Luni, 14 mai, este ziua în care Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina a sărbătorit împlinirea a 97 de ani de la înființare. Cu această ocazie, a fost inaugurat și noul Corp B al colegiului, unde clasele gimnaziale vor învăța într-un singur schimb. La această manifestare au participat Emil Moț – primarul Municipiului Slatina, Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Silviu Neacșu – prefectul județului Olt, Adrian Bărbulete – inspector școlar general, alături de Carol Emil Kovacs – director general al Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina, de foști și actuali profesori ai școlii, reprezentanți ai părinților, precum și reprezentanți ai mass-mediei locale.
„În ultimii ani, cu sprijinul Primăriei Slatina, cu fonduri alocate de Consiliul Local Slatina, s-au realizat o serie de îmbunătățiri, culminând cu construirea de noi săli de clasă. Așa am ajuns să ne bucurăm de inaugurarea acestui nou corp de clădire cu 12 săli de clasă. Este primul pas către îndeplinirea unei dorințe mai vechi a părinților, a profesorilor și a elevilor, aceea de a învăța toți de dimineață”, a declarat Carol Kovacs.
Investiția va depăși 2.860.000 de lei, bani din bugetul local și presupune, pe lângă crearea a 12 noi clase pentru elevii unității de învățământ, și construirea unei pasarele ce unește noua clădire de corpul vechi al școlii, pasarelă care, inițial, nu a fost încadrată în proiect.
„Am văzut școala și este frumoasă. Nu cred că exista o zi mai bună în care să tăiem panglica decât ziua în care Liceul «Ion Minulescu» împlinește 97 de ani. Va fi o clădire pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, conform planurilor noastre de mai demult prin care încercăm să facem din «Ion Minulescu» liceul unde toți elevii vor învăța de dimineață. S-au alocat bani de către primărie, în momentul în care am făcut bugetul de anul acesta, și până în luna septembrie, când vor veni copiii, pasarela va fi acoperită”, a spus Emil Moț.
După tăierea panglicii inaugurale, Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean – a felicitat Primăria Slatina, pentru implicare: „În timp ce în alte părți se închid școli și sunt restrângeri de activitate din cauza lipsei elevilor, există și administrații publice locale, așa cum este Primăria Slatina, care investesc în continuare și construiesc noi corpuri de clădire pentru elevi. Ținta este ca toți elevii să învețe dimineața, deoarece, așa cum știți, în ultimii ani, a fost un program în două schimburi, lucru care nu este benefic elevilor. Sperăm ca, în toamnă, toți elevii să învețe dimineața. Sperăm ca Primăria Slatina să continue investițiile în infrastructura școlară din Slatina și sperăm ca profesorii și învățătorii să fie pe măsura investițiilor pe care le face primăria și să avem copii bine pregătiți”.
Fiind și Ziua Porților Deschise, zeci de elevi ai școlilor gimnaziale din Slatina au vizitat colegiul, îndrumați de profesorii: Ion Mitru, Irina Lungu, Emil Ciolan, Ramona Alexandru, Valeriu Alexandru, Carmen Barbu și Grațian Safta.
Manifestările dedicate zilei Colegiului Național „Ion Minulescu” au continuat cu sesiunea de comunicări ce s-a desfășurat în patru săli de curs cu table interactive, unde s-au ținut patru ateliere. Responsabilii sesiunii de comunicări au fost Irina Perianu, Ramona Alexandru, Dumitru Combei și Laura Moșteanu.
De asemenea, în amfiteatrul colegiului, în prezența invitaților, a cadrelor didactice și a elevilor, olimpicii naționali din cadrul școlii au fost premiați. Apoi, cei prezenți au putut urmări o piesă de teatru prezentată de elevii colegiului, elevi îndrumați de Magdalena Jagă și Maria Sterpan.
O nouă investiție pentru elevii colegiului
Tot în această zi, a fost anunțat și faptul că, începând cu anul viitor, Primăria Slatina va aloca bani pentru construirea unei noi săli de sport și a unui centru afterschool, la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina.
Ideea acestei investiții a venit după discuția dintre municipalitate și conducerea colegiului, având în vedere faptul că, din septembrie 2018, toți elevii vor învăța de dimineață.
„Din discuțiile cu domnul director, pentru că se vor aglomera toți elevii de dimineață, va trebui să mai facem și o sală de sport, o nouă investiție a Primăriei Slatina. Toți elevii vor putea face orele de sport dimineața și nu se vor mai înghesui, mai ales iarna. Va fi construită pe al doilea teren de sport. Suntem la stadiul de întocmire a studiului de fezabilitate. Anul acesta va fi gata proiectul și probabil că de la anul vor pune prima piatră la noua sală de sport”, a declarat Moț.
Și pentru construirea centrului afterschool sunt bani prinși în bugetul primăriei. Momentan, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea acestuia. Investiția se va ridica la aproape 1,5 milioane lei, având în vedere faptul că se va moderniza o clădire existentă.
Ionuț DUMITRESCU
ADIN SUFLET, TOTUL PENTRU LICEUL MEU
căutare
Facebook
ACASĂ » DESPRE CNIM » SCURT ISTORIC
Scurt istoric
În anul 1963 s-a înfiinţat Şcoala Medie nr.2, denumită ulterior Liceul de Cultură Generală nr.2.
Prima promoţie a liceului a susţinut examenul de absolvire (actualul examen de bacalaureat) în anul 1969.
În urma Hotărârii Consiliului de Stat, din data de 11 mai 1972, Liceul nr.2 Slatina este denumit Liceul de Cultură Generală „Ion Minulescu”.
În perioada 1980-1989 şcoala noastră a purtat numele Liceul de Matematică–Fizică „Ion Minulescu”.
În anul 1999 Liceul „Ion Minulescu” a dobândit statutul de colegiu naţional şi actuala denumire.
La Colegiul Naţional „Ion Minulescu” s-au desfăşurat două olimpiade naţionale de fizică (1980 şi 1996), olimpiada naţională de chimie (1997) şi olimpiada naţională de informatică (1995).
Colegiul Naţional „Ion Minulescu” este gazda tradiţională (în anii 1986, 1993, 1999, 2004 şi 2009) a Concursului de Matematică Gheorghe Ţiţeica, care este organizat de Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Craiova şi care se desfăşoară anual, prin rotaţie, în cele cinci judeţe ale Olteniei: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
Singura olimpiadă naţională de matematică organizată de judeţul Olt s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, în anul 2009.
Începând cu anul 2010, în cadrul manifestaţiilor organizate de 11 mai – ziua liceului, la Colegiul „Ion Minulescu” se desfăşoară o Sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor.
Din anul 2004 C.N. Ion Minulescu organizează Concursul de Matematică „Nicolae Coculescu”. La acest concurs participă în fiecare an peste 500 de elevi, iar calibrul subiectelor, al participanţilor şi al invitaţilor – membri ai Comisiei naţionale a Olimpiadei de Matematică – a făcut ca acest concurs să devină, din anul 2009, concurs naţional înscris în calendarul Ministerului Educaţiei.
În ultimii ani şcolari Colegiul Naţional Ion Minulescu a fost gazda a patru olimpiade naţionale – limba engleză (2008), matematică pentru clasele V-VI (2009), informatică pentru gimnaziu (2010) şi limba rromani (2010).
Colegiul Naţional „Ion Minulescu” a câştiga Olimpiada Liceelor, ediţiile 2008, 2010, 2012, 2013 clasându-se pe podium în fiecare din celelalte ediţii.
Dintre liceele slătinene, Colegiul „Ion Minulescu” este cel mai prezent în spaţiul on-line, căutarea pe Google returnând peste 80.000 de rezultate.
Colegiul Naţional „Ion Minulescu” deţine, din anul 2009, certificatul de „Şcoală Europeană”, care este atribuit de Ministerul Educaţiei ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor de integrare în Uniunea Europeană.
28 de profesori din actualul corp didactic al Colegiului „Ion Minulescu” au fost elevi ai liceului.
Am absolvit la acest liceu in 1977, la clasa doamnei Tascu…cred ca liceul are vreo 48 de ani sau undeva pe acolo!
Am fost asaltați și înjurați chiar, pentru acești 97 de ani, ieșiți pe gaura gurii lui Carol Covacs… Noi înșine i-am atras atenția lui Covacs cu privire la această mistificare, iar el ne-a dat niște explicații uluitoare, greu de perceput chiar de el însuși… Noi nu am făcut în acest articol decât să consemnăm aberația lui…Așadar, înjurați-l pe el, nu pe noi. VOM VENI, ÎN CURÂND, CU ISTORIA LICELUI iON MINULESCU…
Mai facatori de istorie,de unde 97 de ani?