Eugen Ionescu, dramaturgul, eseistul, scriitorul, autorul volumului „Elegii pentru ființe mici” și a tezei de doctorat, niciodată susținută „Tema morții și a păcatului în poezia franceză”, ne-a prilejuit, luni, 28 martie, la 22 de ani de la trecerea sa în neființă (Paris, 1994), o întâlnire cu poezia în persoana poetului Ion Mureșan, invitatul scriitorului Nicolae Coande, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina. Aici s-a desfășurat a șaptea ediție a Simpozionului Național, „Eugen Ionescu – prima sută de ani”, organizat de Școala Gimnazială omonimă. Totodată, a fost celebrată și „Ziua Mondială a Teatrului” – 27 martie – de către Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, societate înființată în 1991, cu acceptul scris al marelui dispărut.
Poetul Ion Mureșan, născut la Vultureni, în județul Cluj, la 9 ianuarie 1955, este absolvent al Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”, a făcut parte din gruparea revistei „ Echinox”, a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu, până în 1988, când devine redactor la revista „Tribuna”. În prezent, este redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. „Este cel mai galonat poet al generației sale”, după cum l-a prezentat Nicolae Coande: este distins cu Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2010 pentru volumul „Cartea Alcool”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2011, premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române – 2012, Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei „Observator Cultural”, premiul USR – Filiala Cluj și este Laureat al Premiului Național „Mihai Eminescu” Opera Omnia 2013.
Ion Mureșan a vorbit despre importanța existenței poeziei și a poeților, fie ei chiar minori, în societate. Ei sunt antidotul răului. Ei știu, ca nimeni alții, să exprime Frumosul. A vorbit, printre altele, despre manualele școlare încremenite în clișee, de încercarea zadarnică de-a explica „ce-a vrut să spună poetul” în alte cuvinte decât a spus poetul, despre înțelesurile poeziei, care sunt acelea pe care fiecare dintre noi le percepem și despre dificultatea și stânjeneala oamenilor de-a exprima lucruri frumoase, din lipsă de cuvinte. A citit sau a recitat din poeziile sale cuprinse în volumele Paharul, Poemul care nu poate fi înțeles, Cartea de iarnă sau cartea Alcool.
La această manifestare, a fost însoțit de fondatorul editurii Charmides, Gabriel Țărmure, director al Centrului Cultural Bistrița, care a împărtășit publicului slătinean din vasta sa experiență de manager cultural și conducător, în calitate de muzicolog, a Societății de Concerte Bistrița.
Dan Stoichicescu, secretarul Societății „E. Ionescu”, a dat citire mesajului transmis de regizorul rus Anatoli Vasiliev pentru Ziua mondială a teatrului și a recompensat cu diplome profesorii care au contribuit, de-a lungul carierei lor, la dezvoltarea pasiunii pentru teatru a elevilor lor: Larisa Masay, Daniela Iancu și Grațiela Popa. Au fost deopotrivă distinși actorii trupei „Evrika”: Minodon Negru, Mihai Cristescu, Daniel Popescu și Luminița Dumitrescu. „Pentru susținerea și implicarea permanentă în acțiunile Societății Culturale” a fost evidențiat Florian Dumitrescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt.
Profesorii Romeo și Gabriel Oprea din Pitești au prezentat, spre final: „Eugen Ionescu: De ce tot”.
Întâlnirea s-a încheiat cu sesiunea de autografe a celui care a scris:
Facerea lumii:
Și a fost seară.
Și a fost dimineață.
Dar asta a fost demult.
Și o singură dată.
(ION MUREȘAN)
Ionuț DUMITRESCU