AcasăCadre didactice din județele Olt și Romanați, deținuți politic în perioada comunistă
Array

Cadre didactice din județele Olt și Romanați, deținuți politic în perioada comunistă

Cu o notă specială a istoricului Marius Oprea, cunoscutul cercetător al Arhivelor Securității și crimelor comunismului, dar și cu un Cuvânt înainte semnat de fostul deținut politic Ioan Paul Popescu, la sfârșitul anului trecut, a apărut, la Editura Hoffman, cartea „ Cadre didactice din județele Olt și Romanați”, semnată de neobosiții noștri profesori slătineni, Cornel Manolescu și Radian Vasile.

Iată ce scrie, printre altele, despre această prețioasă apariție, dr. Marius Oprea:

„Avem în față o pictură clară, de-acum străvezie și la îndemâna fiecăruia de a o privi și cerceta, din oceanul tulbure al suferinței cu care comunismul a înecat sufletele și trupurile românilor vreme de o jumătate de secol. Cartea scrisă de profesorii Cornel Manolescu și Vasile Radian, rezultat al unei laborioase și îndelungi cercetări a arhivelor, ne lămurește asupra biografiilor tuturor dascălilor din Olt și Romanați care au fost întemnițați sau au suferit diverse alte persecuții din partea regimului comunist, din cauza verticalității lor morale. Fie că e vorba de cei care s-au aflat la catedră în partea locului, fie că au îndrumat generații de elevi în alte zone ale țării, dar sunt originari de pe meleagurile Olteniei, toate aceste sute de chipuri și destine tragice ale celor care au fost primii îndrumători ai pașilor în viață a zeci și zeci de mii de copii sunt scoase acum la lumină, grație muncii autorilor. Alegând un motto revelator pentru întreg conținutul cărții, „Când adevărul nu este liber, nici libertatea nu este adevărată” (cuvinte rostite de Ștefan Nicolescu, dascăl din Slatina)și care se întrevăd a fi un fir călăuzitor al cărții, autorii s-au dedicat unei munci de Sisif, care ar fi însemnat răsplata unei mai mari vizibilități.”

cadre didactice din olt si romanati manolescu net liLa rândul său, fostul deținut politic, Ioan Paul Popescu, în Cuvântul înainte al cărții întărește cele spune de Marius Oprea: „Acum, cititorul are în față o altă carte care cuprinde date despre cadrele didactice din județul Olt care au trecut prin închisorile comuniste. Și în acest caz, efortul de documentare este impresionant. Efortul de documentare sare imediat în ochi, deoarece comuniștii au avut grijă să nu se cunoască numărul arestărilor, al condamnărilor la închisoare sau la moarte.Ca urmare nu există evidențe ale acestor acțiuni criminale nici la Ministerul de Interne, nici în arhiva Tribunalelor Militare, nici măcar în arhiva fostei Securități. Cu toții ne amintim de zecile de mii de dosare ale Securității arse la Berevoiești…”

Iată, dragi slătineni, o carte care conține adevăruri dureroase cu privire la prigoana Securității comuniste împotriva celor care aprindeau  făclia învățăturii, ca să le arate pruncuților neamului Calea, Adevărul și Viața. Adevăruri dureroase  care ne-au fost ascunse și după 1989 de către culturnicii județelor Olt și Romanați, culturnici de ieri dintre care, au mai rămas destui, pe ici, pe colo, în diferite departamente, ca să conducă, așa cum știu ei, destinul spiritual al acestui județ. Și ne dau, din păcate, lecții de moralitate și democrație…

Dumitru Sârghie

2 COMENTARII

  1. Cum pot procura cartea ? Tatăl meu, învățătorul Radu Burea din Vâlcele, a fost deținut politic.

  2. Cum pot să procur această carte ? Tatăl meu, învățătorul Radu Burea din com. Vâlcele, a fost arestat de trei ori, Fișa de deținut politic poate fi văzută pe internet

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments