Duminică, 29 septembrie a.c., Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia Brebeni, prilej cu care a oficiat și slujba de retârnosire a bisericii. Parohia este păstorită, încă din anul 1990, de preotul Sorinel Lucan.
Preasfinția sa a fost întâmpinat cu pâine și sare de către Cîrstea Florea, primarul ales al comunei Brebeni, alături de soția sa Venera și de primarul în funcție Marian Ivan. La acest moment de înaltă simțire, au participat și elevii Școlii Gimnaziale Brebeni, îmbrăcați în straie populare, care au întâmpinat invitații cu flori, conduși de doamna profesor Ionela Ene, directorul școlii.
În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop le-a tâlcuit credincioșilor pericopa evanghelică despre iubirea vrăjmașilor: «Domnul Hristos ne învață că cel mai bun răspuns la rău este binele! Orice altă atitudine nu face decât să înmulțească răul; doar binele poate pune capăt răului. Nici dreptatea crudă a Vechiului Testament („ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” – Ieșire 21, 24), nici răzbunarea sălbatică specifică lumii păgâne, nici orgoliul exagerat al cavalerilor Evului Mediu și nici hiper-obsesia „drepturilor omului” de astăzi nu au făcut și nu vor face lumea mai bună; doar iubirea milostivă îl poate câștiga pe semenul nostru.»
Cu prilejul retârnosirii bisericii, preotul a primit Diploma de ctitor, iar sprijinitorii și ajutătorii au fost onorați cu Distincția de Vrednicie.
Cîrstea Florea – DISTINCȚIA DE VREDNICIE, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru dragostea arătată față de Sfânta noastră Biserică
Pentru sprijinul moral și material în refacerea Bisericii din Brebeni Români, a primit „Distincția de vrednicie” Cîrstea Florea, primarul ales al comunei Brebeni, din partea Preasfințitului Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților: „Sebastian, prin harul lui Dumnezeu Episcop al Slatinei și Romanaților, urmând cuvântul Mântuitorului, care spune că «Nimeni, aprinzând făclia, nu pune sub obroc, ci în sfeșnic, ca să lumineze tuturor celor din casă», bucurându-ne că fiii și fiicele Bisericii noastre înmulțesc talanții primiți în dar de la Preamilostivul Dumnezeu, apărând credința cea dreaptă și lucrând pentru propășirea acesteia, conferim, cu părintească dragoste, DISTINCȚIA DE VREDNICIE, domnului primar CÎRSTEA Florea, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru dragostea arătată față de Sfânta noastră Biserică! Dată azi, 29 septembrie 2024.”
În semn de aleasă prețuire, pace, bunătate și profund respect, PS Sebastian, Episcop al Slatinei și Romanaților a fost întâmpinat cu flori, cu pâine și sare!
Cu acest prilej, Cîrstea Florea a ținut să spună câteva cuvinte: «În semn de aleasă prețuire, pace, bunătate și profund respect, PS Sebastian, Episcop al Slatinei și Romanaților a fost întâmpinat cu flori, cu pâine – hrana primordială a omului și rodul muncii sale, simbolul vieții pe pământ și sare. Sarea, denumită popular „mama lui Dumnezeu”, care îngemănate și mai vechi decât Biblia, simbolizează ivirea Pământului de sub apele sărate, care mai apoi a rodit pentru noi oamenii. Așadar, am fost onorați de participarea întregului sobor de preoți alături de Preasfinția Sa!”
„Împreună cu toții, astăzi, în toate Bisericile să ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu plouă, după cum merităm, pentru păcatele noastre!”
Având în vedere, situația destul de gravă, pricinuită de inundații, mai ales în estul țării, Preasfințitul Sebastian a rostit o rugăciune, dimpreună cu toți enoriașii prezenți, ca să plouă atât cât îi trebuie pământului, să nu se mai întâmple evenimente nefericite:
„Împreună cu toții, astăzi, în toate Bisericile să ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu plouă, după cum merităm, pentru păcatele noastre. Și să plouă atât cât îi trebuie pământului, să nu se mai întâmple evenimente nefericite, aș cum ați văzut în partea de est a țării. Să ne rugăm lui Dumnezeu să aibă milă de noi, deși n-am merita, pentru păcatele pe care le săvârșim! De aceea, ne rugăm, cu toții, acum!”
Biserica din Brebeni Români a fost renovată, după evenimentul nefericit din anul 2005, când sfântul locaș a fost inundat. S-au decopertat tencuielile afectate, au fost înlocuite ferestrele vechi și s-a făcut canal de dren de jur-împrejur. A fost restaurată pictura, s-a montat sistem centralizat de încălzire, a fost înlocuit mobilierul, s-a refăcut cafasul, s-au achiziționat mochetă și odoare noi.
La exterior, au fost refăcute tencuielile, s-a vopsit învelitoarea, s-au înlocuit jgheaburile și burlanele, s-a turnat o alee nouă în fața bisericii și s-a amenajat curtea. De asemenea, a fost restaurată clopotnița și s-a împrejmuit cimitirul parohial cu gard din plăci de beton.
A consemnat Dragoș Sîrghie