AcasăBiserica cu hramul „Sfânta Treime” din Slatina va fi reabilitată cu fonduri...
Array

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Slatina va fi reabilitată cu fonduri europene

Marți, 14 noiembrie a.c., la sediul parohial din municipiul Slatina, a avut loc o conferință de presă ce a avut ca subiect demararea proiectului „Consolidare și restaurare Biserica cu Hramul «Sfânta Treime», Slatina, județul Olt”.

Biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”, cea mai veche biserică din municipiul Slatina, situată în zona centrului vechi, va fi readusă la valoarea arhitectonică ce caracteriza perioada în care a fost construită, din vremea domniei lui Matei Basarab.

biserica sfanta treime slatinaProiectul are o valoare totală de aproape 6 milioane lei și se implementează prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară „5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții „5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

„Este numită și «biserică domnească» și a fost ctitorită între anii 1641 și 1645, de către slugerul Ghinea Țucala Brătășanu și jupâneasa Florica, soția sa. În anul 1784, biserica a fost restaurată, pentru că a fost arsă și dărâmată de otomani, în anul 1771. În 1851, s-a zugrăvit din nou și a fost reparată, a fost făcută o nouă tâmplă a bisericii și a fost închis pridvorul”, a spus preotul paroh Martin Iulian Miron.

Prezent la întâlnire, arhitectul Severică Mitrache este de părere că salvarea acestui moment istoric este un gest firesc, profitând de existența fondurilor europene:

„Se va redeschide pridvorul, am descoperit arcele, până și tirantul de lemn dintre cei doi stâlpi. S-a identificat parte din pictura bizantină, iar din pictura actuală se vor extrage zonele autentice și care mai păstrează valoare. Vom reduce înălțimea pereților exteriori până la înălțimea originală, fără să afectăm geometria arcelor interioare. Nu vom păstra turelele care nu au legătură cu aspectul inițial, vom reveni asupra golurilor rezultate în urma unor intervenții, pentru a aduce clădirea cât mai aproape de epoca lui Matei Basarab”.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments