Print this Post


  Caracal – Ion Doldurea și debutul unei administrații moderne

  Faptul că Municipiul Caracal se află, de ceva vreme, în căutarea sensului pierdut, cum ar spune profesorul și scriitorul Dumitru Constantin Dulcan, a fost ilustrat de următoarea situație politică, oarecum bizară, de dinaintea alegerilor locale… Un socialist, medicul Cristian Conea, după 13 ani de PSD, candidează la primărie din partea PNL și pierde lamentabil. În contrapartidă, un liberal, prin comportament, prin modul său de gândire și prin spiritul său de întreprinzător privat, Ion Marian Doldurea, candidează din partea PSD și câștigă primăria Caracal en fanfare. De altfel, precum puiul de vulpe al marelui scriitor Evgheni Evtușenko, medicul socialist Cristian Conea, din poziția lui de consilier liberal, prin votul acordat în C.L. Caracal, candidatului PSD la funcția de viceprimar, s-a întors spășit la „cușca” în care se consacrase, fiindcă acolo a fost și va rămâne pour toujours orizontul lui politic și spiritual: în PSD!

  Revenind la Ion Marian Doldurea, trebuie spus că, în sfârșit, după 30 de ani de experimente politice, PSD Olt, prin președintele Marius Oprescu, găsește formula optimă și, prin sufragiul maselor, instalează un primar destoinic, total atașat valorilor și istoriei strălucitoare de altădată a capitalei județului Romanați.

  Proiectele și programul cu care Ion Marian Doldurea și echipa sa, absolut nouă, sunt de bun augur, sunt  realizabile, însă depind și de evoluția politică de la nivel național, precum și de stabilitatea noului guvern instalat care, după cum se vede, scârțâie din toate încheieturile, având în vedere (tri)hotomia dintre cele trei formațiuni… PNL, USR PLUS, UDMR.

  Primul succes notabil al lui Doldurea a fost acela de a reiniția dialoguri cu cetățenii, prin propria-i persoană și prin consilierii săi. Dialogul este fundamentul inițial al unei bune administrații, iar Doldurea are și răbdarea, și confortul intelectual și moral de a le asculta oamenilor păsul, de a identifica problemele direct de la sursă și apoi de a găsi soluțiile cele mai bune. Are de partea sa o echipă înarmată aristotelic și hotărâtă să schimbe imaginea unui oraș căzut în desuetudine din cauza unor grupuri de interese politice, care n-au avut și nu au nici în clin, nici în mânecă, cu respectarea legilor acestei țări.

  Este prima dată de la Revoluție, când, în Caracal, se poate vorbi de debutul unei administrații moderne, în interes comunitar și tot pentru prima dată, de la Gheorghe Anghel încoace (cel care nu a vrut să se supună șantajului politic, deși a plătit pentru asta), când un primar caracalean, alături de echipa sa, poate să se miște liber și să ia deciziile cele mai bune pentru comunitate, fără presiuni politice. Sperăm să nu ne înșelăm de acest lucru…

  Însă misiunea de redare a demnității Caracalului nu este una ușoară. Caracalul înseamnă peste 140 de edificii istorice culturale (iar pentru Doldurea, cultura înseamnă sens, existență și continuitate), Caracalul înseamnă istorie, tradiție, înseamnă Liceul „Ioniță Asan”, care a dat țării și lumii mari personalități în toate domeniile, înseamnă al treilea parc natural din Europa, înseamnă democrația interbelică  exemplară, înseamnă Teatrul Național…

  La Mulți Ani și succes, domnule Doldurea!

  Dumitru Sârghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/caracal-ion-doldurea-si-debutul-unei-administratii-moderne/

  1 ping

   Comments have been disabled.