AcasăActualitateBiblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” este, în premieră, parte a Festivalului Internațional...

Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” este, în premieră, parte a Festivalului Internațional de Limbă, Cultură și Civilizație Românească

Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” este, în premieră, parte a Festivalului Internațional de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, eveniment ce are loc în format online, în perioada 28 februarie-1 martie 2024. Desfășurat sub genericul „Primăvara românească pretutindeni!”, festivalul internațional își propune să adune sub aceeași umbrelă edituri, biblioteci, muzee, școli, inițiatori de proiecte culturale din România și din comunități românești din afara granițelor.

Prin urmare, miercuri, 28 februarie, este prima zi de festival, care debutează la ora 18.00 cu alocuțiunile organizatorilor și partenerilor. Vor urma momente înregistrate/live din comunitățile românești din Franța, Italia, Spania, Belgia, SUA, UK, Serbia, Rep. Moldova, Liban, recital de poezie și muzică, prezentare proiecte biblioteci, edituri, reviste.

A doua zi a evenimentului începe la ora 14.00 cu un concurs pentru elevi vorbitori fluenți în limba română – echipe formate din maxim trei elevi; două secțiuni (primar și gimnaziu). La ciclul primar participanții trebuie să ilustreze prin creație plastică o poezie din cele recomandate în bibliografie, iar elevii de gimnaziu trebuie să răspundă la întrebări adresate în direct de juriu din bibliografia recomandată (poezie pentru copii și adolescenți – autori români clasici și contemporani).

Juriul este format din poeți, cronicari literari, artiști plastici. Partenerii (bibliotecile și editurile) au selectat fragmente din opere ale  autorilor români care vor constitui bibliografia pentru concursul elevilor. Modele de întrebări vor fi trimise în zilele următoare. Acestea vor fi destinate înțelegerii limbajului poetic și folosirii creativității copiilor. Între orele 19:00-21:00 au loc fragmente literare în lectura autorilor și un recital muzical.

În pauze, au loc momente înregistrate/live din comunitățile românești din Franța, Italia, Spania, Belgia, SUA, Marea Britanie, Serbia, Republica Moldova, Liban.

În ultima zi de festival, respectiv vineri, 1 martie, cu începere de la ora 18 :00, are loc Festivitatea de încheiere, urmată de alocuțiuni. De asemenea, are loc și premierea câștigătorilor concursului din ziua cea de-a doua zi, cu sprijinul Sponsorului Fundația Romanian Business School. Momente înregistrate/live din comunitățile românești din Franța, Italia, Spania, Belgia, SUA, UK, Serbia, Rep. Moldova, Liban

Un recital de muzică și poezie susținut de actrița Anca Roxana Constantin, compozitor Ion Marinescu, flautist Nicu Șandru, încheie cele trei zile de cultură și civilizație românească.

Mihaela Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular