Ziua de 29 martie a.c. avea să fie pentru slătinenii interesați de cultură o zi a reînvierii în plan spiritual, moral și scriitoricesc a celui care a fost ultimul gândirist, Pan. M. Vizirescu, născut în Branețul Romanațiului nostru secular. Ziaristul și scriitorul slătinean Dumitru Sîrghie, aduce pentru prima oară, în fața opiniei publice, romanul „Păcătoasa”, în ediție Princeps. Manuscrisul acestei scrieri de sertar a fost finalizat în urmă cu 68 de ani, odată cu ieșirea autorului din „exilul de taină”, în care s-a autoclaustrat, după ce fusese condamnat de regimul comunist la închisoare pe viață, pentru delictul de a-și fi iubit patria și neamul și, mai mult, pentru „naționalizarea spiritului românesc”, așa cum ne-a spus Dumitru Sîrghie. Despre această valoroasă restituire, pentru literatura română, care a apărut la Editura „Arena Artelor”, din Slatina, au scris, recent: Doina Jela Despois, Paul Aretzu, Ion Andreiță, Cornel Niculae, Mihaela Helmis etc.
La această manifestare de înalt simțământ cultural au luat cuvântul, mai întâi, Florian Dumitrescu, directorul Bibliotecii „Ion Minulescu” din Slatina, apoi editorul, Dumitru Sârghie, prof. Axente Fodor, prof. Ion Tâlvănoiu, prof. și scriitorul Cornel Niculae, prof. Iulian Viorel Călugăru și, bineînțeles, poetul și criticul literar Paul Aretzu, cel care a prezentat o cronică amplă privind romanul „Păcătoasa”, care fusese deja publicată în Revista MOZAICUL”, din Craiova…
Este o onoare pentru Slatina că a avut un asemenea om de cultură
„Este o onoare pentru biblioteca noastră, ca această carte semnată Pan. M. Vizirescu, să fie lansată la noi în bibliotecă. Este un eveniment cultural important. Este o carte excepțională a celui care, din cauza regimului comunist, a stat ascuns 23 de ani, într-o cămăruță în casa părinților din Slatina, din 1945 până în 1967. Este o onoare pentru Slatina că a avut un asemenea om de cultură și le recomand tuturor să citească această carte, pentru că este un mare câștig pentru literatura română”.
Un roman egal ca valoare și mesaj cu romanele pe aceeași temă ale lui Alexandre Dumas, Giovanni Papini și François Mauriac
„Romanul, de fapt, reia problema unei vechi civilizații, care l-a dat omenirii pe cel mai important personaj al istoriei: Iisus Hristos! Pan. M. Vizirescu a meditat îndelung la acest subiect, iar într-un timp de agresiune istorică și de izgonire a culturii naționale (văd că istoria se repetă azi) și de recluziune (a stat ascuns 23 de ani, de furia Securității staliniste), a elaborat acest roman, egal ca valoare și mesaj cu romanele pe aceeași temă ale lui Alexandre Dumas, Giovanni Papini și François Mauriac, un roman parabolic, în care el prevede, cu clarviziunea apei de izvor, apariția unei figuri dominatoare în istoria românilor. Cea a lui Iisus Hristos”.
Cornel Niculae:
…Un stil viguros, un stil robust
„(…) Pot să spun că este un stil care îl caracterizează pe Pan. M. Vizirescu, fără să fie dulceag… Este un stil viguros, un stil robust, în care folosește o limbă românească foarte, forte bună, plină de expresii, unele extrem de originale pe care, cel care restituie romanul, Dumitru Sîrghie, le-a găsit, le subliniază, le-a pus în evidență”.
Paul Aretzu:
…Credința în salvare, prin iubire dumnezeiască
„Păcătoasa este o frescă vie a unei teribile metamorfoze a naturii morale a omului, o carte profundă și fundamentală, care a fost moartă un timp (aproape opt decenii), din cauza fariseismului politic, a autorității urii și a fricii, și care, astăzi, iată, înviază (prin grija editorului ei, Dumitru Sârghie), ridicându-se din neant, pentru a ne transmite credința în salvare prin iubire dumnezeiască…”
A fost sărbătoare a spiritului, o zi în care literatura a fost deasupra tuturor altor interese lumești, un semn că marea cultură din trecutul acestui județ poate reprezenta încă un model pentru tinerele generații. De altfel, Dumitru Sîrghie a promis că va veni și cu alte scrieri inedite ale lui Pan. M. Vizirescu, dintre acelea care n-au putut fi publicate din motive absolut politice… Felicitări!
Prof. dr. Ștefania Marineanu