AcasăActualitateCERCUL MILITAR CARACAL – 60 DE ANI DE LA ATERIZAREA PRIMULUI APARAT...

CERCUL MILITAR CARACAL – 60 DE ANI DE LA ATERIZAREA PRIMULUI APARAT DE LUPTĂ MIG21-F13!

Recent, Cercul Militar Caracal a fost gazda unei manifestări  de suflet  și aduceri aminte, cu prilejul aniversării a 32 de ani de la înființarea  ANCMRR (Asociația Militară a Cadrelor în Rezervă și Retragere – filiala Olt) și împlinirea a 60 de ani de la aterizarea primului aparat de luptă MIG 21-F13 PE Aerodromul din Deveselu.  Au fost prezente la întâlnire cadre militare în rezervă și în retragere, printre care amintim: veteranul de război general-maior de flotilă aeriană(rtr), scriitorul Radu Theodoru (99 de ani), Comandor (rez) Ion Breazu-Sucă, col (rtr) Constantin Breazu, președinte ANCMRR, filiala Olt, cpt. Comandor (rez) Andrei Constantin, președinte ARPIA, filiala Caracal, Ion Cârjan, secretar ARPIA, FILIALA Caracal, Comandor Vasile Bujor,  Comandor Ilie Dumitrescu, ARPIA Craiova, Sublocotenent Gheorghe Breahnă, secretar ANCMRR și trezorier ARPIA Caracal, primarul municipiului Caracal, ing. Ion Doldurea, ziariști etc.

De menționat faptul că ANCMRR, filiala Olt a fost, în anul 1990, prima asociație de acest gen, înființată după Revoluție, când era un vid legislativ în acest domeniu. A fost nevoie ca d-l col. Matei Dumitru să apeleze la istorie și să se inspire dintr-un statut din perioada interbelică. De asemenea, mai trebuie punctat și faptul că, pe 7 martie a.c. ARPIA Caracal împlinește 27 de ani de la înființare (1995).

Manifestarea a fost moderată cu competență de cpt. Comandor (rez) Andrei Constantin, care a vorbit despre istoria MIG 21 – F13, despre bravii piloți care au zburat cu asemenea aparat, în toate variantele sale, despre viitorul aviației militare românești. Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, a transmis, la rându-i, un mesaj de colaborare pe termen lung cu cele două asociații militare, iar scriitorul și veteranul de război, general maior de flotilă aeriană(rtr) – un adevărat Pater-Patriae al aviației militare românești, la cei 99 de ani ai săi, a evocat, cu dezinvoltură ostășească și patriotică, scene de luptă pentru reîntregirea țării, a vorbit despre așii aerului din Cel de-al Doilea Război Mondial, despre patrie și naționalism izbăvitor. N-au lipsit din cuvântul venerabilului general maior nici glumele de bun gust și nici ironiile privitoare la cele două școli de aviație, școala sovietică și școala germană, aceasta din urmă fiind școala în care a fost educat domnia-sa. La rândul său, Ion Breazu (Sucă) le-a vorbit celor prezenți despre capacitatea de luptă a avioanelor MIG-21, despre patriotism și devotament ostășesc, despre patrie și neam, domnia sa avându-l ca model moral pe Radu Theodoru.

Un moment de mare emoție sufletească s-a derulat în clipa în care Comandorul Ilie Dumitrescu de la ARPIA Craiova, el însuși un venerabil zburător, a descoperit, după zeci de ani, că, de fapt, în tinerețea sa militară, generalul Radu Theodoru i-a fost șef, la una dintre bazele aviatice militare românești. Cei doi s-au îmbrățișat și și-au depănat amintirile… Prezent și el la manifestare, invitat fiind de către cele două asociații militare (ARPIA și ANCMRR), ziaristul Dumitru Sîrghie a spus:

«Dragi prieteni,

Vă mulțumesc, pentru generozitatea dumneavoastră de a-mi da cuvântul și la această manifestare, prilejuită de aniversarea a 60 de ani de la aterizarea primului MIG 21 F 13 pe Aeroportul Deveselu. Sunt onorat de faptul că îmi acordați posibilitatea de a-l saluta, cu plecăciune, mai întâi, pe domnul Gen. în Rezervă – Flotilă Aeriană, scriitor și românul absolut, grație căruia, împreună, am reinventat literatura epistolară și de la care am înțeles ce înseamnă patriotismul autentic și naționalismul curat, care nu se proclamă în piață, ci se înfăptuiește prin ceea ce oferi, din punct de vedere moral, profesional și intelectual, patriei tale. Cu mare prețuire, îl salut d-l Comandor în Rezervă Ion Breazu, cel care a survolat înălțimile cu prima variantă a celebrului MIG F13, cunoscând apoi și pilotând toate celelalte variante ale acestui aparat de zbor faimos. Mulți dintre dumneavoastră ați fost colegi sau  l-ați cunoscut pe fostul meu coleg de bancă și de școală generală Boroș Gelu, din zona Bârladului, fapt care mi-a plăcut tot timpul să-l amintesc.

Îi salut, de asemenea, pe d-l Comandor ing. Andrei Constantin, președintele filialei ARPIA Caracal, pe d-l Ion Cârjan, secretarul acestei prestigioase filiale, pe aviatorii de prestigiu pe care îi cunosc și despre care am scris, pe celebrul maestru al zborului Vasile Bujor, moldovean de-al meu, pe comandorii Ion Necula, Ion Bichir, Marian Negrilă și pe toți cei de aici, pe care nu-i cunosc mai îndeaproape, care au reprezentat și reprezintă, cu cinste și cu devotament, într-un fel sau altul, această armă de elită a Armatei Române.

Nu e cazul să intru eu în amănunte privind actul de cultură și istorie al aviației române, e un subiect care, desigur, mă depășește, dar așa, ca și anul trecut, vă cer să-mi dați încuviințarea de a vă citi, la foc automat, două poeme pe care vi le-am pregătit, cu această ocazie specială. Fac asta nu înainte de a încorona mesajele mele de salut, felicitându-l pe d-l primar al capitalei fostului județ Romanați, pentru tot ce face pentru comunitate, urându-i multă sănătate și putere de muncă, dar și mulțumindu-i pentru inițiativa de a abate Festivalul Mondial al poeziei „Mihai Eminescu” și pe la Teatrul Național din acest străvechi oraș. Căci, fără poezie, viața e… pustiu!»

De asemenea, Dumitru Sîrghie le-a citit celor prezenți și două poeme cu substrat aviatic… A fost o zi încărcată de noblețe, frumusețe morală și patriotism!

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments