După cum se știe, principiul «Poluatorul plătește» este stabilit prin directiva 2004/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului Europei, din 21 aprilie 2004, privind răspunderea pentru mediu înconjurător, în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului.
Printre aceste daune sunt menționate și cele de teren, care înseamnă orice contaminare a solului, ce creează un risc semnificativ pentru sănătatea umană, afectată în mod negativ, ca urmare a introducerii directe sau indirecte, în, pe sau sub pământ, a unor substanțe poluatoare!
«Dacă daunele aduse mediului au fost provocate de un operator, acesta din urmă trebuie, fără întârziere, să informeze autoritățile competente și să ia toate măsurile posibile pentru a controla imediat, a limita, a elimina sau gestiona contaminanții relevanți și/sau orice alți factori dăunători, pentru a limita sau pentru a preveni noi daune aduse mediului și efectele negative asupra sănătății umane sau deteriorarea ulterioară a serviciilor și este obligat să ia măsurile de remediere necesare. Operatorul suportă costurile acțiunilor de prevenire și de remediere.» (Capitolul 7: Cum funcționează principiul »Poluatorul plătește» – Directiva 2004/35/CE
Calvarul familiei Dițoiu din comuna Poboru, satul Albești Vale
Am făcut această introducere, dragi cititori, pentru a înțelege cazul și necazul pe care vi le prezentăm astăzi și care s-au abătut asupra gospodăriei cetățeanului Ion Dițoiu din comuna Poboru, satul Albești Vale.
Pe scurt, o țeavă aparținând concernului austriac OMV Petrom (Parcul 9 Albești), care trece prin curtea familiei Dițoiu, s-a spart, în proximitatea fântânii acestuia, fântână care asigura atât apa potabilă, cât și funcționarea centralei pentru încălzirea locuinței. Nenorocirea s-a întâmplat aproape de jumătatea lunii ianuarie (în plină iarnă, deci), producându-i familiei Dițoiu un calvar din care nu a ieșit nici până astăzi.
Pe lângă poluarea masivă a întregii suprafețe de teren pe care se află locuința acestei familii, respectivul accident ecologic a produs mai multe pagube colaterale: familia Dițoiu nu a mai putut utiliza centrala termică pentru încălzirea locuinței, apa fiind infiltrată cu țiței, fapt care a dus la agravarea stării de sănătate a d-nei Elena Dițoiu. Sinistrată în propria-i locuință, familia Dițoiu nu-și mai poate utiliza terenul pe care ani de-a rândul, până să fie poluat, își făcea însămânțările de primăvară; familia Dițoiu nu mai are apă potabilă, fiind nevoită să și-o care cu desaga ca în Evul Mediu, de la o distanță destul de mare etc.
În ciuda reclamațiilor pe care familia Dițoiu le-a adus în atenția organelor abilitate, dar și a celor care trebuie să răspundă moral și material de cele întâmplate, lucrurile stagnează, nepermis de mult pentru secolul în care trăim, reprezentanții OMV căutând, prin tertipuri mioritice, să-i tragă pe bieții oameni pe sfoară și să nu răspundă în fața legilor europene, așa cum se cuvine.
Profitând de buna-credință a familiei Dițoiu și poate de lipsa cunoștințelor juridice ale acesteia, prin care să-și apere drepturile, reprezentanții OMV au făcut și fac ce vor mușchii lor și asta, în ciuda faptului că (se spune, pe la colțuri) «șeful cel mare», Cristinel Dăncilă, ar fi dat ordin să se rezolve prompt și legal doleanțele celor păgubiți și afectați. Adică să le aducă terenul la starea inițială și să le asigure sursa de apă POTABILĂ, făcându-le un nou puț pe cheltuiala firmei și, bineînțeles, să-i despăgubească conform legii, așa cum se procedează în orice stat civilizat.
Este strigător la cer să vezi cum reprezentanții firmei OMV stabilesc aleatoriu, prin anumite procese-verbale, ca despăgubire pentru terenul poluat suma de 1 leu/kg de pământ afectat, ajungându-se astfel ca pentru cei 9 ari de teren poluat familiei Dițoiu să-i revină suma de 180 de lei, bani pe care nu i-a primit niciodată, deși i s-a spus că s-au trimis prin mandat poștal și că trebuie să-i urmărească.
Mai mult decât atât, în alt proces-verbal (nr. 2 din 02.02.2017) se observă, cu ochiul liber o adăugire ulterioară la cele stabilite inițial de către OMV cu proprietarul Ion Dițoiu, fapt care ne duce cu gândul la… alte cele, proprietarului neînmânându-i-se, în momentul în care s-a semnat procesul-verbal, o copie a acestuia, sub pretextul că el trebuie mai întâi semnat și parafat de «cei mari din OMV».
Dar și așa, acceptând acea adăugire ulterioară, prin care, chipurile, Ion Dițoiu se obliga să-și facă, prin propria cheltuială, puțul pentru apă potabilă, lucrurile s-au lovit de obtuzitatea și indiferența reprezentanților OMV, aceștia respingându-i devizul făcut de către păgubaș cu o firmă privată, pretextând că este prea scump și nu se justifică atâta cheltuială…
Întrebări: Domnilor de la OMV, poluarea pământului acestor oameni simpli și gospodari se justifică în mentalitatea voastră? Agravarea bolii doamnei Dițoiu se justifică? Faptul că nu au apă potabilă de atâta timp se justifică? Faptul că atunci când au fost poluați și le-au murit păsările, iar ei au stat în frig atâta timp se justifică? Dacă ar fi să cuantificăm toate aceste nenorociri provocate de firma dvs., la ce sumă credeți că am putea ajunge, având în vedere și profitul firmei dvs., obținut pe anul 2016?
Să fim serioși! Când vezi că din partea OMV semnează «specialiști în reclamații» (în facerea reclamațiilor sau în rezolvarea lor?), și care stabilesc 1 leu despăgubire pentru un kg de pământ afectat, oare vă puteți imagina, dragi cititori până unde merge bășcălia? Bășcălie mioritică, fiindcă nu ne putem închipui că șefii OMV de la Viena gândesc tot așa… Sau poate… cine știe?
ION DIȚOIU:
Am fost sinistrați în propria casă!
Mă numesc Ion Dițoiu, din comuna Poborul, satul Albești Vale și vă aduc la cunoștință următoarele:
«Pe data de 11-12 ianuarie 2017, m-am pomenit la robinet cu apă murdară. Când m-am dus la fântână, am observat o pojghiță de țiței deasupra apei. Am anunțat conducerea Parcului OMV, unde se aduce țițeiul de la sonde. Au venit, au constatat, s-a stabilit că este o spărtură. O conductă care aduce țiței de la sonde la parc s-a spart pe undeva. În jurul fântânii… Și s-au apucat să oprească sondele. Necunoscând, neavând oameni de specialitate, trei zile s-au chinuit ca să depisteze o sondă care aducea țițeiul pe conducta asta. În sfârșit au reușit, dar țițeiul a curs 3 zile și trei nopți și s-a depozitat în fântână.
Au venit oamenii, și-au cerut scuze, au cerut voie ca să intre în curte… Au spart aici la stradă, mi-au făcut o gaură cât Iadul de mare, noroi cât cuprinde și au început să care țițeiul din fântână. În 2-3 zile au cărat cel puțin 10.000 litri de apă cu țiței și l-au dus la Parc, într-un vas din ăla de gunoi de plastic. L-au dus acolo și eu am rămas cu mizeria pe aici. Găleți, sfori etc. N-am mai avut apă de băut, n-am mai avut cu ce alimenta baia, centrala a început să facă o pe nebuna. Aici aveam apă potabilă, pe care o foloseam de 15 ani…
Oamenii și-au făcut treaba, apoi au venit de la Pitești două doamne, ne-am înțeles… S-au uitat și mi-au spus că îmi decopertează tot terenul… Pe parcurs au venit și au luat niște probe, dar cică până acum n-au venit rezultatele de la Laborator. Și să mă alimenteze cu apă….
Niște ingineri de aici de la Parc s-au oferit că au o fântână să-mi aducă apă de acolo, să mă aranjeze cu baia… Dar apa e industrială, nu e potabilă… După o lună de zile, s-au apucat să facă, dar un director de la Pitești nu a fost de acord cu soluția asta, motivând că ei nu au apă de vândut, ei vând petrol, și s-au oprit, n-au mai făcut nimic.
Peste o lună de zile șeful de secție de aici, Olivian Stoenescu, mi-a spus: «M-a făcut Dăncilă ca pe dracu’!» Pentru că Dăncilă nici nu știa de treaba asta. Când a auzit a spus: cum, oameni la 70 de ani i-ați lăsat în mijlocul iernii fără apă, fără căldură? Cum se poate treaba asta? Ei și-au luat angajamentul că îmi aduc zilnic 70-80 de litri de apă în niște bidoane de plastic ca să avem. Eu am porci, am cal, diferite păsări care consumă apă…
După ce i-a luat d-l director Dăncilă de urechi, au venit, au săpat. Mi-au făcut o mare mizerie aici prin curte, mi-au făcut șanțuri. Avem și eu aranjat prin curte… În final, mi-au tras apă. Merge la baie și o folosim pentru animale. Dar de băut nu avem, mergem noi și ne luăm de la o fântână. Luăm cu sarsanaua… ca în epoca de piatră.
Centrala s-a stricat și trebuie să o repare… Au încercat să-mi completeze apa cu mașina de pompieri și ăia are presiune mare, să-mi spargă toată instalația. Când am făcut focul, s-a ridicat temperatura la 160 de grade, a început să bufnească… de atunci nu i-am mai dat drumul. Am avut o sobă nu merge nici asta, pentru că n-am mai folosit-o, având centrala.
O lună de zile au fost sinistrați, nu tu apă, nu căldură… Și mai mult decât atât, să vedeți ce dosar medical are nevastă-mea. Ea fiind bolnavă, acest lucru i-a agravat situația. Am fost sinistrați în propria casă!
Eu am stabilit cu doamnele acelea să facem fântână. De acord până m-am dus cu devizul pe care mi l-a cerut. Noi ne-am înțeles una și aici apare altceva. Prima dată au spus că despăgubirile pentru teren, pomi se vor acorda la apariția vegetației. Se va asigura consumul de apă în cel mai scurt timp.
Și acum spun că să fac eu puțul și apoi să-mi recuperez banii conform devizului. Dar eu cu ce bani să facă puțul? Să mă împrumut în bancă?
A fost nevastă-mea cu fiul meu la Pitești și a rămas în coadă de pește. Acum, ei nu mai sunt de acord cu nimic. Eu am avut încredere în acele doamne, dar…
Mi-au murit păsările… Mi-au inundat cu țiței și cu apă d-aia sărată. Păsări moarte în coteț…»
Nota autorului
Ideea acestui demers jurnalistic constă în atragerea atenției organismelor de mediu ale județului Olt, cu privire la situația dramatică a familiei Dițoiu, situație generată de acest accident de mediu, apoi atragerea atenției conducerii supreme a OMV, în scopul de a rezolva problema prezentată în mod european și nu dâmbovițean.
Menționăm că am luat legătura cu organismele de mediu din Olt, care ne-au promis că, pe lângă măsurile și termenele stabilite până în prezent, pentru remedierea situației familiei Dițoiu, vor merge din nou la fața locului și vor impune și urgenta alte măsuri legale.
Operațiunea este în curs de desfășurare, iar noi îi rugăm pe cei de la OMV să-și respecte blazonul, să treacă la treabă și să-și plătească răul pe care firma lor l-a produs. Pe curând!
Dumitru Sârghie