continuare din numărul trecut
Mitomani și tributari ai principiilor eticii și echității socialiste, unii dintre polițiștii noștri au făcut tot timpul efortul conștient de a ascunde realitatea. Fie la ordin politic, fie din interes personal. Au instituit regula arhicunoscută: ca apărător al legii, poți să dai și poți să primești șpagă! Invoci vremurile grele în care trăim și încalci legea cu seninătate, fiindcă ești pus acolo pe criterii politice și nimeni nu te poate da afară. Mai ales, atunci când tu, ca polițist, deții probe irefutabile împotriva chiar a politicienilor care te-au propulsat. E drept că la Olt am cunoscut și polițiști adevărați, care au contrazis, fără drept de apel, toate criticile puse, în general, în cârca polițiștilor lipsiți de onoare și profesionalism. Un astfel de polițist adevărat este însuși actualul șef al IPJ Olt, Mihai Pruteanu, ofițer de carieră în toată greutatea cuvântului, bun comunicator, un polițist care-și poate face meseria fără să șantajeze și fără să poată fi șantajat. Mai mult decât atât, Mihai Pruteanu este un fin intelectual (un cuvânt greu de rostit în ceea ce-i privește pe mulți din foștii șefi ai IPJ Olt, cu excepția lui Ilarian Ionescu) și, peste toate acestea, d-l polițist scrie și literatură. Literatură adevărată…
Dacă în numărul trecut, comisarul-șef Mihai Pruteanu ne-a răspuns la întrebări despre persoana sa, despre literatură și viață, astăzi d-l comandant ne vorbește atât despre problemele și problematicile cu care se confruntă Inspectoratul Județean de Poliție Olt, cât și despre soluțiile pe care domnia-sa le-a adoptat din momentul în care a preluat această instituție…
Iată, d-le comandant, că realitatea ne îndepărtează puțin și de poezie și de proză. Ați venit la Olt… Ce moștenire v-a lăsat fostul comandant Voicu?
Aici nu putem să vorbim despre o moștenire grea sau despre o moștenire ușoară. Eu am găsit niște rezultate… Și așa cum spuneam, inclusiv la Bilanțul Poliției Olt pe anul 2012, aceste rezultate nu ne-au onorat. În raport cu potențialul existent și cu capacitatea oamenilor din cadrul inspectoratului, a polițiștilor, de a acționa. Lucrurile, din punctul meu de vedere, cred că au intrat în normalitate. Nu e niciun secret faptul că una dintre deficiențele pe care le-am constatat când am venit aici a fost aceea că nu s-a comunicat suficient. Comunicarea unei părți dintre polițiști cu exteriorul. Și aici am în vedere societatea civilă, instituțiile cu care noi colaborăm și, de ce nu, presa, care este, din punctul meu de vedere, foarte importantă pentru activitatea noastră. Cred că am reușit sau voi reuși, în cel mai scurt timp, să dezgheț și să îmbunătățesc acest demers în planul comunicării. Comunicarea, așa cum știți și dvs., este o artă. Eu le-am transmis și oamenilor, pentru că noi acționăm întotdeauna și lucrăm în comunitate și pentru comunitate. Și trebuie să avem acea iubire a aproapelui. Însuși Mântuitorul ne-a îndemnat: „Iubiți-vă!” Este genial acest îndemn, în simplitatea lui. Haideți să luăm exemplul unei familii! Când există înțelegere și iubire, totul merge de la sine. Unde există dezbinare și ură, lucrurile nu au cum să meargă. Este firesc… Prin comunicare multe lucruri se pot rezolva. Nu prin scandaluri, nu prin bătăi ș.a.m.d.
Care erau problematicile, în general, când ați preluat conducerea IPJ Olt?
Una dintre ele a fost cea legată de comunicarea defectuoasă. A doua – de un mod de acțiune care nu se derula pe elemente de logică și analiză profundă a fenomenului criminogen. De aici și această disipare a resursei umane, financiare și de logistică. Cred că oamenii nu au fost capacitați la valoarea lor maximă. Cred că a fost o toleranță nejustificată. Dar aceste lucruri nu se pot rezolva cu biciul. Nu acesta este modul meu de lucru. Dimpotrivă, de a asculta, de a interveni prompt, dar și ferm, acolo unde este cazul.
Mai devreme vorbeam de comunitățile rurale. Iată, am identificat anumite comunități rurale cu reale probleme de ani de zile, care au trenat și nu și-au găsit imediat rezolvarea, așa cum ar fi fost normal. Vă dau aici câteva exemple. Oameni cărora li s-au furat animale de talie mare (bovine, cabaline ș.a.m.d), care pentru ei însemnau o sursă de venit. Aceste evenimente nedorite s-au înregistrat în anul 2011, parte – la începutul anului 2012. În momentul de față, facem eforturi mari, cu costuri mari, ca să ajungem la o finalitate din punct de vedere judiciar. De aceea spun că lucrurile nu mai pot fi tolerate la nesfârșit în acest mod. Mesajele mele au fost destul de clare. În sensul că intervenția și modul de derulare a activităților trebuie să fie imediate și gândite în toată profunzimea lor.
La relațiile dintre polițiști am constatat un obicei care vine din negura timpului. Aici trebuie să existe o solidaritate de breaslă… Pentru a ajuta oamenii, întâi trebuie să ne ajutăm noi între noi, să ne sprijinim. Apropo de înțelegere, de colegialitate… Spiritul de camaraderie trebuie dezvoltat. Unii dintre noi, care nu mai avem prea mulți ani până la pensie… Domnule, dacă o carieră întreagă te-ai urât și nu te-ai înțeles cu un coleg, peste câțiva ani ieși la pensie și te poți întâlni cu acel coleg într-o stațiune, ca pensionarii, la Felix sau la Tușnad… Atunci, pe ce te mai cerți cu fostul coleg? Poate pe locul din bazinul de tratament, poate pe masa de la micul dejun. De aceea, eu pun mare accent pe dezvoltarea relațiilor interumane, indiferent de la ce nivel sunt. Este foarte important să comunicăm, să ne înțelegem, să ne ascultăm punctele de vedere și să le respectăm…
Nici noi ca presă, poate nici dvs., de cele mai multe ori, nu ați scăpat de presiunile politice. Cum reușiți să scăpați de anumite presiuni politice?
Printr-o deplină comunicare. Asculți, cântărești, dai un răspuns. Acest răspuns trebuie să fie, întotdeauna, cât se poate de calificat. Vreau să fac o mărturisire legată de această chestiune. Pe zona politică, eu am găsit suficientă înțelegere. Chiar apreciez faptul și le mulțumesc tuturor, pentru că nu s-au făcut presiuni de anumite feluri asupra mea. Dimpotrivă, am o bună comunicare cu Consiliul Județean, cu Instituția Prefectului… Și dumnealor și noi avem un singur „stăpân”. Acest „stăpân” este cetățeanul. Și dumnealor și noi suntem furnizori de servicii. Mai ales că avem și atribuții comune. La Consiliul Județean, avem acea Instituția a ATOP. Cu Instituția Prefectului, de asemenea, avem atribuții comune. Atunci este normal să ne așezăm la masă, să găsim, împreună, cele mai bune soluții. În cadrul ATOP, luna aceasta, avem promisiunea unui sprijin substanțial legat de partea de logistică. Deci, în final, ajungem tot la acest proces de comunicare.
Deși sunteți pașnic și acționați mai mult în zona mentalului și a bunelor relații între oameni, ați reușit, într-un scurt timp, să spargeți acel conformism instalat din negura vremurilor… Cel puțin aceasta este impresia la nivelul presei și la nivelul chiar al cetățenilor…
A adevărat și eu chiar sunt mulțumit, dar nu în totalitate, când aflu și iau la cunoștință despre astfel de aprecieri. Deși, din punctul meu de vedere, blazarea, mulțumirea de sine și confortul exagerat, și mă refer aici la instituția noastră, sunt factori care lezează bunul mers al activității. Aici trebuie să te documentezi permanent, inclusiv să citești. Acest lucru l-am transmis și în ședințele noastre. Deci, un polițist trebuie să citească, ca să fie în pas cu toate noutățile apărute pe piață în orice domeniu. Sunt lucruri care țin de noi și sunt la îndemâna noastră și, mai ales, acestea nu costă. Acum și tehnica modernă ne ajută foarte mult. Mai sunt multe de făcut…
Spuneți-ne câteva obiective pentru viitorul apropiat!
De când am preluat conducerea acestei instituții, toate obiectivele Poliției Județului Olt au fost materializate într-un program, care se derulează pe parcursul întregului an, unde am stabilit foarte multe priorități, obiective ș.a.m.d.
Dar, să vă enumăr câteva dintre ele, care mi se par cele mai importante. În primul rând, unul dintre obiective este îmbunătățirea indicatorilor de performanță, concomitent cu normalizarea situației operative, asigurarea confortului cetățenilor, a ordinei și siguranței publice, atât în localitățile rurale cât și în cele urbane. În județul Olt, o prioritate o reprezintă mediul rural. Pentru că, din punct de vedere administrativ, geografic, avem cele mai multe posturi de poliție comunale la nivel național, 104. Asta este conformația județului. Un alt obiectiv, la fel de important, se referă la îmbunătățirea imaginii instituției Poliției Județului Olt. Ea se poate asigura doar prin rezultatele obținute. Aceste obiective sunt într-o legătură indisolubilă, deși le-am luat într-o ordine oarecum întâmplătoare. Populația îți face imaginea… Acționezi, ai vizibilitate, reacție promptă și fermitate, oamenii apreciază. Nu te deplasezi sau te deplasezi cu întârziere la un apel 112, te duci și nu-ți faci datoria, atunci când ești sesizat sau, efectiv, nu prea știi ce să faci. Omul te percepe imediat și tot imediat te cataloghează.
Un alt obiectiv important se referă la consolidarea și întărirea solidarității de breaslă în cadrul inspectoratului. Polițiștii trebuie să înțeleagă că numai uniți vor putea să înlăture orice primejdie, orice vulnerabilitate. Când cineva trădează și nu trage cum trebuie în interesul instituției, atunci se creează o breșă și câștigă infractorul. Inamicul numărul 1 pentru noi sunt persoanele certate cu legea, nicidecum cetățenii de rând. De lege le este frică infractorilor. Oamenii care sunt serioși, corecți și care își văd de treabă nu trebuie să aibă teamă de lege. Și nici nu au…
Dumitru SÂRGHIE