AcasăLa ordinea săptămâniiBiserica Ortodoxă Română își umple cutia milei de la bugetul statului

Biserica Ortodoxă Română își umple cutia milei de la bugetul statului

În ciuda faptului că Biserica Ortodoxă Română a ajuns o companie cu o cifră mare de afaceri prin învârtelile pe care le derulează fără a plăti un leu la bugetul statului, fiind scutită prin lege de taxe, capii bisericii noastre umblă cu cutia milei pe la guvernanți, obținând sume importante de la bugetul de stat. Prin conturile Bisericii Ortodoxe Române circulă anual zeci de milioane de lei, însă mai nimic nu ajunge și la bugetul de stat.

O bună parte din acești bani reprezintă donații ale credincioșilor, dar și venituri realizate de parohii din „afacerile” în care sunt implicate: fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni. Cum biserica este scutită însă de impozit, toți banii rămân în conturile mitropoliilor. Criza economică a sărăcit buzunarele tuturor românilor.  În timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activități, Biserica Ortodoxă Română deține o poziție privilegiată, fiind  scutită de impozite. Și asta nu pentru că nu ar avea activități ce merită impozitate. ”Slavă Domnului”, prin conturile Mitropoliilor trec anual zeci de milioane de lei.

sfintire mercedesBanii provin de la enoriașii plătitori de taxe și impozite, dar și din activitățile economice gestionate de fețele bisericești din întreaga țară. În „Grădina Domnului” se desfășoară o varietate de activități economice, de la fabrici de lumânări, la cabinete medicale, fabrici de cherestea sau hoteluri.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, venituri de 11 milioane de euro

Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, este, fără doar și poate, cea mai bogată dintre Mitropoliile Bisericii Ortodoxe Române. Ea avea, în 2008, active imobilizate totale de 38.623.261 de lei și active circulante în valoare de 20.309.661 de lei. Potrivit ultimei raportări la Ministerul Finanțelor, veniturile totale ale Mitropoliei Moldovei și  Bucovinei s-au ridicat, în 2008 la 48.614.595 de lei (peste 11 milioane de euro). Cifra este cu 6.447.648 de lei mai mare decât veniturile preconizate de reprezentanții Mitropoliei. Dintre acestea, 28.012.011 lei au fost numai în urma activităților economice. Și cu toate astea, preoții parohi din zona Târgu-Neamț nu cer bani de la Mitropolia Moldovei  pentru repararea lăcașurilor unde slujesc, ci taman de la bugetul local. Adică, din banii noștri.

Anticrizul a pogorât peste B.O.R

În bugetul statului sunt cuprinse, anual, sume destinate lăcașelor de cult. În Legea bugetului pe 2012 , în marea sa generozitate, statul român decisese că se vor aloca 10.055.000 de lei pentru acest capitol, ce cuprindea construirea și repararea lăcașelor de cult și sprijinirea activităților de asistență socială ale cultelor religioase. Niciodată, însă, sumele alocate de stat nu ajung cultelor religioase și în nici un caz nu ajung Bisericii Ortodoxe Române , care profită de orice moment prielnic pentru a umbla cu ditamai cutia milei pe la Culte, cerând noi și noi suplimentări ale fondurilor date de Guvern.

În martie 2012, de exemplu, după cruntele zăpezi ale începutului de an, când 80 de familii își plângeau morții, iar sute de localități se chinuiau din greu să iasă de sub nămeți, capii BOR au reușit să-i convingă pe Nicolae Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru Culte, și pe Attila Deszi, secretarul general al Guvernului la acea vreme, că mai e nevoie de bani pentru lăcașele de cult ale ortodoxiei românești.

Pe 13 martie, în același an, când încă nu se știa exact care au fost pagubele credincioșilor ortodocși asupriți de zăpezi, BOR, care se laudă oricui cu opera sa socială, a primit, prin hotărâre de guvern, 1.400.000 de lei pentru renovarea și consolidarea reprezentanței de la Bruxelles, reprezentanță pentru care a primit suplimentări de fonduri în fiecare an din 2007 încoace, suma totală depășind liniștit milionul de euro. Dar asta nu e nimic, pentru că același secretar-general al Guvernului și același secretar de stat au promovat o hotărâre de guvern prin care propuneau suplimentarea bugetului alocat lăcașelor de cult cu 33.676.000 de lei, pentru reparații și restaurări ale bisericilor afectate de zăpezi. Aproximativ 8 milioane de euro nu e o sumă mică și, în mod clar, ea nu era destinată reparării micilor stricăciuni suferite în timpul iernii, ci era doar o justificare puerilă pentru a mai trage niște bani de la buget. Din fericire, atunci, Guvernul nu a picat în fața cântecului amăgitor al Înalt Prea Finanțistului Daniel și nu a aprobat acești bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Ceea ce nu înseamnă că nu merită ținut minte  faptul că prima grijă a preoțimii ortodoxe s-a îndreptat nu înspre credincioșii săi, ci spre alte „cheltuieli” legate de cele peste 15.000 de biserici păstorite.

Ciprian Traian STURZU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments