AcasăEvenimentCARAVANA CULTURALĂ A ROMILOR A AJUNS ȘI LA SLATINA!

CARAVANA CULTURALĂ A ROMILOR A AJUNS ȘI LA SLATINA!

Centrul Național de Cultură a Romilor, Agenția Națională pentru Romi, precum și Partida Romilor de la Olt, cu sprijinul Prefecturii Olt, dar și a Primăriei Slatina, au organizat o serie de evenimente tematice, întru conviețuirea pașnică dintre români și țigani, întru reliefarea valorilor culturale ale etniei rome, interculturalitate în școlile județului Olt și sprijinirea fără niciun fel de discriminare a cetățenilor de etnie romă.

Conferința de presă, organizată sub patronajul Instituției Prefecturii Olt, în fruntea căreia se află liberalul Florin Homorean, a dat startul acestor minunate manifestări de frățietate și deplină solidaritate cu etnia romă a județului nostru, la care au participat însuși d-l prefect, având de-a stânga sa pe Mihai Neacșu, președintele  Centrului Național de Cultură a Romilor (C.N.C.R), iar de-a dreapta pe George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt.

În cadrul acestei conferințe s-a vorbit despre principii metodologice și sugestii de activități de proceduri ce pot fi utilizate pentru promovarea unei abordări incluzive și interculturale în unitățile de învățământ, în special în cele în care copiii au apartenențe etnoculturale diferite. O atenție specială a fost acordată, în acest context, problematicii complexe a asigurării unui mediu educativ pozitiv și a accesului la educație de calitate pentru copiii romi. S-au enunțat și anumite obiective, în acest sens, printre care dezvoltarea capacității organizaționale a unităților de învățământ, asigurarea unui mediu intercultural, care să favorizeze o dezvoltare echilibrată a tuturor copiilor, să promoveze respectul pentru diversitatea culturală, combaterea prejudecăților și discriminării. S-a întărit, de asemenea, ideea unei relații pozitive a familiilor de români cu familiile și comunitățile copiilor aparținând minorității romilor. S-a subliniat ideea abordării incluzive și interculturale în practicile educaționale, afirmându-se textual că „spiritul și cultura romilor fac parte din marea cultură a României profunde!”, precum și lansarea unor direcții de acțiune, pentru crearea unui „muzeu on line al culturii și istoriei romilor”, a unei Filarmonici a romilor, dar și cu privire la dezvoltarea bibliotecilor rurale, care să conțină cărți referitoare la cultura bogată romilor și la promovarea scriitorilor acestei etnii.

Cultura etniei rome – o cultură vastă și fascinantă!

Florin Homorean, prefectul Județului Olt a reiterat disponibilitatea Instituției Prefectului de a se implica în rezolvarea problemelor etniei rome, spunând: „Scopul acestei conferințe este acela de a mediatiza la nivelul grupului de lucru, dar, mai ales, la nivelul Județului Olt, cultura etniei rome care este una vastă și fascinantă. Am și văzut acum, pe holul Instituției Prefectului o expoziției reprezentativă, în acest sens.

Este foarte important să avem astfel de dialoguri, pentru că toți cei de la această masă avem anumite responsabilități în aplicarea Strategiei Guvernului României, în ceea ce înseamnă sprijinirea cetățenilor de etnie romă. Mă refer la noua strategie pentru perioada 2022-2025…”

Să fim onești în descrierea problemelor noastre…

„Să fim onești în descrierea problemelor etniei noastre, ca să le și putem rezolva, fiind totodată conștienți că tot ce s-a  stricat în zeci de ani nu se poate repara foarte ușor! Noi am venit aici să vă spunem Bună ziua și să vă mulțumim că ne-ați primit. Vă mulțumim mult, pentru că, de multe ori, mergem în anumite județe să spunem lucrurilor pe nume și nu numai că nu vine prefectul, dar nu vine nimeni de la nicio instituție din subordinea Prefecturii, Primăriei sau Consiliului Județean. Sau mergem într-o primărie unde nu vine niciun consilier. Și acolo mergem să implementăm un proiect despre interculturalitate în școală. Să ajutăm profesorii, împreună cu copii romi și români, să depășească anumite bariere. Subliniez mulțumirile mele echipei de la Olt, Cristinei Mihai (inspector de specialitate din Prefectura Olt) și Anei Bălcescu (specialist în cadrul Direcției Sociale a Primăriei Slatina, domnului prefect și domnului primar, precum și tuturor colaboratorilor domniilor lor, pentru primirea pe care ne-au făcut-o!”, a spus Mihai Neacșu, președintele  C.N.C.R.

Suntem deschiși, așa cum am fost de fiecare dată…

„Suntem deschiși, așa cum am fost de fiecare dată, la toate parteneriatele care ne-au fost propuse, în ceea ce privește promovarea artiștilor care provin din rândul etniei rome, pentru că peste tot există valori și merită să fie promovate.

Indiferent că artistul este român, că este sas sau de etnie romă, el reprezintă o valoare pentru zona respectivă și trebuie promovat”, a spus și George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt.

Concluzia conferinței din 8 decembrie a.c. a fost aceea că „Educația este singura care va schimba percepția asupra minorității rome, cât și șansele copiilor de a-și atinge visurile…”

Manifestările de la Slatina aferente „Caravanei Culturale a Romilor” și organizate de Centrul Național de Cultură a Romilor „Romano Kher” și Agenția Națională pentru Romi, au continuat, în ziua de 8 decembrie a.c. cu prezentarea personalităților de etnie romă, oferirea de cărți cu autori romi, discuții despre valorile etniei și performanțelor copiilor romi. Au fost și sunt mari personalități ale etniei rome, în cele mai variate domenii, amintindu-se aici Anton Pann (autorul muzicii Imnului Național al României), marele poet Ion Barbu, actorul Charlie Chaplin, fotbalistul italian Andrea Pirlo și mulți alții.

Un adevărat regal al elocinței și spiritului rom a fost premierea copiilor romi, fruntași la învățătură, eveniment urmat de un spectacol eclatant în sala Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, în care au fost prezenți deopotrivă elevi romi și români, dar și părinții acestora, care au fredonat, la unison, cântecele celebrului  artist CONECT-R, acesta, la rându-i, fiind de origine romă.

În cadrul galei elevilor premiați pentru mediile mari obținute la învățătură, s-au recitat poeme din Eminescu și Radu Gyr, Adrian Păunescu, Ion Minculescu și alți autori romi, în limbile română și romă,  s-au interpretat scenete pentru copii, s-a vorbit despre confraternitatea româno-romă…

Iată elevii premiați la această superbă gală de inimă și suflet țigănesc:  Petrianu Giulia și Denisa Cătălina  (Școala Gimnazială Ianca), Gulie Florentin George și Stâmbeanu Alexandru Daniel (Școala Gimnazială Nr. 1 Slatina), Răsdan Adelina Nicoleta, Stângă Marius David, Enache Aida Andreea, Stancu Isabela Florentina (Școala Gimnazială Brebeni), George Fieraru – doctorand, Constantin Adrian, Zaharia Darius Florin (Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt), Bou Alexandru Marian Florin (Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” – Drăgănești-Olt), Dragomir Denisa Nicoleta (Școala Gimnazială Scărișoara), Stan Nicoleta, Costea Ștefania Andreea (Liceul Tehnologic Piatra-Olt), Falcoe Luciano Ionuț  (Liceul Teoretic Petre Pandrea-Balș).

Prezent la manifestare, cu soția și fetița lor, domnul Iulian Paraschiv, președintele Agenției pentru Romi, unica instituție de stat dedicată minorității romilor din România  (vicepreședinte la Partida Romilor Pro-Europa, coordonator Regiunea Sud-Vest Oltenia, a spus printre altele: «…„Jegos, ciorditor, murdar, ne face de râs”. Cam ăstea-s apelativele cu care, în bună parte, în mentalul colectiv din România, sunt văzuți romii, țiganii. Ei, bine, ceea ce încercăm noi să facem este să schimbăm puțin felul în care romii sunt priviți… Etnia romă, cea mai numeroasă minoritate din România (aproape de 700 000, în mod oficial și peste 1,5 milioane conform anumitor cercetări), este mult mai mult decât acea comunitate săracă asociată cu infracționalitatea sau, la polul opus, cu nunți exorbitante și opulență…”.

A fost o zi a frățietății, a gândului frumos, a muzicii și a sufletului țigănesc nemărginit. Felicitări conducătorilor etniei rome, de la București și cea din Teritoriu, felicitări copiilor și părinților români prezenți la manifestările „Caravanei Culturale a Romilor”, felicitări Instituției Prefectului și Primăriei Slatina pentru modul democratic și confratern cu care privesc problemele etniei rome!

La mulți ani, tuturor!

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments