AcasăActualitateCetățean al Raiului, de 61 de ani

Cetățean al Raiului, de 61 de ani

La sfârșitul săptămânii trecute, voluntari ai Asociațiilor „Salvați Identitatea Satului” și „Renaștem Împreună”, alături de membrii Grupării Corneliu Zelea Codreanu din Craiova, au participat la comemorarea lui Valeriu Gafencu și a foștilor deținuți politici morți în timpul detenției. A avut loc un parastas săvârșit la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, urmat de depunerea de coroane la Troița ridicată în cimitirul unde au fost îngropate cele peste 120 de victime ale comunismului căzute în temnița din Târgu Ocna, județul Bacău. Valeriu Gafencu a fost unul dintre tinerii care au murit în închisorile regimului comunist din România.

gafencu„Viața lui Valeriu Gafencu numit și «sfântul închisorilor» este un reper moral pentru toate generațiile care caută devenirea întru ființă pe calea cea dreaptă și o chemare tainică de a ieși, măcar din când în când, din mlaștina vieții mizere și de înălțare, spre cele mai înalte culmi ale umanului, spre Soarele dreptății, care este Hristos. Valeriu Gafencu, prin trăirile sale sublime și prin noblețea sufletului său, a biruit demn regimul represiv care-l priva de libertate, aducând bucuria tainică a veșniciei în iadul închisorilor care destrăma ființele umane. Dorul după Hristos, compasiunea față de semeni și dragostea de țară au făcut ca viața lui scurtă să fie pentru ceilalți un model și un îndemn spre căutarea și pregustarea fericirii veșnice în mijlocul suferinței și degradării”, spunea preotul Adrian Cherhaț.

Prezent la acest eveniment, profesorul Iulian Viorel Călugăru, președinte al Asociației „Salvați Identitatea Satului” a declarat: „Azi se împlinesc 61 de ani de când Valeriu Gafencu a devenit «Cetățean al Raiului». Valeriu Gafencu a fost omul  jertfei totale. Și-a sacrificat, pentru Hristos și neam, tinerețea, profesia, familia, libertatea și viața. Fericirea trăită de Valeriu Gafencu în timpul detenției, în infernul închisorilor, poate deveni pentru noi, cei care trăim în libertate, o lecție și trebuie să învățăm că nu mai avem dreptul să ne plângem de nimic când fericirea este la îndemâna fiecăruia. Valeriu Gafencu  ne îndeamnă: «căutați fericirea în sufletele voastre. Nu o căutați în afara voastră. Să nu așteptați fericirea să vină din altă parte, decât dinlăuntrul vostru, din sufletul vostru, unde sălășluiește Domnul Iubirii, Hristos. Dacă veți aștepta fericirea din afara voastră, veți trăi decepții peste decepții și niciodată nu o veți atinge»”.

Ionuț Dumitrescu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments