Trofeul celei de a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Călușul Românesc” a fost câștigat de Ceata de călușari din comuna Oporelu, județul Olt, condusă de vătafii Gheorghe Feraru și Roșu Răzvan.
Festivalul internațional „Călușul Românesc” s-a desfășurat în perioada 9-11 iunie 2023, fiind organizat de Primăria și Consiliul Local Caracal și Centrul Cultural Municipiul „Radu Șerban” Caracal. Timp de trei zile, au avut loc parade ale portului popular, demonstrații de dans, pe Platoul Administrativ din fața Primăriei Caracal, ateliere de dans, în Parcul „Constantin Poroineanu”, spectacole-concurs, la Teatrul de Vară, și simpozionul „Călușul Identitate Românească”.
Ca în fiecare an, au participat cete de călușar și ansambluri folclorice din mai multe județe ale țării, precum Olt, Argeș, Botoșani, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, precum și formații de dansuri din Serbia și Bulgaria.
La secțiunea Căluș tradițional, clasamentul a fost următorul: premiul I – Dăbuleni, județul Dolj; premiul II – Giurgița, județul Dolj; premiul III – Frâncești, județul Vâlcea, mențiune – Conțești, județul Teleorman. Secțiunea Cete de Călușari a fost atribuită județului Argeș: premiul I – Hârsești premiul II – Costești, premiul III – Popești, mențiune – Bârla.
La secțiunea Ansambluri călușărești, Osica de Sus s-a clasat pe prima poziție a podiumului, urmată de Cezieni și Dobrun din județul Olt, iar mențiunea a fost câștigată de GAL „Câmpia Burnazului” din județul Teleorman.
Dragoș Sîrghie