AcasăBreviar parlamentarCătălin Grecu –  cosemnatar al unei propuneri legislative, ca urmare a nevoii...

Cătălin Grecu –  cosemnatar al unei propuneri legislative, ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produsele ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi tutunul

Cătălin Grecu, deputat PSD, este cosemnatar al unei propuneri legislative, ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produsele ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi tutunul. Se dorește modificarea și completarea Legii nr. 201/2016, privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, și a Legii nr. 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

„În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării, prin automate, și interzicerea vânzării către tineri cu vârsta sub 18 ani, pentru: țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Totodată, se stabilește implicarea școlilor, în procesul de prevenire și control a acestui compartiment, prin prevederea care stipulează că instituțiile de învățământ au obligația de a introduce, în regulamentele proprii, măsuri coercitive aplicate elevilor, pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea sau deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta acestora”, a declarat Cătălin Grecu.

Actul normativ mai prevede interzicerea vânzării tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigarete electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau prin dispozitive de tipul easybox / locker. De asemenea, produsele menționate care se comercializează prin intermediul serviciilor poștale și de curierat trebuie să aibă pe colet, mesajul „Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și / sau produse care conțin nicotină”. La momentul predării coletului marcat, curierul are obligația de a verifica datele de identificare și de vârstă ale destinatarului.

Pentru nerespectarea prevederilor, persoanele fizice pot fi amendate contravențional, cu sume cuprinse între 100 de lei și 500 lei, iar persoanele juridice, cu sume cuprinse între 10.000 lei și cu sancționarea complementară de suspendare a activității, pe o perioadă de 30 de zile, la prima abatere, săvârșirea unei noi contravenții se va sancționa cu amendă de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Dragoș Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments