarea gazului. Eu sper că Justiția va constata, în final, nulitatea acestor bilete la ordin, avalizate ilegal de Gheorghe Anghel, urmând ca Distrigaz Sud să-și recupereze debitele la societatea cu care are contract pentru furnizarea gazului.

Am garanția senatorului Darius Vâlcov

Ați lăsat în urmă un an greu – 2012 – și iată că ați început noul an – 2013 – un an plin de speranțe. Ce ați făcut de la instalare până în prezent și ce aveți de gând să faceți în continuare?

Trebuie să vă spun că finalul anului 2012 și începutul anului 2013 au fost favorabile pentru caracaleni, în privința furnizării apei 24 de ore din 24. Din punct de vedere al salubrizării municipiului, să știți că am luat măsuri ferme de deszăpezire, de curățenie și de ridicare a gunoiului menajer, așa cum nu s-a mai întâmplat în ultimele două decenii de la Revoluție. Am realizat centrale termice de furnizare a căldurii în instituțiile subordonate primăriei. Avem depuse proiecte serioase pentru modernizarea Caracalului, cu privire la extinderea rețelelor de Apă și Canal.

Din vară, vor începe aceste lucrări și aici vă pot spune că am garanția senatorului Darius Vâlcov, șeful Comisiei de Administrație din Senatul României, care va pleda pentru obținerea unor sume guvernamentale impresionante (circa 36 de milioane euro, în cei patru ani de legislatură), pentru modernizarea întregului sistem de Apă și Canal.

Tot în acest an, vom începe anveloparea blocurilor, vom moderniza centrul medico-social și câteva unități de învățământ, prin intermediul fondurilor europene. Vom moderniza Parcul Poroineanu, o parte dintre străzile Caracalului, prin proiecte depuse deja la guvern, care vor fi finanțate atât de guvern, cât și din surse proprii.

Siguranța cetățenilor

Vom continua contractul cu privire la siguranța cetățenilor, prin montarea de camere video de înaltă fidelitate în punctele cheie din Caracal. Vom moderniza unul, chiar două cartiere. Sperăm să avem fondurile necesare pentru modernizarea pieței, vom fluidiza circulația în Centru și Zona HCC, prin construcția unui sens giratoriu în Zona Pieței Centrale. De reținut că, prin proiectul de amenajare a Zonei HCC, vom crește numărul de parcări, fapt care va permite lărgirea arterelor de circulație, vor crește în suprafață spațiile verzi și locurile de joacă.

Vom continua montarea de centrale termice în toate instituțiile care merg încă pe combustibil solid și vom continua activitățile de înfrumusețare și salubrizare a Municipiului Caracal.

Proiect comun cu Mișcarea de Rezistență

D-le primar, Caracalul a fost și rămâne (în ciuda unor convulsiuni politice) un oraș, prin excelență, cultural. Ce ați întreprins dvs. pentru menținerea acestui blazon?

În ceea ce privește domeniul cultural, să știți că am avut discuții cu Marius Tucă, în vederea organizării, în luna mai a acestui an, a unui festival de teatru, la nivelul cel mai înalt. Avem un proiect comun cu Mișcarea de Rezistență, coordonată de Tucă, astfel încât caracalenii să beneficieze de cele mai bune spectacole de teatru, cu cei mai renumiți actori ai României.

Parteneriate Cultură-Învățământ

Directorul centrului Cultural, Florin Teodorescu, va prezenta în curând un program complet privind activitățile culturale din Caracal, iar noi – administrația locală – nu vom conteni să aducem aici personalitățile cele mai proeminente ale culturii naționale. Vom încheia anumite parteneriate între instituțiile de cultură și instituțiile de învățământ, astfel încât elevii noștri să fie pătrunși de acel patriotism local, să fie mândri că locuiesc în acest municipiu de tradiție.

Restaurarea monumentelor istorice

Am instalat centrale termice atât la Muzeu cât și la Biblioteca Municipală și avem în vedere schimbarea tocăriei în cele două lăcașe de cultură. Am trimis, încă de anul trecut, către Ministerul Culturii, propunerea ca – în 2013 – să fie finanțate lucrările de restaurare a câtorva  clădiri declarate monumente istorice (Policlinica Militară, Muzeul Romanațiului, Casa Nicolae Titulescu, Biblioteca „Virgil  Carianopol”, „Casa Negru Vodă” – 15 și 106 –, Casa din Str. Plevnei nr. 1 – fost internat de fete – și Casa Iancu Jianu 19). Tot în această ordine de idei, până la finele anului, vom finaliza resturarea altor două monumente istorice – Casa Hagiescu-Miriște și Muzeul Iancu Jianu. Vom moderniza prin forțe proprii Teatrul de Vară, precum și Centrul de Zi „Cristina” – un alt proiect guvernamental important.

500 de locuri de muncă

V-ați gândit, d-le primar, și la crearea unor locuri de muncă pentru caracaleni?

Cu privire la crearea unor locuri de muncă, vom încheia – mai întâi – niște parteneriate cu anumite firme private, pentru construcția unui parc industrial. Aici avem o problemă, fiindcă unele terenuri ale Consiliului Local au rămas doar pe hârtie, iar cei vinovați de înstrăinarea lor se prefac că nu mai știu unde sunt unele proprietăți ale Municipiului Caracal. Promit că vom dezlega aceste „enigme” și că vom face o investiție serioasă, în cadrul căreia vom crea 500 de locuri de muncă, oferind diferite facilități companiilor partenere, pentru ca acestea să-și permită mărirea numărului de angajați.

Am convingerea că, în această legislatură, de patru ani, vom realiza – în Caracal – 1000 de locuri de muncă.

Redarea demnității

Se impune, la final, să adresați un mesaj cetățenilor acestui municipiu greu încercat… Care ar fi acela?

Împreună cu întreaga echipă parlamentară a USL Olt, împreună cu parlamentarii Caracalului, cu fostul meu director de campanie  (actualul senator Darius Vâlcov) eu sper să avem cât mai multe proiecte în redarea demnității vechii capitale a Romanațiului, în folosul caracalenilor, lipsiți atâta vreme de o   administrație capabilă să lucreze pentru interesul general. Oamenii însă trebuie să știe că lucrurile se fac în etape și că nimeni nu poate să facă totul așa peste noapte…

Dumitru Sârghie

* Prin avalizarea biletului la ordin   (promissory note), se înțelege o garanție a  îndeplinirii obligațiilor asumate de către unul dintre semnatarii unui bilet la ordin (tras, trăgător sau girantul lui).


4 COMENTARII

  1. Domnule primar poate in mandatul dvs se va rezolva si halda de gunoi de la intrarea in oras dispre Craiova. Acolo sunt imagini de cosmar si un miros pestilential cand mergi pe sosea . Ca sa numai vorbim de zilele in care bate vantul cand mii de pungi de plastic sunt suflate de vant si se opresc in viile celor din jur . Ne facem de ras groaznic mai ales ca soseaua Caracal Craiova , de la modernizare, este folosita de turisti care traverseaza in numar mare zona . Cred rezolvarea acestei probleme ca fiind una prioritara.

  2. Eduard Ciocazanu este cel mai bun primar pe care in are Mun Caracal…..Toata stima si respectul pentru acest primar de nota 1000 si mai mult pot spune..am avut cel mai frumos oras luminat de sarbatori,lafostu primar Anghel asa ceva nu vedeai asa ceva.S AU SCHIMBAT MULTE IN MUNICIPIUL CARACAL.

    CINSTE SI BRAVO TIE, EDY CIOCAZANU….UN PRIMAR CAT 100..NUMAI BINE..!

  3. Domnu Goe a mancat dulceata din sosonii lui Anghel.Pai,bai patrupedule de ce nu intelegi ca Sarghie nu si-a schimbat parerea despre Anghel cum nici Edi nu si-a schimbat-o fata de fostul primar.Sarghie consemneaza si atat…E ziaris,nu politruc…

  4. Bai, Sarghie. Dar cum o mai intorci tu ca la Ploiesti. Cand era Anghel primar scriai de bine de el, acum scrii de bine de Ciocazanu. Cu cat te platea Anghel si cu cat te plateste Ciocazanu, moldovene? Ma mir ca nu iti crapa soricul de rusine sa lovesti intr un fost primar care ti-a dat o paine si acum sa slugaresti pe cel care l-ai lovit acum doi ani.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments