AcasăActualitateCentrul de Evaluare și Tratament Antiviral – la Slatina

Centrul de Evaluare și Tratament Antiviral – la Slatina

În cadrul unei conferințe de presă, Angela Nicolae – manager al Spitalului Județean de Urgență Slatina – a anunțat deschiderea Centrului de Evaluare și Tratament Antiviral (CEVTA), situat în Bloc Corp Medicală, etaj 1. Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00, telefon fix – 0249/418962, interior 159; telefon mobil – 0788236241.

Alături de managerul SJU Slatina, au participat la întâlnirea cu reprezentanții mass-mediei: Radu Ene – director medical – și Cătălin Pătru – șeful Serviciului de Prevenție a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.

„Ne-am întâlnit, astăzi, pentru a vă anunța operaționalizarea Centrului de Evaluare și Tratament Antiviral (CEVTA). Ne dorim să popularizăm foarte mult acest centru, care a fost creat să scadă presiunea pe unitățile sanitare și să încurajeze prezentarea pacientului, de la primele simptome, pentru a evita spitalizarea sau evoluția severă a bolii.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în Centrul de Evaluare și Tratament Antiviral fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției, printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat”, a declarat Angela Nicolae.

Pacienții simptomatici vor fi îndrumați de medicii de familie sau redirecționați din UPU către CEVTA. La centrul de evaluare, se pot prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv, care vor beneficia de: evaluarea clinică (simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate); identificarea factorilor de risc (boli cardiovasculare, inclusiv HTA; diabet zaharat tip 1 și 2; obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; hepatopatii cronice; imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; vârsta peste 65 de ani; copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate); evaluarea antecedentelor personale patologice /medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul; interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

„Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu, doar dacă sunt îndeplinite, simultan, următoarele condiții: se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii); sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor (clinică, biologică, imagistică); continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează, în regim ambulatoriu, doar pe bază de prescripție medicală. În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați, în centrele de evaluare, în regim de spitalizare de zi”, a mai spus managerul SJU Slatina.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments