AcasăActualitateCei care sunt la guvernare își avantajează propriile administrații locale, cum de...

Cei care sunt la guvernare își avantajează propriile administrații locale, cum de altfel au făcut și alții, pe timpuri!, a declarat Aurel Bondrescu, primarul comunei Dobrun

D-le primar, ce vremuri trăim?

Vremuri grele! Vremuri răutăcioase, mai mult răutăcioase decât grele. Le-am putea face mai ușoare, dar nu se vrea. Nu se vrea…

Care este scopul celor care ne conduc de ne țin în acest obscurantism?

Păi, nu e scopul lor. Ei deservesc pe cineva. E scopul altora. De 31 de ani, am rămas fără independență, fără suveranitate. Nu mai avem nimic care să ne asigure existența din punct de vedere strategic. Noi nu ne putem apăra nici măcar împotriva acestei molime, care există acum… Noi nu mai producem materiile prime necesare. Noi nu mai producem aproape nimic. Doar asamblăm ceea ce ni se trimite și apoi trimitem înapoi. Forța de muncă pe care o mai avem o vindem și pe aceasta foarte ieftin.

Oamenii cei mai buni pleacă în străinătate la „prietenii” noștri, care ne vor „binele” și care nu ne lasă în pace până când nu ne fac cel mai mare „bine”.

Marian Munteanu, care era anticomunist, antipesedist, spune acum: „Nu credeam că există ceva mai imoral și mai jegos decât comunismul. Dar văd că este!” Se referă la Puterea actuală… Cum vedeți acest lucru?

Ei merg din greșeală în greșeală. Ei îi fac comuniști pe toți, dar acest lucru este o strategie de ducere în eroare a poporului. Nu ăștia sunt comuniștii sau neomarxiștii. Actualii guvernanți nu țin cu nația noastră, nu țin cu familia… Păi dacă ei nu țin cu familia cu ce mai țin? Întâi familia, apoi localitatea unde trăiești, apoi țara și națiunea… Pe timpul comuniștilor, familia era definită ca celula de bază a societății…. Acum, s-a schimbat acest lucru?

Când credeți că se va sfârși cu această triadă guvernamentală (PNL-USR/PLUS-UDMR), că ceva nu e în regulă, având în vedere că unii trag hăis, alții cea, unii înainte, unii înapoi?

Nu se va sfârși curând. Va mai dura… Cearta dintre ei este o tehnică de a prelungi răbdarea poporului. Eu nu înțeleg de ce UDMR a acceptat să facă parte din această coaliție de guvernare, pentru că liberalii strigau din toți rărunchii că UDMR e un partid de neisprăviți, când era în coaliție cu PSD.

Atunci, rolul pentru menținerea unității poporului român le revine administrațiilor județene și locale.

Am înțeles că se politizează și finanțările pentru administrațiile locale…

Nu știu în ce măsură se politizează, știu însă că sunt limitate. Dacă ne referim la ultima repartizare de fonduri pentru funcționare și o anumită parte pentru bunuri și servicii, criteriile sunt unice pentru toate localitățile, dar sigur că cei care sunt la guvernare își avantajează propriile administrații locale, cum de altfel au făcut și alții, pe timpuri.

Am discutat și cu d-l președinte al CJ Olt, care mi-a spus că, la Olt, nu se va întâmpla așa, în sensul că localitățile care sunt conduse de primari liberali sau de altă culoare politică să nu primească ceea ce primesc și primarii care sunt de la PSD. Lucrul acesta ar fi imoral… Fiecare localitate are dreptul să se dezvolte, în măsura priceperii cetățenilor și a celor pe care i-au ales ei.

Este pandemie, sunt greutăți reale și trebuie gospodărite foarte bine fondurile.

Administrați o zonă istorică… Roșieniul este o vatră veche de civilizație aici… Mai există vreo speranță ca tradițiile, cultura, folclorul și tot ceea ce ține de neamul românesc, să renască?

Sigur că da. La Dobrun, cu siguranță. Dobrunul se pregătește pentru dezvoltare, pentru continuitate, pentru reluarea experienței trecutului, a tradițiilor și transmiterea lor mai departe. Pe lângă faptul că avem activități care se desfășoară în cadrul școlii, care are un mare rol, mergem mai departe și cu tradițiile, cu pregătirea cultural-artistică, cu transmiterea obiceiurilor locale pe mai departe… Avem în construcție un centru cultural de 2000 m2. Pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, avem și o sală de sport modernă de 2000 de m2, cu 180 de locuri. Există preocupări în acest sens, pentru că avem și pentru cine.

Noi avem speranța că tineretul din comună va duce mai departe tradițiile noastre și se va angaja în această dezvoltare spirituală, care ar trebui să aibă loc în toate localitățile.

D-le primar, ruperea administrativă dintre Dobrun și satul Osica de Jos, a fost de bun-augur?

În momentul în care a avut loc desfacerea, a stat la bază o anumită analiză benefică pentru întreg teritoriul pe care îl avea atunci comuna Dobrun, în componența căreia se găsea și Osica de Jos. Atunci erau în desfășurare programele SAPARD, care erau limitate până la un milion de euro pe localitate. A avut și un scop economic… Atunci, în paralel, puteau să meargă, în același perimetru, puteau să meargă două programe în dezvoltare locală pe infrastructură, de câte un milion de euro. La Dobrun s-a făcut lucrul acesta, însă la Osica de Jos, din păcate, nu s-a făcut.

Și din cauza primarilor care au fost, zic eu…

Din cauza celor de acolo. Primarii sunt aleși de către cetățeni. Acum au un primar bun…

Ce mesaj aveți către locuitorii comunei Dobrun?

Le doresc să fie sănătoși! Să se ferească de această pandemie, să respecte regulile recomandate de către actualul guvern. Să-și protejeze copiii, soțiile și să asigure minimul necesar dezvoltării fiecărei ființe în parte. Să încurajeze participarea la sistemul de educație local, pentru că sunt create toate condițiile. În comuna Dobrun, sunt create toate condițiile pentru toți cetățenii, toată infrastructura necesară există.

Mai avem de făcut! Vrem să realizăm rețeaua de distribuție a gazelor… O chestiune generală, mai ales în zona Olteniei.

Acest lucru cu introducerea gazelor e pe buzele tuturor, dar eu sunt sceptic, în acest sens…

Și eu sunt puțin sceptic… Aceste proiecte au fost propuse mai mult cu scop electoral. Deocamdată, în Planul Național de Redresare și Reziliență acest capitol de realizare a rețelelor de distribuție a gazelor nu este permis de către Uniunea Europeană, pentru că se consideră un factor poluant. Dar obligația administrațiilor locale este să participe la programe și să depună proiecte.   

Dumitru Sârghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments