AcasăAdministrațieCătălin Rotea, primarul orașului Balș: Nu mă voi văita de greaua moștenire,...

Cătălin Rotea, primarul orașului Balș: Nu mă voi văita de greaua moștenire, chiar dacă ea există!

Am asistat recent, la o conferință de presă, în Sala Europa a Primăriei Balș, o conferință susținută de Cătălin Rotea, primarul acestui orășel, care a dat României și Universalității destule personalități, printre care îi numim pe Petre Pandrea și Mihai Drumeș.

A fost o conferință de presă clară, ca apa de izvor, transmisă în direct pe rețelele de socializare, o conferință prin care Cătălin Rotea a dovedit că are proprietatea cuvintelor, că știe ce are de făcut și că are, mai ales, o viziunea bine continuată privind drumul spre modernizare a unei localități istorice, care merită mai mult și care a fost ținută la coada civilizației de către toate guvernările postdecembriste!

MANDATUL MEU DE PRIMAR ÎNCEPE, CU ADEVĂRAT, ASTĂZI!

„Nu mă voi văita, cum fac alți politicieni, de greaua moștenire, chiar dacă ea există! Mă țin de această promisiune, chiar dacă oamenii trebuie să știe exact situația în care am moștenit această administrație publică. Fără reproșuri, fără a ne întoarce în trecut! Dar oamenii trebuie să știe exact de unde am pornit și stadiul în care am ajuns.

Nu mă vait, nu mă lamentez… Atunci când m-am angajat în această cursă am știut la ce mă înham și îmi asum acest mandat de primar. Nu critic ce-a fost înainte, dar, repet, lucrurile trebuie să fie foarte bine cunoscute.

Pe scurt, vă spun că am moștenit o  primărie cu un buget subdimensionat și principalele probleme ale anului 2020 au fost să închidem acest an, să plătim salariile la zi, să asigurăm plata burselor pentru elevii din orașul Balș, care nu mai erau plătite de trei luni și am făcut acest lucru înainte de sărbătorile de iarnă. De asemenea, să evităm posibilitatea ca orașul să acumuleze arierate, adică facturi scadente neachitate în mai mult de 90 de zile, pentru operatorul de salubritate. Toate aceste lucruri au fost îndeplinite!!!

Mai departe, intrând în 2021, din cauza unui buget care s-a aprobat foarte târziu de către Guvernul României (nu comentez motivele, nu sunt problema mea), nu s-au putut face investiții majore, pentru că neavând buget nu poți să faci investiții majore. Dar am condus orașul, în aceste patru luni din 2021, spre a fi un oraș mai curat și nu cred că sunt subiectiv când spun că orașul este mai curat… Ca o paranteză, depozitările necontrolate de deșeuri, care au fost ridicate în aceste șase luni, însumează 510 tone, din diverse zone. Și aici nu vorbim de gunoiul menajer, care ridică în mod regulat.

Am încercat cu resurse financiare mici, neavând buget, să scoatem trama stradală din kitsch-ul în care se afla. Am toaletat pomii, am eliminat gărdulețele, stâlpișorii… Am încercat să aerisim, dacă pot să mă exprim plastic, orașul!

Am efectuat lucrări de reparații la locuințele sociale, am făcut lucrări de reabilitare pentru sediul pe care îmi doresc să-l dăm în folosință Poliției Orașului Balș. S-a deschis comunicarea cu cetățenii, prin ținerea audiențelor și prin rezolvarea promptă a problemelor acestora. Sunt chestiuni mărunte, care au fost făcute în această perioadă de timp, fiind limitați de aceste constrângeri bugetare.

Dar pot să vă spun, cu adevărat, că mandatul meu de primar și ceea ce mi-am propus să fac pentru orașul Balș și pentru locuitorii lui, începe astăzi! Astăzi când, prin bunăvoința și înțelepciunea consilierilor locali, se va vota bugetul anului 2021. Astăzi când dăm drumul unui buget construit după gândurile mele, după opiniile mele, după oportunitățile pe care le consider eu necesare pentru acest oraș. Vă spun cu toată tăria că astăzi începe, cu adevărat, să se vadă ce va face această administrație pentru acest oraș!”, a subliniat Cătălin Rotea, în debutul conferinței de presă. Apoi a reluat, în detaliu, programul său administrativ și posibilitățile de finanțare, care sunt destul de limitate în actualul context politico-sanitar, subliniind că nu se va abate de la promisiunile făcute în campania electorală. Așadar, administrația bălșeană are în vedere următoarele obiective:

  • Crearea a 500 locuri de muncă:
  • Extinderea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare și gaze ( 25 km de rețea de alimentare cu apă și canalizare vor fi reabilitați și vor fi construite noi stații de epurare și tratare a apei; Alimentare cu apă pe străzile: Răsăritului, str. Macului și str. Stejarului, Popa Șapcă – Mâinești, Cuza Vodă, Luncii și Prelungire 1 Decembrie, Cartierul Spineni; Canalizare pe străzile: Crizantemelor, Tudor Vladimirescu și Luncii, cartierul Corbeni – Româna, străzile Măceșului, Mărășești, Mihail Drumeș, Bradului, străzile Popa Șapcă – Mâinești, Viilor, Ciocârliei, Cometa și Stejarului. Gaze naturale: extinderea rețelei de gaze naturale în restul de 690 locuințe ale orașului: cu începere imediată pe străzile Mihai Viteazul și Salcâmilor și în toamna pe str. M. Drumeș.
  • Reabilitarea termică a blocurilor din Balș (50 de scări de bloc reabilitate)
  • Locuințe sociale (20 de apartamente ANL în acest an amenajate cu parcare, spații verzi și locuri de joacă; 40 de noi locuințe sociale; 20 noi apartamente, prin construcția unui nou bloc de către ANL.
  • Extinderea și modernizarea rețelei de drumuri
  • Extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public
  • Salubritate
  • Ecarisaj
  • Înființarea unui Birou Unic, în care vor funcționa: Evidența Persoanelor, Biroul Taxe și Impozite, precum și Serviciul Agricol
  • Extinderea serviciilor medicale oferite de Spitalul Balș (CPU pe o suprafață de 1450 metri, precum și dotarea cu Computer Tomograf și Aparat Radiologie; Serviciile medicale noi în domeniile: urologie, endocrinologie și în domeniul medicinei de urgență. Reabilitarea integrală a Spitalului Balș.
  • Creșterea ponderii spațiilor verzi și amenajarea acestora după reguli moderne de peisagistică
  • Reabilitarea tuturor parcurilor din oraș
  • Premierea performanței școlare
  • Monitorizare video și pază permanentă în toate școlile și grădinițele din oraș:
  • Investiții în infrastructură educațională
  • Înființarea unui centru multifuncțional
  • Preluarea cinematografului de la RADEF
  • Înființarea și modernizarea locurilor de joacă
  • Alocarea sumei de 300.000 lei pentru toate cele 7 parohii din oraș.
  • Înființarea Clubului pensionarilor
  • Facilități fiscale acordate pensionarilor cu pensii de invaliditate

 Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -