AcasăAdministrațieBUGETUL SLATINEI – PE ÎNȚELESUL TUTUROR!

BUGETUL SLATINEI – PE ÎNȚELESUL TUTUROR!

Săptămâna trecută, consilierii  Municipiului Slatina au votat bugetul pentru anul în curs. O operațiune tardivă, care are cauze politice legate de gâlceava dintre Palatele Cotroceni și Victoria. Cu toate acestea, primarul Municipiului Slatina, Emil Moț, s-a arătat a fi optimist și le-a prezentat ziariștilor locali – în avanpremieră (înaintea votului în plen) – acest buget, care pare a fi unul generos și grație căruia se pot face lucruri de ispravă!

emil mot buget liEmil Moț, primarul Municipiului Slatina:

Din punctul meu de vedere, aceste luni de zile au fost, pur și simplu pierdute și UAT-urile nu cred că vor putea să-și realizeze planurile lor de investiții, planurile lor pe care, de obicei, la 31 decembrie în anul anterior, le aveau deja făcute. Dar asta este cu totul și cu totul altceva. Noi vom merge de acum înainte!

Pentru anul 2017, veniturile previzionate sunt în sumă de 208.189 milioane de lei. În mare, 210 milioane de lei… Acesta este bugetul Slatinei pentru anul 2017. Pe lângă acesta, mai avem o parte de 58,970 de milioane, din anul 2016, ceea ce reprezintă excedentul bugetar. Dar excedentul bugetar este doar pe investiții. Cei 58 de milioane provin din lucrări de investiții din 2016 care, ori nu s-au terminat ori s-au terminat și nu au fost dați toți bani. În total, bugetul de cheltuieli previzionat pentru anul 2017 se ridică la suma de 267 de milioane de lei.

Din această sumă, secțiunea de funcționare reprezintă 173.660.000 lei. Asta înseamnă toate cheltuielile Primăriei Slatina (salarii, facturi etc.) și ale tuturor serviciilor și direcțiilor subordonate. Să nu înțelegeți că aparatul propriu al primăriei cheltuiește atâția bani. Iar pe secțiunea de Dezvoltare, pentru anul 2017, avem 93.499.000 lei. Acestea înseamnă investițiile de anul acesta.

Unități de învățământ

Un lucru foarte bun, zic eu, pe care l-am făcut anul acesta, am dat bani la unitățile de învățământ: 12.342.000 lei. Aș vrea aici să spun trei investiții mari. Extindere clădiri Colegiul Național Ion Minulescu: 2.300.000 lei. Sala de sport de la Școala Vlaicu Vodă, Școala nr. 7, așa cum o știm cu toții: 2.600.000 lei. Și Centrul de Excelență, Proiectare și Execuție: 532.000 lei.

Aici vom mai avea Liceul Economic (știți foarte bine clădirea în care își desfășurau cursurile are probleme și a prins un studiu de fezabilitate pentru expertiză tehnică și, eventual, demolare, refacere clădire nouă sau reabilitare clădire veche. Mai avem, pe PNDL o nouă clădire la Radu Greceanu.

Reabilitările termice

Pentru anul acesta, avem 30 de blocuri la care se lucrează în continuare, licitația fiind făcut anul trecut și atribuită anul trecut. Și mai avem trei cereri de finanțare (Cererea 2, Cererea 5 și Cererea 7), în care sunt 20 de noi blocuri și, imediat după aprobarea bugetului, vom lansa procedurile de licitație. Încă 20 de noi blocuri (valoare totală 31.931.000 lei).

Tot aici, vă pot spune că, la Direcția Patrimoniu, avem un număr de 200 de scări care au cereri de reabilitare și care nu vor putea să intre pe absolut niciun program, nici pe Programul Național (Ordonanța 18), nici pe POR (Eficiență energetică), deoarece sunt scări de bloc, nu sunt blocuri, nu îndeplinesc criteriile, nu au asociații de proprietari. Un criteriu de bază este să facă parte dintr-o asociație de proprietari.

Mai există problema cu ceilalți locatari dintr-un bloc, unde o scară este făcută, iar ceilalți nu mai vor să dea semnături, ca să-și facă și scara cealaltă… și tot așa. Pentru aceste 200 de scări, lucrăm de ceva timp să găsim un cadru legal (și eu zic că suntem aproape de final) ca să putem să reabilităm și aceste 200 de scări de bloc, dar cu bani din bugetul local, pentru că v-am mai spus nu avem nicio șansă să accesăm bani naționali sau bani europeni.

Reabilitare străzi

22 milioane de lei… Dintre care aproximativ 12 milioane se vor duce pe străzi care au fost începute anul trecut sau licitate anul trecut, sau care nu sunt terminate, bani care vin de anul trecut și trebuie să îi dăm acum. Și 8 milioane lei noi – străzi noi. Și aș vrea să dau citire acestor străzi: Dinu Lipatti, Griviței, Ion Moroșanu, Jianu, Aleea Tineretului, Horia. Reabilitare trotuare în zona Aleea Muncii, Boiangiului, Nucului, Izlazului, Vișinului, Ogrăzii,  Lacului, Zorilor, Prunilor, Popa Șapcă, Lalelelor, Fundătura Basarab, str. Arcului (zona betonată), Cartierul Toamnei, Ghiocei…

În privința supralărgirii Străzii Drăgănești (zona industrială), am ajuns la un consens, să zic așa, cu actorii industriali (Prysmian, Pirelli), ținând cont că avem deja pe partea dreaptă trotuar. Pe partea stângă, trebuia să ne doneze Pirelli o bună parte de pământ ca să facem o supralărgire. Ținând cont că pe partea dreaptă avem trotuarul amenajat, n-o să ne mai ducem și cu trotuar pe partea stângă, ca să putem să dăm drumul lucrărilor anul acesta, să facem supralărgire la patru benzi și rămâne decât trotuarul de pe partea dreaptă. Ceea ce nu cred că va fi o problemă…  Mai urmează: Aleea Bradului, Aleea Castanilor, Gen. Emanoil Ionescu, Cartier Eugen Ionescu (amenajare o nouă parcare, pentru că acolo stau mașinile pe unde pot, claie peste grămadă, este un haos total în Cartierul Eugen Ionescu).

Am mai prins încă 973.000 pentru Studii de  Fezabilitate pentru străzile pe care le-am amintit anterior și nu au Studii de Fezabilitate. Până la noua rectificare, Studiile de Fezabilitate vor fi gata și în noua rectificare vom exact cât trebuie să alocăm pentru fiecare stradă.

Sistemul de supraveghere video

Aici sunt alocați 2.100.000, pentru încă 63 de noi camere de luat vederi… În momentul în care avem bugetul, intrăm direct în procedura de licitație. Avem toate hârtiile pregătite…

Acord cadru achiziționare și montaj containere îngropate

Aici avem prinși 4.460.000 lei, pentru 50 de noi containere… Acordul cadru a fost deja licitat, a fost adjudecat. În momentul în care avem bugetul putem să dăm drumul la studii de fezabilitate pe fiecare locație. Știți că fiecare locație trebuie să aibă hârtii, ca de obicei, peste tot trebuie să fim acoperiți de hârtii. Aici va dura puțin mai mult, pentru că trebuie să luăm avize de la CEZ, de la Gaze, de la CAO și tot așa, să nu fie conducte, fire etc.

Va dura puțin, dar eu că undeva, în lunile iunie, iulie să ne apucăm să montăm deja cele 50 de noi containere.

Alimentare cu energie electrică Parc Industrial

O altă problemă pe care o vom rezolva anul acesta este alimentarea cu energie electrică Parc Industrial, Etapa II. Am prins 1.022.000 lei pentru tot ceea ce înseamnă linia de medie care trece prin Parcul Industrial, să o deviem și să o îngropăm.

Clubul Nautic

La Clubul Nautic vom face un sistem de irigații, pentru că e păcat pentru tot ceea ce este acolo. Frumos, dar s-a uscat vegetația…  Nu știu ceea ce a fost prevăzut în proiectul inițial, dar noi îl vom face.

Deviere rețea Tarlaua 23

Deviere rețea Tarlaua 23, sus pe deal la Agricol. Unde deja foarte multă lume și-a făcut câte o locuință și nu are curent. 423.000 lei – prima fază deviere rețea, apoi să vedem la rectificare, să vedem cum se mișcă CEZ. Acest lucru face parte dintr-un proiect mai amplu de aproximativ 1.000.000 lei. Dacă se mișcă bine CEZ cu devierea, la rectificare putem să prindem și diferența.

Sala Polivalentă

O mare parte din bani, anul acesta, trebuie să-i prindem pentru cofinanțarea noastră pentru Sala Polivalentă: 15.000.000 lei.

Noi rețele și regularizări de rețele de gaze naturale

Noi rețele și regularizări de rețele de gaze naturale se vor face pe străzile: Boiangiului, Zorleasca, Recea, Agricultorului, Abatorului, Dealul Viilor, Garoafelor, Panselelor, Cazărmii, Oltului și Carol I. În total: 200.000 lei.

Asistență socială

Tichetele de Paști și de Crăciun rămân în vigoare. Știți foarte bine, s-au mărit la 1000 de lei.

Cultură-Sport

Vom menține toate activitățile care au fost până acum, cum ar fi Zilele Slatinei. Avem promisiuni de la CNI și de la constructor că în această toamnă Sala Polivalentă va fi gata.

Pe lângă Festivalul «Oltenii și restu’ lumii», care a avut un succes foarte mare, vrem să introducem Ziua Recoltei și să încercăm să facem un fel de OktoberFest. De asemenea, vrem să organizăm, timp de o lună de zile, Târgul de Crăciun.

Proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)

• Varianta Oituz (în valoare de 47.000.000 lei)

• Demolarea unei clădiri la Colegiul Radu Greceanu (Bastilia), în valoare de 3.600.000

• Modernizare și extindere sediu administrativ al Primăriei Slatina, în valoare de 23.000.000

Studii de fezabilitate. Ce avem de gând să facem în Slatina în continuare  

• Construire Grădiniță pe strada Tunari (în incinta fostei Unități Militare)

• Expertiză și Studiu de Fezabilitate la P.S. Aurelian

• Reabilitare și Modernizare Colegiul Tehnic «Alexa Marin»

• Modernizare Bază Sportivă Complex «1 Mai» (Stadion)

• Studiu de Fezabilitate Construire Locuințe MApN

• Studiu de Fezabilitate Construcție ANL sau locuințe de serviciu pentru medicii care activează în Spitalul Județean și nu au domiciliul în Slatina.

• Tot ce înseamnă audit energetic, proiectare pentru blocurile de locuit. Avem 11 blocuri, în afară de ceea ce v-am spus, la care încercăm să facem documentația pe Ordonanța 18 sau pe POR, care au și Asociații de Proprietari și care au și acordurile proprietarilor

• Reactualizare Studiu de Fezabilitate Parcare în zona Muncii

• Studiu de Fezabilitate Parc de skateboard (pe care l-am promis în campania electorală)

• Reactualizare Studiu de Fezabilitate Baza «Dumitru Dobrescu», fostul Ștrand Progresul. La ora asta noi avem un studiu de fezabilitate de vreo 17.000.000 lei vechi, care – din punctul meu de vedere – nu se mai susține, pentru că noi avem Clubul Nautic, unde avem ștrandul, mai avem și Bazinul de Înot și eu unul n-aș mai face un alt ștrand în Slatina. Este predat prin protocol nouă, în administrare. Eu aș vrea să schimb acest protocol, pentru că, prin protocol, suntem obligați să menținem destinația și aș face spațiu verde. Cartierul Progresul nu are un parc. Acum depinde și de cei de la minister. De săptămâna viitoare, vor începe negocierile cu dânșii.

• Studii de fezabilitate pentru reabilitarea termică a sediilor proprietatea UAT, aici incluzând absolut toate școlile. Pentru că aici putem să luăm bani de la Uniunea Europeană

• Expertize tehnice și studii pentru Securitatea la Incendiu – toate clădirile proprietatea UAT, inclusiv școlile

• Studiu de Fezabilitate Infrastructură Parcul Industrial.   Trebuie să creăm acolo sistematizarea, să face un drum și să putem să primim diferiți agenți economici

• Reabilitare și modernizare Parc Tematic Pădurea Strehareți

• Studii de  Fezabilitate Sisteme de Irigații în zonele modernizate pe fonduri europene. Degeaba aveam spații verzi, dacă nu le și întreținem

• Studiu de Fezabilitate Reabilitare și Modernizare Esplanada

• Studiu de Fezabilitate – amenajare toalete publice pe strada

• Studiu de Fezabilitate – amenajare parc, strada Tunari (Unitatea Militară). Aici există un PUZ pe care l-am preluat, iar în PUZ-ul respectiv 2,17 ha sunt spații verzi. Aș vrea ca, în lunile iunie, iulie, să fie terminat acest Studiu de Fezabilitate și să ne apucăm să face parc pe zona unde este prins spațiu verde.

A consemnat Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -