AcasăCulturăCentrul Cultural Eugen Ionescu – Slatina • RECURS LA TRAIAN ZORZOLIU

Centrul Cultural Eugen Ionescu – Slatina • RECURS LA TRAIAN ZORZOLIU

Sub dublul patronaj, mai întâi cel al duhului creator lăsat posterității de muzeograful, muzeologul, arheologul, artistul plastic, publicistul și poetul Traian Zorzoliu, apoi cel al Asociației Culturale Center Inter ART – Centrul Internațional de Artă-România (reprezentat cu înalt profesionalism de Valeru Ciurea), luni, 2 august a.c., a avut loc vernisajul expoziției de pictură a Deliei C. Zorzoliu, manifestare intitulată zorzolian INSPIRAȚIA și DRUMUL!

Moderatorul acestui eveniment cultural, închinat memoriei lui Traian Zorzoliu, a fost, desigur, neobositul protector al artiștilor  dar și al meșterilor populari din Olt, titlul girat, cândva, de Ministerul Culturii, Valeru Ciurea.

La vernisaj, au fost prezenți, într-o formulă restrânsă, iubitori ai culturii județului Olt, prietenii și părinții artistei Delia C. Zorzoliu, de fapt, nepoata celui plecat la stele, Traian Zorzoliu, precum și ziaristul Dumitru Sârghie, cel care a dat culturii Oltului volumul monografic „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu”, carte de referință cu privire la viața și opera „Sfinxului de la Drăgănești-Olt”.

Au luat cuvântul, așadar, Valeru Ciurea, care i-a înmânat o diplomă și a prezentat-o cum se cuvine pe Delia C. Zorzoliu, Cristian Zorzoliu, fiul celui plecat, pentru un timp, la stele, apoi Dumitru Sârghie, și Angelica Meche, o altă nepoată a lui Traian Zorzoliu, deținătoarea unei impresionante colecții de tablouri semnate Traian Zorzoliu.

Cristian Zorzoliu a vorbit despre talentul nativ al fiicei sale care vine, așa cum se subînțelege, de la bunicul său, despre propria ei cale în pictură, în funcție de cum poate stăpâni lumina, despre celelalte pasiuni ale Deliei, legate de proză și poezie. Dumitru Sârghie a felicitat-o pe Delia, pentru că este o demnă urmașă a bunicului său, pe care ziaristul l-a așezat în  rândul marilor oameni de cultură ai Oltului, printre care i-a amintit pe: Poboran, Ion Minulescu, Caracostea, Marin Mincu, Eugen Ionesco, Pan. M. Vizirescu, Nicolae Truță…

De asemenea, a citit un poem din creația lui Traian Zorzoliu. Despre cel care a fost Traian Zorzoliu a vorbit și nepoata sa, Angela Meche, colecționară a operei zorzoliene, dar și alți apropiați și prieteni care au subliniat talentul și caracterul celui ce a pus bazele mai multor muzee din țară, dar și ale Muzeului Câmpiei Boianului, unic prin exponatele aflate acolo…

Expoziția de la Centrul Cultural EUGEN Ionesco ține până la sfârșitul lunii august, slătinenii având posibilitatea să vadă talentul și candoarea pe care le-a pus pe pânză nepoata lui Traian Zorzoliu, Delia C. Zorzoliu, cea care a spus, printre altele: „Astăzi, cu ajutorul unor oameni minunați, am organizat primul meu vernisaj pe care i l-am dedicat bunicului meu, Traian Zorzoliu, el fiind cel care mi-a insuflat dragostea pentru frumos. Știu că m-a privit de acolo de sus și mi-a dat putere. Știu că nu l-am dezamăgit și știu că nu o voi face nici de acum înainte.

Mi-aș fi dorit să fi avut șansa să fi făcut această expoziție alături de bunicul meu, atunci când trăia, însă știu că toate lucrurile în viață se întâmplă cu un scop.

În urmă cu doi ani, de acolo de undeva de sus, am simțit dorința arzătoare a bunicului meu de a duce mai departe această moștenire lăsată, talentul, iar eu am acceptat să fiu aleasa familiei noastre, dar și a lumii prin faptele deosebite ce va trebui să le fac pentru mine și pentru neamul meu…

Mulțumesc domnului Valeru Ciurea pentru organizarea acestui eveniment deosebit, dar și pentru cuvintele frumoase aduse atât bunicului meu cât și mie. Mulțumesc familiei mele. Mulțumesc pentru participare domnului Dumitru Sârghie și tuturor celor care au acceptat să fie astăzi alături de mine și de bunicul meu Traian Zorzoliu”.

LINIA ÎNTÂI

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Felicitãri Delia ! Îmi pare rãu cã nu am participat la eveniment. Ma mulțumesc cu gândul cã te-am ajutat indirect, sã zic logistic. Succes în continuare.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments