AcasăOra SatuluiCarmen Dan și guvernul au ajutat opoziția să câștige alegerile...

Carmen Dan și guvernul au ajutat opoziția să câștige alegerile…

D-le primar, au trecut și alegerile europarlamentare, alegeri pe care unii le consideră ca un punct de referință pentru următoarele alegeri prezidențiale, locale și parlamentare. Ce scor ați scos la Dobrun, pentru PSD?

Am realizat un scor de 71%. E mai puțin decât până acum, dar destul de bun…

Cum vă explicați ascensiunea USR, un partid fără cine știe ce structuri în teritoriu?

Este vorba despre comunicarea biunivocă între comunicatori: folosirea Facebook, folosirea sistemelor electronice de relaționare. S-au întâlnit în sentimente, în dorințe, în scopuri…

aurel bondrescu li 765Aceleași mijloace le-ați avut și dvs. De ce nu le-ați folosit?

Au fost folosite, dar mai puțin. Caracteristica celor din USR este că sunt mai tineri decât noi, iar ei au avut mai mult timp liber pentru dialog. Noi, cei din PSD, nu aveam atât de mult timp liber pentru discuții pe Facebook. S-au mobilizat exemplar pentru aceste alegeri, mobilizare bazată și pe convorbirile anterioare.

Observ, în societatea românească, după aceste alegeri europarlamentare, o anumită dihonie între USR și PNL. Iată, câștigătorii au început să se certe între ei. Cum vede PSD acest lucru?

PSD trebuie să vadă, dar trebuie să fie atent la acest joc dintre cele două părți. Cele două părți sunt două componente ale aceluiași scop: ocuparea funcției de președinte la alegerile următoare. Și unul și altul au aceeași bază politică. USR vine, acum, cu o anumită schimbare, PNL are dorința de împrospătare. Interesele lor se întâlnesc, dar fiecare își susține candidatul propriu la președinție.

Acest lucru vă avantajează?

Acest lucru ne îndemnă să alegem un candidat care să întrunească, în general, calitățile, pregătirea și activitatea diplomatică, necesare unui președinte al României.

Paul Stănescu a fost înlăturat mișelește din funcția de vicepremier, în opinia mea. A fost și trădat, pentru că el făcuse o ofensivă comună cu alți colegi de partid, cu funcții importante. Dar, iată, a revenit, e președinte executiv la nivel național al celui mai mare partid din România. Cum vedeți, de aici de la Dobrun, noua formulă?

În primul rând, apreciez faptul că ați recunoscut că, și în momentul de față, PSD este cel mai mare partid din România. Și că rezultatele de acum nu-l fac mai mic, atât numeric, cât și din punct de vedere al activității politice.

Faptul că i s-a încredințat funcția de președinte executiv d-lui Paul Stănescu, înseamnă că munca dumnealui este apreciată. Chiar și după ce a fost înlăturat din funcțiile de ministru și vicepremier, Paul Stănescu a rămas în continuare vicepreședinte al PSD și și-a continuat munca în partid.

Deși Paul Stănescu se pricepe la oameni, nu știu ce au căutat acei trădători lângă dumnealui sau dumnealui lângă acei trădători. Eu cred că dânsul a fost atras în această chestiune, pentru că problemele din partid se puteau rezolva nu neapărat strigând peste gard. Mai multă zbatere, mai multă convingere pentru schimbarea modului de lucru al președintelui Liviu Dragnea.

Cum stau lucrurile în PSD Olt?

PSD Olt funcționează foarte bine și își va perfecționa activitatea. Alegerile europarlamentare sunt o atenționare pentru PSD să-și îmbunătățească stilul de lucru și activitatea politică. Am obținut un scor bun, dar mai puțin ca altădată. Și la noi se manifestă tineretul altfel. Dar faptul că Marius Oprescu, președintele CJ Olt și președintele executiv al PSD Olt, este tânăr și are o gardă tânără a făcut să avem acest scor. Deci, este un merit al lui Marius Oprescu, pentru rezultatul obținut de PSD la Olt.

Marius Oprescu s-a remarcat prin anumite declarații ușor pieziș față de conducerea centrală a lui Liviu Dragnea. S-a văzut o oarecare distanțare față de conducerea centrală, până la arestarea lui Dragnea, și iată că lumea a apreciat…

Sigur că da. Nu numai că a fost distanțare, dar a avut loc și o atenționare a lui Marius Oprescu față de conducerea centrală, prin atitudinea luată și prin faptul că toată conducerea partidului de la Olt a rămas lângă Paul Stănescu. Inclusiv toți primarii PSD. Cam rare momentele acestea în politică.

Observ o reținere în zona PSD Olt, chiar de la tineret, de a mai veni în fața lumii. Îi invit la emisiuni televizate și îmi refuză, sistematic, invitațiile. Dacă îi invit pe cei de la PNL sau USR vin imediat. Aici e un fenomen negativ pentru PSD Olt…

Este o caracteristică națională, nu numai la Olt. E o staționare… Acest fenomen a apărut acum după aceste alegeri, pentru că nu prea se explică scorul defavorabil pentru PSD.

Cum vedeți alegerile pentru președinția României? E bine să vină PSD cu cineva din societatea civilă, așa cum a spus Adrian Năstase?

PSD nu trebuie să se desprindă de câmpul politic. Candidatul nostru trebuie să fie membru al partidului. Partidul trebuia, în opinia mea, trebuia să prezinte mult mai devreme un candidat la alegerile pentru prezidențiale. Din experiență, vă spun că președintele în exercițiu are un avantaj și, uitându-ne în istorie, cu excepția lui Constantinescu, președintele în exercițiu și-a adjudecat și al doilea mandat.

Vom mai auzi de PSD, în viitorul mandat, la putere?

Nu trageți speranțe că PSD va scădea. Nu se poate. Chiar dacă nu vom avea președintele țării, PSD va câștiga următoarele alegeri.

Probabil că scorul de la europarlamentare a fost afectat și de prestația unui fost pesedist, cam trădător și plagiator, pe numele său infantil Victor Ponta… Văd o reapropiere a lui față de PSD, chiar dacă nu recunoaște, dar a pus umărul să aveți șeful Camerei Deputaților… Ce părere aveți despre acest Speedy Gonzales al social-democrației românești? Pentru că el tot social-democrat se crede…

Păi, sigur că da! Sângele apă nu se face… De ce să nu recunoaștem, d-l Victor Ponta a greșit mult față de partid. Cum creștea un pic partidul, cum ieșea cu declarații inoportune și iar scădea. Nu l-a obligat nimeni să-și asume tragedia de la Colectiv. Nu l-a obligat nimeni să-și dea demisia. Prin suflet și prin sânge, este normal ca Victor Ponta să fie alături de PSD!

Carmen Dan și Meleșcanu ar trebui să-și dea demisiile?

Nu! Nu trebuie să-și dea demisiile. Alegerile au fost organizate bine. Greșeala lor și a Guvernului a fost faptul că nu s-a creat secție separată pentru Referendum, în cadrul aceluiași sediu. Dacă nu erau aglomerate, inclusiv rezultatele la europarlamentare erau altele și PSD nu scădea atât de mult. De fapt, Carmen Dan și guvernul au ajutat opoziția să câștige alegerile…

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular