AcasăActualitateCNADNR - o bătaie de joc la adresa banului public

CNADNR – o bătaie de joc la adresa banului public

În data de 12 martie 2013, în plenul Senatului României, senatorul Darius Bogdan Vâlcov, reprezentant al electoratului din Colegiul Electoral Numărul 1, Circumscripția Electorală 30 – Olt, membru al grupului parlamentar PSD, președintele Comisiei pentru Administrație, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului, a dat citire unei declarații politice.

Conținutul acesteia vizează activitatea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, cât și raportul curent al Curții de Conturi a României, încheiat în urma verificărilor efectuate la CNADNR.

Senatorul Darius Bogdan Vâlcov consideră starea de lucruri de la CNADNR o adevărată risipă din banii publici, bani pe care compania respectivă i-a cheltuit pe orice altceva decât pe infrastructură, în mod efectiv.

Vă prezentăm alăturat declarația politică făcută pe această temă de senatorul Darius Bogdan Vâlcov, în plenulvalcov Senatului României din data de 12 martie 2013.

„Cu deplină dezamăgire și profundă indignare vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a protesta în legătura cu lejeritatea suspectă cu care este tratat recentul Raport al Curții de conturi cu privire la activitatea dezastruoasă de la Compania Naționala de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Am promis cetățenilor care ne-au adus în parlament și la guvernare că vom face dreptate și vom instaura bunul-simț și măsura în cheltuirea banului public. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani la CNADNR, așa cum rezultă din raportul Curții, a fost un jaf generalizat, o debandadă anume întreținută pentru a se cheltui anual peste 1,3 miliarde de euro doar în beneficiul unor firme de consultanță, de proiectare și în special de construcții, fără ca oamenii de rând, cetățenii, comunități întregi, din majoritatea județelor țării, să beneficieze de drumuri mai bune, de condiții de trafic sigure.

Unde s-au îngropat miliardele de euro alocate între 2008 si 2011 dacă la 1 ianuarie 2012 marea majoritate a Drumurilor Naționale, 92,8 la sută, avea durata de folosință depășită?

Cum a fost posibil ca în anul 2008, fără să existe un plan național, o strategie adoptată în parlament sau la nivel guvernamental, să se ia decizia demarării unei investiții în care s-au îngropat până acum peste 600 de milioane de euro și care și acum este departe de a se fi încheiat, neexistând nici cele mai minimale condiții de siguranță în trafic asigurate?

Vorbesc aici despre Drumul Național 67C (Bengești-Rânca-Sebeș) supranumit într-un mod fals, care s-a vrut probabil patriotic, Transalpina. Deși mult mai sugestivă în acest context de jaf generalizat era vechea lui denumire: Poteca Dracului. Conform datelor prezentate de Curtea de Conturi citez: “Nu au existat suficiente elemente credibile, reale si fundamentate care să justifice demararea obiectivului de investiții, iar după ce opțiunea a fost făcută, derularea investiției a cumulat în practică, în mod inexplicabil, aproape toate tipurile de vulnerabilități, disfuncționalități și deficiențe constatate de audit în activitatea specifică a companiei. Valoarea estimativă a costului finanțării tip credit-furnizor nu a fost luată în calcul la estimarea valorii pentru procedura de atribuire a contractului, nu a fost inserată nici în documentația înaintată spre aprobare Ministerului Transporturilor și, ulterior, Guvernului și nici în anunțul de participare la licitație. De asemenea la acest contract s-au adăugat nu mai puțin de 5 acte adiționale și au fost aduse modificări esențiale ale modalităților de finanțare după numai un an de la atribuirea contractului” am încheiat citatul. La acestea se poate adăuga faptul că această așa-zisă investiție nu se regăsește nici printre obiectivele naționale prioritare reglementate prin legislația națională, respectiv OG 16/1999, Legea1/2002,Legea 203/2003 și Legea363/2006.

Suntem în anul de grație 2013 și au trecut aproape 6 ani de la demararea uneia dintre cele mai dezastruoase investiții făcute în ultimii 23 de ani. De aceea cred că este datoria noastră morală să nu rămânem indiferenți la astfel de lucruri pentru că probabil încă nu știm pe câte alte Poteci ale Dracului s-au mai scurs banii oamenilor în ultimii 5-6 ani!”

Președintele Comisiei pentru Administrație, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului, senatorul Darius Bogdan Vâlcov așteaptă o reacție pe măsură din partea organelor abilitate, față de situația semnalată, citată și atașată în conținutul prezentului comunicat de presă.

 Biroul de Presă al
Senatorului Darius Bogdan Vâlcov,
Președinte al Comisiei pentru Administrație,
Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului


5 COMENTARII

  1. Chestia aia cu Nasul si cu Mitica mai lasati-o moarta.Nu cred ca este ziarist mai critic decat Mitica la adresa celor din Cosa nostra slatineana

  2. Gura păcătosului adevăr grăieşte! Hotul strigă hoţii!Noi oamenii de bună credinţă, să ştie NASUL(auzi-ne , Mitică!) nu vom rămâne indiferenţoi şi vom identifica toţi infractorii PSD_ului şi PNL-ului care au minţit poporul.( nu pe mine că eu îi cunosc din anii “90 şi nu am avut nicio speranţă de la ei)

  3. Nu Valcov trebuie sa vorbeasca despre bataia de joc la adresa banului public.Infractorii ar face bine sa taca.

  4. …valcov,aproape toate contractele la primarie le ai facut acte aditionale,netrecute prin consiliul local.

  5. Cu poteca dracului,Aline ,ai dat-o in bara…Caci pe poteca dracului s-au dus multi bani si din Slatina.Vine si va ia si pe voi,nu scapati niciunul

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments