AcasăBiblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina. Întâlnire cu poetul Ion Mureșan!
Array

Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina. Întâlnire cu poetul Ion Mureșan!

Eugen Ionescu, dramaturgul, eseistul, scriitorul, autorul volumului „Elegii pentru ființe mici” și a tezei de doctorat, niciodată susținută „Tema morții și a păcatului în poezia franceză”, ne-a prilejuit, luni, 28 martie, la 22 de ani de la trecerea sa în neființă (Paris, 1994), o întâlnire cu poezia în persoana poetului Ion Mureșan, invitatul scriitorului Nicolae Coande, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina. Aici s-a desfășurat a șaptea ediție a Simpozionului Național, „Eugen Ionescu – prima sută de ani”, organizat de Școala Gimnazială omonimă. Totodată, a fost celebrată și „Ziua Mondială a Teatrului” – 27 martie – de către Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, societate înființată în 1991, cu acceptul scris al  marelui dispărut.

ion muresan la slatinaPoetul Ion Mureșan, născut la Vultureni, în județul Cluj, la 9 ianuarie 1955, este absolvent al Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”, a făcut parte din gruparea revistei „ Echinox”, a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu, până în 1988, când devine redactor la revista „Tribuna”. În prezent, este redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. „Este cel mai galonat poet al generației sale”, după cum l-a prezentat Nicolae Coande: este distins cu Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2010 pentru volumul „Cartea Alcool”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2011, premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române – 2012, Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei „Observator Cultural”, premiul USR – Filiala Cluj și este Laureat al Premiului Național „Mihai Eminescu” Opera Omnia 2013.

Ion Mureșan a vorbit despre importanța existenței poeziei și a poeților, fie ei chiar minori, în societate. Ei sunt antidotul răului. Ei știu, ca nimeni alții, să exprime Frumosul. A vorbit, printre altele, despre manualele școlare încremenite în clișee, de încercarea zadarnică de-a explica „ce-a vrut să spună poetul” în alte cuvinte decât a spus poetul, despre înțelesurile poeziei, care sunt acelea pe care fiecare dintre noi le percepem și despre dificultatea și stânjeneala oamenilor de-a exprima lucruri frumoase, din lipsă de cuvinte. A citit sau a recitat din poeziile sale cuprinse în volumele Paharul, Poemul care nu poate fi înțeles, Cartea de iarnă sau cartea Alcool.

La această manifestare, a fost însoțit de fondatorul editurii Charmides, Gabriel Țărmure, director al Centrului Cultural Bistrița, care a împărtășit publicului  slătinean din vasta sa experiență de manager cultural și conducător, în calitate de muzicolog, a Societății de Concerte Bistrița.

Dan Stoichicescu, secretarul Societății „E. Ionescu”, a dat citire mesajului transmis de regizorul rus Anatoli Vasiliev pentru Ziua mondială a teatrului și a recompensat cu diplome profesorii care au contribuit, de-a lungul carierei lor, la dezvoltarea pasiunii pentru teatru a elevilor lor:    Larisa Masay, Daniela Iancu și Grațiela Popa. Au fost deopotrivă distinși actorii trupei „Evrika”: Minodon Negru, Mihai Cristescu, Daniel Popescu și Luminița Dumitrescu. „Pentru susținerea și implicarea permanentă în acțiunile Societății Culturale” a fost evidențiat Florian Dumitrescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt.

Profesorii Romeo și Gabriel Oprea din Pitești au prezentat, spre final: „Eugen Ionescu: De ce tot”.

Întâlnirea s-a încheiat cu sesiunea de autografe a celui care a scris:

Facerea lumii:

Și a fost seară.
Și a fost dimineață.
Dar asta a fost demult.
Și o singură dată.

(ION MUREȘAN)

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments