Ziua de 7 noiembrie 2022, când a fost lansat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, a fost, după cum arată toate semnele anului 2023, una de bun augur, pentru implementarea proiectelor de succes ale acestei instituții conduse de e o echipă performantă, în fruntea căreia se află directorul general Alexandru Stănescu.
Astfel, a fost posibil ca Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, prin POR 2014-2020, să atragă fonduri, în valoare de peste 2 milioane de euro, pentru dezvoltarea unui Centru de simulare aplicată în medicină. Proiectul novator se numește „Amplasare firmă, igienizare și dotare spații de învățământ” și vizează „crearea unui centru modern de instruire, capabil să ofere studenților oportunități de antrenament procedural, de perfecționare a abilităților non-tehnice, cât și de evaluare în majoritatea disciplinelor, folosind simularea aplicată în medicină, ca metodă principală de educație și practică medicală”, așa cum a declarat Alexandru Stănescu.
Au fost achiziționate 90 de echipamente didactice performante și 388 de piese de mobilier, cu o valoare totală de 2,3 milioane de euro, finanțare nerambursabilă de sută la sută.
Obiectivul fundamental al acestei investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesională, a fost „creșterea învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive”.
Trebuie subliniat faptul că beneficiarii acestui proiect generos și derulat în pas cu vremurile pe care le trăim, sunt studenții celor patru facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie din Bănie, care, iată, au acum posibilitatea să studieze și să-și dezvolte activitățile practice, utilizând cele mai moderne tehnologii în domeniu. Totodată, cadrele didactice care își desfășoară activitatea în cadrul acestor facultăți au acum posibilitatea să-și îmbunătățească tehnicile de predare și instruire, folosind, cu succes, infrastructura creată prin acest proiect generos.
Cpt. Ionuț Gigel CIOCAN