AcasăPoliticaCătălin Predoiu este o garanție pentru România

Cătălin Predoiu este o garanție pentru România

Doamna președinte, Siminica Mirea, cum se vede de la PDL Olt  fuziunea PDL cu PNL?

Orice om de bună-credință din această țară a observat că, doar în doi ani de zile, social-democrația a dus România pe marginea prăpastiei. PSD nu are nicio viziune și nicio strategie pe termen lung, mediu sau scurt, în afara rezolvări problemelor clientelei sale politice.

Așadar, o alternativă de dreapta, prin fuziunea PDL-PNL, este – în acest moment – un „compromis necompromițător”, care ar rezolva multe probleme nu numai în plan politic și economic, dar și în planul mentalităților, al societății civile, în plan moral…

Fuziunea PDL-PNL este necesară, pentru că dreapta, peste tot în lume, are drept rezultat, fiind la putere, o dinamizare a creșterii economice, a libertății de întreprindere, de posesie, de expresie și, mai ales, de a pune capăt mediului de afaceri corupt instituit de socialiștii lui Adrian Năstase și Victor Ponta.

siminica si predoiu interviu
Siminica MIREA, alături de Cătălin PREDOIU, la Slatina – cu ocazia prezentării moțiunii pentru desemnarea candidatului PDL pentru președinția României

Fuziunea însă nu este o operațiune atât de ușoară, cum ar crede unii. Între PDL și PNL există încă anumite resentimente, care provin din perioada în care liberalii defilau cu steagul roșu al PSD, există anumite rețineri, peste care se poate trece doar dacă liberalii joacă onest și-și respectă partenerii.

Ultimele disensiuni dintre PDL și PNL, generate de unele declarații ale lui Klaus Johannis, cu privire la denumirea partidului ce va rezulta din fuziune, ne arată că cele două formațiuni trebuie să mai zăbovească la masa tratativelor. Această fuziune este un proiect important pentru țară, care poate reda încrederea românilor în clasa politică și poate redresa, în viitorul apropiat, economia românească.

„Este un lucru important, pe care-l putem limpezi”, a spus d-l Blaga, susținând că sunt lucruri mai importante de făcut în privința fuziunii. De altfel, atitudinea d-lui Cătălin Predoiu a fost, la rându-i, una clară și lămuritoare, spunând că nu e corect ca PDL să afle de la televizor „lucruri care se doresc a fi impuse”. Domnia-sa regretă maniera liberalilor „care denotă lipsă de respect pentru parteneri”, citându-l pe d-l Vasile Blaga: „Nu vom oferi PDL pe tavă!”

În acest context, care sunt șansele d-lui Cătălin Predoiu de a fi candidatul unic al  dreptei unite la președinția României?

PDL și PNL, împreună într-un singur partid, trebuie să aibă un program de guvernare comun și un singur candidat la alegerile prezidențiale. Cel mai bine plasat, în urma cercetărilor sociologice care se vor efectua în viitorul apropiat, acela va fi candidatul comun. Iar Cătălin Predoiu are mari șanse în acest sens.

Ce-l recomandă, d-na președinte?

Cariera solidă de avocat, dublată de cea de cadru didactic universitar. D-l Predoiu a fost ministrul Justiției în perioada 2008-2012, fiind cel mai longeviv ministru de resort. În 2009, a fost ministru interimar al Afacerilor Interne, iar – în  februarie 2012 – prim-ministru interimar. Este autor al unor lucrări juridice, pentru care a fost premiat cu „Premiul Academiei Române” și “Premiul Uniunii Democrate a Juriștilor din România”.

Este integru, nu are probleme legate de corupție, este un om al legii și are o bună credibilitate externă. Profesionalismul și experiența acumulate în serviciul public îl recomandă pentru a fi un bun președinte. El este garantul respectării statului de drept, nu poate fi manevrat și nici șantajat de diverse grupuri de interese. Cătălin Predoiu este o garanție pentru România.

Credeți că d-l Klaus Johannis s-a pripit când a spus că are acordul PNL pentru ca rezultatul fuziunii să poarte numele PNL?

Copleșit de emoțiile și întorsăturile de situație generate de Congresul PNL, d-l președinte Johannis a făcut o declarație fără acoperire, spunând, sus și tare, că este mandatat (de cine oare?) să anunțe numele viitorului partid, adică PNL.

De fapt, la puțin timp după aceea, d-l Johannis a retractat cele spuse, spunând că așa a înțeles domnia-sa „în urma unor discuții formale și informale”, dar că respectă și înțelege „sensibilitatea unor colegi din PDL, legată de numele și identitatea partidului lor”.

Așadar, d-l președinte al PNL a recunoscut public că l-a luat gura pe dinainte, însă e convins că PDL, alături de PNL, poate realiza un pol de dreapta puternic, ca să constituie o alternativă câștigătoare în fața PSD.

Nu vi s-a părut suspectă tăcerea d-lui Blaga cu privire la acest subiect?

Cred că sunteți dezinformat în această privință. D-l președinte Blaga a pus lucrurile la punct, spunând că nimeni din PDL nu putea să-i dea d-lui Johannis un astfel de mandat, nici domnia-sa, nici Consiliul de Coordonare al PDL, ci doar Convenția Națională, care va fi convocată „la momentul potrivit”.

A consemnat Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular