Începând cu astăzi, 7 iunie a.c., slătinenii pot închiria trotinete electrice, în Slatina. Serviciul de închiriere este asigurat de Bolt, cel mai mare operator de trotinete electrice din Europa.
„Mobilitatea urbană este foarte importantă, pentru municipiul nostru, iar Slatina este un oraș care îmbrățișează o abordare verde, față de mediu. Începând de astăzi, trotinetele Bolt vor fi prezente, pe străzile orașului nostru, pentru a ajuta cetățenii să se deplaseze, mai rapid, mai ușor și mai ecologic, pe distanțe scurte. Le mulțumim, încă o dată participanților la eveniment și ne bucurăm că am avut oportunitatea de a ne întâlni și a reaminti tuturor că respectarea regulilor de circulație este esențială atunci când ne deplasăm pe drumurile publice cu orice mijloc de transport, inclusiv trotineta electrică”, a declarat Emil Moț, primarul Municipiului Slatina, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Municipiului Slatina, la care au participat reprezentanți ai Poliției Locale și ai Poliției Rutiere.
Bolt colaborează cu autoritățile locale și naționale, pentru a stabili reguli de bună utilizare a trotinetelor electrice. La prima utilizare, aplicația afișează instrucțiunile de folosire a acestor mijloace de transport și modul în care ele trebuie parcate la finalul curselor. Este important de reținut că vârsta minimă necesară pentru închirierea unei trotinete electrice este de 18 ani, iar utilizarea ei – din motive de siguranță – este permisă unui singur pasager per cursă.
„Sustenabilitatea câștigă tot mai mult teren, în rândul comunităților din România, iar Bolt susține transportul ecologic, cu vehicule electrice. Suntem încântați să vedem că autoritățile din Slatina se implică, activ, în demersurile noastre, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, prin promovarea unei soluții de transport sustenabile, eficiente și accesibile, contribuind, astfel, la evoluția zonelor urbane în direcția unor medii durabile și ospitaliere”, a declarat Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România.
Deblocarea trotinetelor Bolt costă 0 lei, în prima săptămână, și 1 leu după, iar prețul curselor este de 0,80 lei pe minut. Utilizatorii pot descărca aplicația Bolt de pe Google Play, Apple Store sau HUAWEI AppGallery. După configurarea contului, vor vedea o pictogramă – trotinetă – în aplicație (stânga jos), iar atingerea acesteia îi va duce în interfața de închiriere. Trotinetele pot fi deblocate prin scanarea codului QR.
Bolt recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător”, atunci când folosesc o trotinetă electrică, pentru prima dată, și să parcurgă, cu atenție, setul de instrucțiuni și măsuri de siguranță afișat în aplicație. Acestea sunt extrem de simple și practice, printre altele, utilizatorii fiind rugați: să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise; să conducă, în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h); să aibă asupra lor un act de identitate, atunci când folosesc trotinetele.
De asemenea, aplicația le indică să NU folosească trotinetele: dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice; pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete; pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață.
Parcarea trotinetelor în afara zonelor desemnate este penalizată cu suma de 150 de lei.
Pe lângă acestea, utilizatorii sunt rugați să ia în considerare anumite îndrumări, cu privire la deplasare și parcarea trotinetelor în Slatina. Pe trotuarele cu lățimea de minimum 2 m, amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se face: în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil; pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar (acolo unde aceștia există); ocuparea lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului; proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar. Plasarea/staționarea trotinetelor este permisă: pe zonele pietonale, în locații retrase, care să nu împiedice accesul pietonilor la diverse amenajări (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.). Trotinetele electrice trebuie să fie: echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte, fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.
Trotinetele electrice nu pot funcționa: când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public; în zonele unde este permis accesul la diverse amenajări (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.).