AcasăOra SatuluiCând ești în Opoziție sau la Putere, trebuie să-ți vezi de treaba...

Când ești în Opoziție sau la Putere, trebuie să-ți vezi de treaba ta!

D-le primar, Sârbii Măgura este o comună cu tradiții. Ce ați găsit când ați venit la primărie și ce aveți, acum, în plus, după aproape trei mandate, de când o păstoriți?

S-a schimbat semnificativ fața fostei localități, este incomparabil cu ce-a fost. Ne gândim la drumuri, la instituții și școli bine puse la punct. Spre deosebire de alte localități, noi avem copii, gradul de natalitate scade, dar nu vertiginos, ca în alte zone. Avem aproape 300 de copii, ceea ce nu este puțin.

Care sunt ultimele investiții finalizate, ce aveți de gând, în continuare și cu ce finanțare le veți realiza?

Am finalizat, de curând, un proiect pe Ordonanța 7, poduri, podețe, șanțuri cam în toată localitatea, proiect cu bani guvernamentali. Am în derulare alimentarea cu apă, proiect care merge puțin mai greu, pentru că sunt bani tot de la Guvern și vin mai greu. Implementez, acum, pe fonduri europene, reparații, modernizare la căminul Cultural, proiect care va fi foarte reușit. Noi avem și activitate culturală, un ansamblu de căluș și nu mai aveam unde să facem repetițiile. Avem un instructor foarte bun, Georgel Dulescu.

lucian tanase primar sarbii maguraCare este situația școlilor și a cadrelor didactice?

Școlile sunt bine puse la punct, au fost reparate încă din 2008-2009. Avem și efectiv școlar, în jur de 300 de elevi. Cadrele didactice sunt, în majoritate, din zona, doar foarte puțini profesori fac naveta.

Care este structura politică a Consiliului Local?

Avem 10 consilieri PSD și un consilier PPDD. Inițial, eram șapte consilieri PSD. În Consiliu, nu ne certăm, pentru că nu avem pentru ce.

Legea 416?

Avem 84 de dosare, deoarece la noi în comună nu se utilizează ca scop electoral. Cei care beneficiază de acest ajutor, chiar merită. Din cei 84 de beneficiari ai ajutorului social, nu ai pe cine să trimiți la muncă. La un moment dat, această lege era atât de permisivă încât, dacă doreai să faci 500 de dosare, atâtea făceai. Eu niciodată nu am avut peste 100 de dosare.

Când am lucrat în primăria Optași, ca funcționar, erau 100 de dosare pe ambele comune, până să se unească. Noi eram mai săraci decât cei de la Optași.

Ce știți despre istoria comunei dvs.?

Avem o monografie, pe site-ul primăriei, dar nu este tipărită. Suntem atestați de la 1600, este o comună străveche.

Care este relația Primăriei cu Consiliul Județean Olt?

Avem o relație obișnuită.

Vă avantajează noua lege privind alocarea bugetului local?

Suntem o comună de gradul III și ne avantajează această lege. Bugetul de anul acesta a crescut cu aproape jumătate din sumă. Înainte, aveam un buget de peste 7 miliarde lei, iar acum avem 15 miliarde lei. Este un lucru foarte bun. Nu știu ce m-aș fi făcut fără acest buget. Noi și comuna Bărăști am promovat, acum 5-6 ani, înființarea unui centru pentru copiii în situații de risc. Ne-am trezit, anul trecut, că au fost aprobate proiectele, și facem Centrul de zi. Asta înseamnă cofinanțare din partea mea. Cam într-o lună de zile, trebuie să dăm drumul la această activitate. Ce m-aș fi făcut dacă nu se acordau acești bani? Ministrul Darius Vâlcov a făcut, prin această lege, un lucru foarte bun. Ce m-aș fi făcut, la Căminul Cultural, dacă nu aș fi avut bani pentru cofinanțare? Nu știu pe unde aș fi scos cămașa dacă nu se aplica această lege.

Care este cheia succesului dvs.? Cum credeți că ați rezistat trei mandate? De obicei, oamenii sunt reticenți după două mandate de primar?

În primul rând, trebuie să ai o bună comunicare cu oamenii, chiar dacă-i rezolvi sau nu. În al doilea rând, implicarea este maximă în problemele localității. Dorim să fim implicați, să știm ce le trebuie oamenilor și ce se petrece în cea mai îndepărtată uliță. Să știi că acolo trebuie un șanț, o subtraversare, o căruță de nisip.

În special, primarii rurali, din 1990 încoace, au fost supuși unor presiuni politice, care i-au pus, uneori, în imposibilitatea de a-și servi așa cum trebuie, comunitatea. Ce vă faceți dacă, în viitorul apropia, Guvernul pe care-l reprezentați în teritoriu cade?

Suntem obișnuiți, pentru că am stat în Opoziție opt ani de zile, suntem căliți. Când ești în Opoziție sau la Putere, trebuie să-ți vezi de treabă. Presiunea este mai mare când ai guvern, pentru că acum avem așteptări și teama aceasta, că noi aici ne rupem picioarele să facem ceva pentru comunitate, și apoi ne trezim că nu mai suntem la guvernare. Avem proiecte care sunt legate direct de activitatea guvernului. Se schimbă ceva, se resetează tot, te trezești că cine știe ce amendamente se mai dau. Ne trezim, anul viitor, că ne dau un buget de 1,5 miliarde, ca la milogi. Ce ne facem atunci?

Considerați că mai sunt valabile ideologiile în ziua de azi, stânga, dreapta?

Nu mai sunt valabile. Nu mai judecă nimeni după ideologii, nu mai judecă nimeni voturile după ideologii. Oamenii judecă după cum percep ei nivelul de trai. Totul este legat de nivelul de trai.

Vreau să spun și că, în ultimul an, am început să simt că lucrurile merg bine.

Aveți investitori în comună? De unde vă vin banii la bugetul local?

Mai avem societăți pe raza comunei. Bugetul nu este extraordinar, dar societățile ajută comuna. Nu avem investitori străini. Avem o comună predominant agricolă, fără solarii. Oamenii se ocupă cu agricultura din câmp și creșterea animalelor.

Avem societăți agricole autorizate. Avem și crescătorie de porci, care merge destul de bine și care aduce și bani la bugetul local. Locuri de muncă mai se găsesc.

Care a fost scorul d-voastră  la alegerile prezidențiale, având în vedere că ați avut un target mare?

Am reușit să obținem un scor de 75%.

Transmiteți un mesaj cetățenilor dvs.?

Le mulțumesc că au avut răbdare cu privire la derularea anevoioasă a investițiilor, pentru oamenii ar fi dorit să ne realizăm obiectivele promise mai repede. Au răbdat atâția ani, dar acum cred că, într-un an de zile, vom intra în   normalitate, cu infrastructura și cu alte lucruri.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments