Print this Post


  Când era PSD la putere, parcă banii s-au alocat mai rațional! – declară Nicolae Soare, primarul comunei Dăneasa

  D-le primar, sub ce auspicii administrative ați început acest an?

  Ca toți primarii, având în vedere pandemia de Coronavirus care ne-a ținut pe toți în loc. E mai greu să implementezi proiecte prin telefon sau prin mail… Virusul a stagnat, într-o oarecare măsură, activitatea administrativă, pentru că nu poți să te mai întâlnești să discuți cu proiectantul, la minister e tot mai greu să ajungi… Dar sperăm că, în curând, să revenim la normal…

  Ce obiective ați realizat, în mandatele dvs., pentru că știu că ați preluat o comună în care timpul se oprise în loc…

  Când am venit la primărie, în anul 2012, a trebuit, în primul rând, să achit niște facturi foarte mari. La momentul acela, erau 18 miliarde lei vechi. Asta în mare… Au mai fost și altele mai mici… Când am venit eu la primărie se turnase o parte dintr-un drum între satele Berindei și Dăneasa, 1,2 km, cu un împrumut făcut la CEC Alexandria, de vreo 10 miliarde lei vechi. Împrumut care a fost mult mai mare, cu dobândă și cu toate comisioanele. Împrumutul a început să se plătească la două luni după ce am venit ca primar. Am reușit să betonăm de la Dăneasa până la Berindei…

  Am reușit să implementăm un proiect, care inițial se pierduse de către fosta administrație… Am ajuns la minister și l-am pus din nou pe picioare și l-am finalizat: asfaltarea în Dăneasa!

  Am continuat cu alte proiecte cum ar fi asfaltarea drumului agricol în Dăneasa și Zănoaga (7,5 km), am implementat proiecte de asfaltare în toate satele comunei (Dăneasa, Berindei, Cioflanu, Pestra și Zănoaga). Mai avem ceva de lucru la ele, nu sunt finalizate…. A venit timpul rece și nu am mai putut continua… Mai avem de făcut șanțurile și podețele…

  Ne-a mai rămas de asfaltat anumite străzi mai micuțe, pe care le-am prins într-un proiect la care lucrăm și așteptăm să prindem momentul oportun ca să-l depunem.

  Am făcut un teren de sport sintetic, la Școala Dăneasa, prin Gal Vedea-Găvanu-Burdea, pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene, lucrăm la realizarea unui teren sintetic de sport în curtea Școlii Berindei. 

  Unul dintre cele mai importante proiecte pe care vrem să le implementăm este aducerea rețelei de gaze în toate satele comunei Dăneasa. Aici avem făcute ridicările Topo. Ni s-a dat o soluție de către Transgaz, o soluție care este foarte costisitoare, trebuia să trecem 1,5 km pe sub râul Olt. Am discutat cu un proiectant și cu cei care ne fac ridicările Topo și am ajuns la concluzia că ar fi mai bine să luăm din conductă înainte de a trece Oltul, pentru că apoi se ridică foarte mult valoarea proiectului și nu putem să ne întindem cu rețeaua mai mult în sate.

  Avem în derulare pe raza comunei proiectul privind reabilitarea drumului de la Dăneasa până la Verguleasa. Au început să lățească străzile, să facă trotuarele, șanțurile, poduri la oameni – așa cum e în proiect.

  Unde nu avem apă băgată în Dăneasa, avem extindere de rețea din Drăgănești-Olt, lucrări care trebuie să înceapă în curând.

  Am înființat sau sunt în curs de realizare câte un părculeț în fiecare sat. Am făcut comandă de lămpi, pe care o să le schimbăm cu electricianul nostru. Lămpile sunt pe Led și sunt mult mai trainice și economice.

  Am reabilitat total, prin PNDL, Școala Dăneasa. Acum avem o școală modernă, dotată cu tot ceea ce este necesar.

  La Căminul Cultural, am avut un proiect pe fonduri europene, dar nu s-a prezentat nimeni la licitație. Toți au spus că a fost subevaluat de către proiectant. Proiectul a fost făcut acum trei ani și acum ar trebui actualizat din punct de vedere al prețului.

  Lucrăm la un proiect de canalizare, în toate satele, cu stație de proprie de epurare, pe care sperăm să-l ducem la bun sfârșit.

  D-le primar, cum îi folosiți pe beneficiarii Legii 416?

  Îi folosim la curățatul șanțurilor, la igienizarea cimitirelor, prin curțile școlilor, căminele culturale, centru social – unde este nevoie de dumnealor…

  Care este relația primăriei cu Școala, cu cadrele didactice?

  Avem o relație bună. De câte ori ne-au solicitat ajutorul, noi le-am fost alături. Avem decontat transportul la zi…

  Bugetul local de unde este alimentat?

   Ne bazăm pe banii care vin de la cetățeni… Avem societăți comerciale dar micuțe. Avem orezăria care este mai mare, patronată acum de un francez. În rest, ce primim de la Consiliul Județean.

  Vă simțiți puțin dat la o parte de actualii guvernanți?

  Da! Cred că toți care sunt la PSD se simt dați puțin la o parte. Și anul trecut, când s-au împărțit banii, s-a cunoscut. Localitățile cu primari PNL au primit mult mai mulți bani. De exemplu, noi am primit 100.000 lei, iar Mihăești – 800.000 lei.

  Când era PSD la putere, parcă banii s-au alocat mai rațional. Nu s-au făcut chiar așa mari diferențe!

  Cum vă explicați victoria istorică a PSD în Olt, care are 95 de primari din 112?

  Înseamnă că oamenii au fost mulțumiți de lucrurile care s-au realizat în județul Olt. Trebuie să fim realiști, în ultima perioadă, s-au realizat lucruri importante în Olt. Chiar și Drumul Expres la care se lucrează, tot PSD l-a antamat. Acum au venit și au continuat cu el…

  Ce părere aveți despre luptele interne din PNL? Vin ele în favoarea PSD?

  Aici e mai greu de răspuns, pentru că una este ce vedem și una este ceea ce se întâmplă în realitate în interior. Dar cred tot pentru putere se luptă.

  Observ că procentele PSD cresc vizibil, pentru că oamenii au constatat că nu s-a realizat ceea ce liberalii au promis. Au fost doar vorbe-n vânt, iar când s-au văzut la guvernare au uitat de oameni.

  Care este structura politică a Consiliului Local Dăneasa?

  PSD – 8, USR – 2, PNL – 2 și Pro România – 1.

  Ce mesaj aveți către locuitorii comunei, acum la început de an?

  Le doresc multă sănătate, în primul rând! Să avem încredere unii în alții și să fim alături și la bine și la greu!

  Dumitru Sârghie

   

   

   

   

   

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/cand-era-psd-la-putere-parca-banii-s-au-alocat-mai-rational-declara-nicolae-soare-primarul-comunei-daneasa/