Tradiția și energia ritualică a dansului călușăresc vor răsuna din nou în județul Olt, între 8 și 15 iunie, cu ocazia celei de-a V-a ediții a Festivalului „Călușul Oltenesc”. Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Județean Olt, readuce în prim-plan obiceiurile străvechi ale comunităților rurale din sudul țării.
Deschiderea oficială a festivalului a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă organizate joi, 5 iunie, în sala de festivități a Consiliului Județean Olt. Printre vorbitori s-au numărat Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean, profesorul Ilie Brăileanu – directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Viorel Pintea – directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, precum și trei primari ai localităților-gazdă: Marijana Trepăduș (Șopârlița), Marian Stănescu (Vișina) și Florin Cîrstea (Brebeni).
Calendarul evenimentului și localitățile-gazdă
Festivalul se va desfășura în perioada Rusaliilor, cu spectacole în cinci vetre tradiționale: 8 iunie – Șopârlița, 9 iunie – Vișina, 13 iunie – Potcoava, 14 iunie – Gura Padinii, 15 iunie – Brebeni.
Organizatorii au anunțat o pauză de trei zile, de marți până joi (10-12 iunie), după care evenimentul se reia cu aceeași forță și entuziasm.
„Pintenii călușarilor vor răsuna o săptămână în tot județul”
Profesorul Ilie Brăileanu, sufletul acestei manifestări, a evidențiat miza culturală și emoțională a festivalului:
«Festivalul „Călușul Oltenesc” a devenit o tradiție pentru județul Olt. Este unul dintre puținele lucruri bune născute în perioada pandemiei. În 2021, când Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc” nu putea fi organizat, am găsit o soluție: să ducem călușul înapoi în gospodării, în satele noastre. Astăzi, sute de copii joacă din nou în bătătura casei, acolo unde această tradiție s-a născut.»
Brăileanu a adăugat și un fragment dintr-un document semnat de Ana Maria Ciaușu (Șef Secție Arte și Meșteșuguri, în Cadrul Centrului de Cultură și Artă Olt), care reflectă esența demersului:
„Festivalul readuce obiceiul călușului la rădăcinile sale autentice, în mijlocul comunităților rurale care l-au creat și păstrat de-a lungul secolelor. Este o reînviere a spiritului viu al călușului.”
Mii de copii, zeci de gospodării, o misiune culturală
Evenimentul va aduce în fiecare localitate-gazdă în jur de 250 de copii dimineața și 500-600 după-amiaza, toți implicați în demonstrații de căluș, dansuri populare și spectacole.
Diminețile, începând cu ora 09:30, sunt dedicate jocului tradițional în gospodăriile deja desemnate de către primării, iar după-amiezile, între orele 16:00 și 23:00, au loc spectacolele de gală. Copiii vor dansa până la ora 21:00, după care vor urca pe scenă artiștii Ansamblului Folcloric „Doina Oltului”.
Final de sărbătoare la Brebeni, cu surprize pentru public
În data de 15 iunie, localitatea Brebeni va încheia festivalul cu un eveniment special pregătit de primarul Florin Cîrstea. Scena de gală va găzdui un concert al îndrăgitei interprete de muzică populară Olguța Berbec și al soțului ei, saxofonistul Remus Novac.
Potrivit organizatorilor, suma alocată pentru festival este de 70.000 de lei, parte din acești bani fiind împărțiți cetelor de călușari ce vor evolua în cadrul Festivalului „Călușul Oltenesc”, respectiv câte 500 de lei fiecăreia.
Consiliului Județean Olt a sprijinit cu 40.000 lei acest festival: „E vremea Călușului – dans ancestral, ritual magic și simbol al identității noastre! Consiliul Județean Olt susține, promovează și finanțează Festivalul ‘Călușului Oltenesc’, ediția a V-a, desfășurat între 8 și 15 iunie 2025 în cinci vetre tradiționale: Șopârlița, Vișina, Potcoava, Gura Padinii și Brebeni. În perioada Rusaliilor, călușarii revin în mijlocul comunităților, așa cum o fac de veacuri, ducând mai departe o tradiție transmisă din generație în generație. În fiecare localitate-gazdă, călușarii se adună în formații și joacă cu pasiune acest ritual magic, plin de simboluri, energie și sacralitate, pentru a păstra una dintre cele mai spectaculoase expresii ale patrimoniului cultural imaterial românesc. Ținem la tradiții și credem în valoarea lor. Sprijinul financiar acordat, în valoare de 40 mii lei, acoperă cheltuieli de organizare și premierea formațiilor participante – o investiție în cultură, în identitate și în viitorul comunităților locale. CJ Olt rămâne un partener activ al tradiției – pentru că tradiția ne unește, ne definește și ne inspiră”, au declarat reprezentanții Consiliului Județean Olt.
Rezultatele primelor ediții: cifre care impresionează
În doar patru ani, festivalul a însemnat:
- 660 de gospodării din 22 de localități în care s-a jucat călușul
- 10.595 de artiști participanți
- peste 120.000 de beneficiari direcți și indirecți
La această ediție, va avea loc și un moment special oferit de formațiile din comunele Brastavățu, Studina și Vișina, recunoscute pentru autenticitatea stilului lor.
A consemnat Dragoș Sîrghie