AcasăActualitateCAS Olt – protest spontan privind salariile foarte mici în raport cu...

CAS Olt – protest spontan privind salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate

Astăzi, 10 iulie 2023, Casa de Asigurări de Sănătate Olt și-a blocat activitatea, în intervalul orar 10:00-12:00, pentru a se alătura protestului masiv al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene din toată țara. Conform Blocului Național Sindical, sistemul de asigurări sociale de sănătate riscă să fie blocat.

Prezent la protest, Sorin Obretin, liderul Sindicatului Casei de Asigurări de Sănătate Olt, a spus că principalul motiv al protestului este reprezentat de discrepanța creată între salariile foarte mici și responsabilitatea sau complexitatea activității prestate.

În ultimii ani, la nivel național, s-a constat o pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, cu peste 1.000 de persoane, dintr-un total de 4.000 de persoane. Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați, întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, raportată la volumul uriaș de muncă.

Protestatarii atrag atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității, prin declanșarea conflictului de muncă, vor avea următoarele consecințe: nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală. Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate. Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează, validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul național de sănătate.

În consecință, se face apel urgent, către autorități, să se ia măsuri imediate, pentru rezolvarea problemelor semnalate. Se doresc soluții viabile, pentru reîntregirea sistemului de asigurări de sănătate, cu specialiști corect plătiți, astfel încât să poată oferi servicii de calitate populației și să asigure condiții decente de trai și de muncă angajaților.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments