În curând, la Editura „Arena Artelor” din Slatina, va apărea volumul de poeme inedite „Clipa lăudată” de Pan. M. Vizirescu. Cartea va vedea lumina tiparului cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Slatina și al Consiliului Local Slatina. În continuare, redăm un mic fragment din prefața acestui volum, semnat de Dumitru Sîrghie.
„Esențialitatea spirituală a liricii panviziresciene a fost dominată de ceea ce s-a numit în epocă… Gândirismul. Curentul cultural și ideologic care-a lăsat posterității opere de mare însemnătate în Literatura Română, capabile să străbată vremelnicia timpurilor, până în zilele noastre, păstrându-și valoarea, luminozitatea și umanismul lor doctrinar.
Se manifesta atunci o înviorare a spiritului românesc, o trezie a luminii, a școlii, a democrației… O lume dornică de carte și de cultură națională, care-și chema talentele la orizont… Un Badea Cârțan multiplicat… Se profila pe cerul patriei o nouă geografie a spiritului românesc, sub deviza Un neam renăscut chemat la viață nouă. Dar acest ideal a fost întregit odată cu apariția Gândirismului…
Anii 1914-1922 fuseseră, până în 1918, sub bubuitul tunurilor, iar până în 1922 lipsiți de literatura care se retrăsese în carapacea timpului. Din 1922, până în 1930, vremurile au fost asaltate de o inflație fără precedent a literaturii, dominată de curente care nesocoteau flagrant tradițiile și istoria neamului. Perioada 1930-1938 a venit deflația literară, cu o limpezime astrală a câmpului literaturii românești, care a readus tradiția și cultul strămoșilor înapoi la matcă, curentul gândirist, deși născut din inima poporanismului și semănătorismului, dar nerămânând împietrit în arealul acestor viziuni, le-au adăugat noi formule de artă și creație, care au redefinit fundamental spiritul autohtonist românesc, în toate cele șapte arte…
Ei, bine, în această perioadă, Pan. M. Vizirescu și-a găsit sinele spiritual și rostul cultural, care îi definesc opera literară, peste care nu se poate trece așa ușor, cum au dorit comuniștii, până în decembrie 1989, și nici așa cum doresc astăzi neomarxiștii noștri de toate zilele și nopțile, denigrând apostatic tot ce a creat Gândirismul…”
LINIA ÎNTÂI