AcasăActualitateBugetul județului, pe care l-am aprobat astăzi, este echilibrat, ca și bugetul...

Bugetul județului, pe care l-am aprobat astăzi, este echilibrat, ca și bugetul anului trecut!, a declarat Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt

În ziua de 29 ianuarie a. c., a avut loc Ședința ordinară a Consiliului Județean Olt, în care au fost aduse, spre știința opiniei publice, o serie de rapoarte referitoare la soluționarea petițiilor pe Semestrul II al anului 2023, activitatea Comisiei pentru Protecția Copilului desfășurată, în 2023, situația copiilor părăsiți în unitățile sanitare, a copiilor fără identitate, a gravidelor cu risc social, a activităților de monitorizarea copiilor supuși riscului și a tot ce derivă din aceste drame frecvente în societatea noastră „capitalistă”.

S-a „raportat”, de asemenea și activitatea prestată de consilierii județeni în fatidicul an 2023, dar și a instituțiilor și serviciilor publice subordonate CJ Olt. Au fost dezbătute și votate, unanim, alianța PSD-PNL Olt, dovedindu-și fraternitatea, încă de la începutul acestui an, care se anunță a fi unul dificil din toate punctele de vedere (social-economic, cultural, politic, electoral, dar și din punct de vedere al păcii regionale și nu numai), proiecte pe care președintele CJ Olt, Marius Oprescu, le-a lămurit, la finalul ședinței, la întrebările jurnaliștilor. Prezentăm, mai jos, un extras din declarațiile șefului județului Olt!

„O parte dintre ele (proiecte de hotărâri aprobate – n.r.!) sunt estimările pe anii viitori, care nu au nicio relevanță pentru ceea ce înseamnă anul acesta. Sunt, efectiv, făcute conform Legii Bugetului de Stat… Sunt estimări care niciodată nu bat cu realitatea.

Avem două proiecte importante, pe Ordinea de zi, pe care am votat-o astăzi. Unul în ceea ce privește sumele din cotele defalcate de TVA, pentru drumurile județene și comunale, în care mare parte din bani au rămas pentru întreținerea drumurilor județene.

De asemenea, au fost patru localități care au primit diverse sume, pentru a realiza anumite obiective privind drumuri locale, a remedia anumite drumuri locale care au legătură cu interesul județean.

În ceea ce privește sumele defalcate din cota de 6%, care este alocată Consiliului Județean, pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, acestea au fost împărțite aproape în totalitate, pentru că au mai rămas 120.000 lei, urmând a vedea cum îi repartizăm. În rest, sumele au fost împărțite primăriilor din județul Olt, fiecare comună primind minim 200.000 lei, orașele minim 500.000 lei, iar cele două municipii, Slatina – 1.500.000 lei și Caracal – 1.000.000. Bugetul județului, pe care l-am aprobat astăzi, este echilibrat, ca și bugetul anului trecut…

Sunt sume pe care le-am pierdut, dar sunt și alte capitole la care am câștigat. Per total, nu avem, sume foarte mari pe care le-am pierdut față de bugetul anului trecut.

În general, investițiile pe care CJ Olt le-a făcut din fonduri europene și fonduri guvernamentale. Anual, aproximativ 20.000.000 lei ne rămân pentru investiții. De obicei, jumătate din această sumă se duce către Spitalul Județean de Urgență Slatina. Și în acest an, avem, deja, lucrări prognozate la Spital, unele deja începute. Este vorba despre reabilitarea interioară și modernizarea Blocului Materno-Infantil și același lucru se întâmplă și la Secția Medicală. Am prins toți banii, astfel încât anul acesta să terminăm pe interior cele două pavilioane ale Spitalului Județean. De asemenea, am prins o serie de bani pentru mobilier și pentru aparatură medicală. Astfel încât cred că sumele se ridică undeva la 12.000.000 lei, din bugetul propriu.

În ceea ce privește Drumul Județean 679, este al doilea drum pe care îl depunem pe POR, bugetul 2021-2027. Ambele proiecte au fost declarate eligibile, însumând 50 milioane de euro din fonduri europene, pe urmărim să le atragem.

Cel de-al doilea proiect este o bucată de drum între Brastavățu și Vădastra, care a rămas neasfaltată, și pe încercăm s-o asfaltăm, în perioada următoare, locuitorii din zona respectivă cerând expres acest lucru, fiind un drum important pentru dumnealor.

Pentru Slătioara, am alocat bani, astfel încât să reușim să finalizăm varianta ocolitoare, pe baraj, pe care, de-a lungul timpului, CJ Olt a alocat bani pentru modernizarea acestui drum. Iată că acum este practicabil. Cine vrea să evite aglomerația de pe podul Olt, în anumite momente, poate circula pe baraj, cei care merg spre sudul județului.

La Bălteni, vorbim de drumul care trece prin centrul localității, ieșire din drumul județean, prin față pe la primărie, care este stricat din cauza mașinilor care merg la groapa de gunoi. Și atunci, dacă este un drum pe care interesul județean l-a stricat, s-au alocat acești bani pentru modernizarea acestui drum.

Pe 7 februarie, avem premierea olimpicilor, am votat-o încă de anul trecut și avem regulamentul aprobat. Sunt peste 600 de copii premiați și peste 200 de profesori… Cel mai mare premiu este 3500 lei pentru Olimpiadele Internaționale de Lingvistică și Matematică. De asemenea, pe 28 februarie, avem premierea sportivilor, unde includem 100 de sportivi, conform evidenței pe care o avem, în momentul de față. Este posibil ca aceasta să fie actualizată, pentru că această actualizare se face de către Direcția de Tineret și Sport. Avem 100 de sportivi și 25 de antrenori, cel mai mare premiu fiind de 4.000 lei.

Zona culturală este finanțată de către CJ Olt, ca de fiecare dată, prin acțiunile pe care le face prin Centrul Cultural Județean Olt, care include Școala Populară de Arte și Ansamblul Doina Oltului. De asemenea, acolo este și Centru de Promovare a Culturii, unde avem o serie de evenimente pe care le finanțăm în calendarul anual al evenimentelor culturale din județul Olt.

De asemenea, Muzeul Județean și Biblioteca Județeană au o serie de acțiuni, inclusiv tipărirea unei reviste. Toate aceste lucruri sunt finanțate, an de an, de către CJ Olt. Nu am lăsat niciodată zona culturală pe dinafară”.

A consemnat Dumitru Sîrghie


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

 1. Intersant si..,,echilibrat,,!
  Desi nu se vede nici un echilibru in ceea ce ar (fi) prezentat presedintele (inca) al CJ Olt, M. Oprescu!
  Echilibru insemna cifre de comparatie…venituri/cheltuieli!
  Ma intreb, ca cetatean liber, cati dintre consilieri au pregatirea de specialitate si experienta necesara intelegerii si votarii unui buget?
  Oare consilierii, altii decat ai PSD care voteaza,,la ordin,, chiar nu au nimic de spus, de adaugat?
  UNANIM! FRATERNITATE !!! Uraaaaaaaaaa…,,EGALITEE/FRATERNITE!! PSD/PNL- aceeasi m…z…e!
  Mai este oare ,,opozitie,, in cadrul CJ Olt sau totul este minunat?
  Luna trece, sedinta trece, indemnizatiile vin…noua sa ne fie bine!!
  Iar opozitia pe fata PSD-PNL continua public!
  Curat-murdar, coane Fanica….E mai bine la PSD? Cu toti ,,politistii,, la un loc !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments