AcasăInterviuCine nu poate să ierte acela nu poate să iubească!

Cine nu poate să ierte acela nu poate să iubească!

Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Sărbătoarea de Paști, ne găsește, d-na Felicia Man, într-o întristare istorică, cauzată de convulsiunile politice ale momentului. Ce rol are școala în cultivarea sentimentului creștin, acest sentiment care ne-a salvat de atâtea ori în istorie?

În societatea contemporană, atât tinerii cât și copiii primesc, nu numai prin mijloace mass-media dar, și prin exemplul negativ al celor din jur, sugestii care-i pot abate de la morala creștină.

felicia man 617Rolul disciplinei religie este mult mai important decât ar părea la prima vedere și aceasta deoarece, pe lângă însușirea principalelor învățături de credință, reguli, tradiții și evenimente religioase, elevii dobândesc și deprinderi, obișnuințe spirituale, care îi înalță, îi fac mai buni, mai respectuoși, mai responsabili. Elevii vor înțelege treptat și în mod liber că toate acestea sunt un rezultat al dragostei lui Dumnezeu pentru oameni.

Prin educația moral-religioasă, viața omului se înalță și se edifică pe temelia adevărată, care este Domnul Iisus Hristos: „A educa înseamnă a purta de grijă de copii și tineri în ceea ce privește curățenia sufletească și buna cuviință, a-l crește pe copil moral, om drept, a-l crește în evlavie, a avea grijă de sufletul lui, a-i modela inteligența, a forma un atlet pentru Hristos, pe scurt, a te îngriji de mântuirea sufletului lui. Educația este asemenea unei arte; artă mai mare decât educația nu există, pentru că toate artele aduc folos pentru lumea de aici, arta educației se săvârșește în vederea accederii la lumea viitoare“ (Sf. Ioan Gură de Aur).

Ideea de educație este prezentată în Noul Testament, copiii fiind supuși unei îndrumări atente, orientate spre Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Aceasta rezultă chiar din cuvintele Sale: „Lăsați copii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor” (Matei 19,14).

Suntem în Săptămâna Patimilor, moment de smerenie și curăție sufletească. Cum vede un intelectual, precum sunteți dvs., împăcarea cu semenii, cu cei cu care ați intrat pe „contrasens” de-a lungul timpului?

Este normal și firesc să avem, în anumite momente ale existenței noastre, opinii diferite. Am căutat să găsesc rațiunea divergenței de opinii. Recunosc faptul ca nu am găsit-o totdeauna, însă aceasta nu m-a făcut să mă situez cu aceștia pe poziții ireconciliabile.

Există însă două lucruri pe care nu le înțeleg: răutatea și minciuna. Am multe defecte, dar consider ca am și o calitate. Sper ca nu este considerată trufie faptul că o mărturisesc: iubesc oamenii așa cum sunt.

Cine nu poate să ierte acela nu poate să iubească. Cine nu-i poate iubi pe oameni nu-l poate iubi pe Dumnezeu. Iar ca sa putem iubi pe Dumnezeu, trebuie să fim împăcați cu semenii noștri.

Unde vă petreceți sărbătorile pascale?

Pentru mine și familia mea există un singur loc în care putem să petrecem sărbătorile pascale: ACASĂ!

Care sunt bucatele preferate în acea zi cu totul și cu totul specială pentru români?

Nu pot spune că am „bucate preferate”. Pe masa noastră de Paște se vor găsi bucatele tradiționale, ca și pe masa majorității romanilor: ouă roșii, miel, pască și cozonac.

Care este mesajul dvs. pascal pentru locuitorii județului Olt?

Sfintele sărbători pascale să vă ajute să redescoperiți sentimentele sincere ce vi se adăpostesc în suflet, să fiți mai buni cu cei ce au nevoie de dragoste și sprijin,  iubitori și plini de căldură! Paște Fericit!

Dumitru Sârghie


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments