Duminică, 13 octombrie a.c., Florin Barbu – ministrul Agriculturii și Florin Ciobanu – președinte al Asociației Fermierilor din Olt, au fost prezenți, la Slatina, pentru a participa la Zilele Recoltei. Le-au fost alături Siminica Mirea și Liviu Voiculescu – senatori de Olt, Marius Iancu – deputat de Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu – vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, Cosmin Floreanu – subprefect de Olt, Cornelia Sulger – membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Florin Homorean – membru în colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, autoritate aflată sub controlul Parlamentului României. Aceștia au vorbit cu tinerii fermieri și producători agricoli, care și-au expus produsele, dar și cu slătinenii prezenți.
Florin Barbu a vorbit despre proiectele pe care Ministrul Agriculturii le-a implementat, venind astfel în ajutorul fermierilor, dar și despre viitoarele programe guvernamentale, pe care le are în plan.
„În primul rând, vreau să felicit Asociația Tinerilor Fermieri pentru organizarea acestui eveniment. 10 octombrie este ziua produselor agroalimentare românești, care este o inițiativă a parlamentarilor PSD.
Am avut discuții cu fermierii și cu producătorii din bazinul legumicol din Olt. Fermierii sunt foarte mulțumiți, pentru că Ministerul Agriculturii a venit, în sprijinul lor, cu proiecte foarte importante, în valoare de 70.000 euro. Practic, vor fi finanțate și extinderea fermelor, solariilor și a spațiilor protejate, în bazinul legumicol din România. Cred că lucrul acesta va duce la un câștig, pentru județul Olt, pentru că, în perioada următoare, mai finanțăm și alte programe, cu punctaje mai mari, în bazinele legumicole, pentru că ne dorim foarte mult să extindem zona de legumicultură din județul Olt.
Sunt proiecte care au fost implementate, cu succes, în județul Olt, fermierii având nevoie de capitalizare și, așa cum am făcut și săptămâna trecută, în Guvernul României, unde am aprobat o parte de despăgubiri la vegetal, partea de suspendare a ratelor, până la 1 august 2025. În continuare, vom finanța agricultura, pentru că este o ramură importantă a economie, practic, este motorul economiei românești, în momentul de față.
Ne dorim foarte mult să finanțăm efectivele de animale, care rămân în fermă, anual, astfel încât să creștem șeptelul, în sectorul ovin. Mai mult de atât, am depus o modificare a Regulamentului Uniunii Europene, prin care fermierii să poată achiziționa matca de reproducție, în sectorul suin, vaca de carne și vaca de lapte, în România. Practic, să beneficieze de animale, prin proiecte de Fundul Europene. Este vorba de peste 400 de milioane de euro, care vor fi investiți, în matca de reproducție, în România, în sectorul de porc, vacă de lapte, vacă de carne”, a declarat Florin Barbu.
De asemenea, finanțări prin Ministerul Agriculturii vor veni și pentru bazinele legumicole din țară. Practic, se va face finanțare cu o obligativitate ca 50% din teren să fie tomată, iar restul alte legume, în spații protejate. Finanțarea va fi aproximativ 1500 de euro pe fiecare mie de metri pătrați. Se urmărește ca fermele să se dezvolte și să nu mai fie divizate, în sere și solarii de câte 1000 de metri.
Fermierii vor mai beneficia, în spații protejate, de încă un sprijin de 1.000 de euro pe mia de metri pătrați, iar cu cei 3.000 pe care îi primesc pentru tomate, vor beneficia de 4.000 de euro pe mia de metri pătrați.
„Vă felicit, pentru că ați reușit să faceți dependență energetică, în bazinul legumicol din județul Olt. Și, bineînțeles, ăsta e un lucru bun, pentru fermieri și acei bani pe care îi consumau, pentru motorină sau pentru alte cheltuieli, care erau pentru a scoate culturile la timp, să rămână în buzunarul fermierilor, să se capitalizeze și să extindă bazinul legumicol din România”, a mai spus Florin Barbu.
Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt a mulțumit ministrului Barbu pentru sprijinul acordat, fără de care tinerii fermieri nu s-ar fi putut dezvolta. Cu ajutorul fondurilor obținute, mulți dintre tinerii fermieri s-au întors din străinătate, pe pământurile natale, pentru a le lucra. Mai mult de atât, acesta speră ca produsele fermierilor să ajungă pe rafturile din supermarket-uri.
„Ați depus efort pentru ca aceste programe să fie finanțate, cu prioritate, pentru zona de legumicultură. Știm cu toții ce nevoie de finanțare este în a face aceste investiții destul de consistente. Nu putem dezvolta sau nu putem instala un tânăr fermier fără să-l ajutăm, cu o primă de instalare, de 70.000 de euro, cum avem în această perioadă. Aproape 20% dintre proiectele din România sunt implementate în județul Olt. Ne-ați promis și v-ați ținut de cuvânt! Ați văzut că sunt și tineri care au venit din diasporă.
Deci, suntem pe drumul cel bun, cred eu, pentru că avem nevoie de această predictibilitate, ca tinerii fermieri să continue această frumoasă meserie și să avem, pe masa românilor, produse românești.
Pentru că aici e cea mai mare problemă, din păcate, pe care încercăm și vom reuși, într-o bună zi, să o rezolvăm, ca toate produsele românești să ajungă și în rețelele de supermarket și să putem fi mulțumiți că am scăzut și balanța de importuri. Împreună, putem reuși, cu proiectele cu finanțarea europeană”.
Dragoș Sîrghie