AcasăActualitateCOLONEȘTI! Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de ani...

COLONEȘTI! Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de ani – file de istorie, 1944 – aripi glorioase, aripi frânte!

Recent, pe platoul din fața Primăriei Colonești, în proximitatea Monumentului Eroilor, s-a desfășurat un grandios eveniment de înaltă simțire românească, sub genericul „Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de ani – file de istorie, 1944 – aripi glorioase, aripi frânte”, organizat de Primăria comunei Colonești, Fundația „Erou căpitan Alexandru Șerbănescu”, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Terestre – Batalionul Instrucție Olt, Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din Colonești și Muzeul Județean Olt.
 
Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor neamului, apoi doamna Elena Arbănaș, președinta Fundației „Erou căpitan Alexandru Șerbănescu”, a dat cuvântul primarului localității, Nicolae Stan, principalilor „actori” din cadrul Forțelor Aeriene Române, prezenți la eveniment, dar și reprezentanților instituțiilor publice de la nivelul județului Olt. 

Nicolae Stan, primarul comunei Colonești: 

„Șerbănescu este o legendă vie menită să rămână în conștiința noastră a românilor și în istoria aripilor glorioase românești!”

După cuvântul introductiv al doamnei Eleonora Arbănaș, artizanul principal al acestei manifestări de profundă aplecare asupra adevăraților eroi ai neamului românesc, a luat cuvântul Nicolae Stan, primar și fiu comunei Colonești, unul dintre cei mai longevivi șefi de administrație rurală din județul Olt. Prezentăm, în continuare, un fragment din discursul înălțător al domniei sale.
„În frumoasa tradiție a cultului pentru eroi, care s-a statuat de multă vreme aici la noi, în Colonești, având privilegiul ca unul dintre cei mai mari aviatori de vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române, în cel de-Al Doilea Război Mondial, să aibă rădăcinile pe aceste meleaguri oltenești, în calitate de primar, vă spun că suntem deosebit de onorați de prezența dumneavoastră și ne bucurăm că, împreună, cu dumneavoastră, putem aduce omagiul nostru aviatorului de legendă Alexandru Șerbănescu, astăzi 17 mai, când se împlinesc 112 ani de la nașterea eroului. Este un prilej special să rememorăm istoria, să ne exprimăm recunoștința și să cinstim memoria eroilor aviatori, militari români, care au servit țara de-a lungul timpului. De asemenea, îmi exprim respectul pentru cei de azi care servesc țara, în cadrul forțelor Aeriene Române, putând cu ei moștenirea lăsată de înaintașii lor.

Le mulțumesc domnului Comandor Ciprian Marin, Comandantul Bazei 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, piloților militari de unitate, domnului Comandor în rezervă Victor Berca, fost pilot în cadrul unității de aviație de la Bacău și „mâna dreaptă” a doamnei Eleonora Arbănaș la comanda Fundației „Erou căpitan Alexandru Șerbănescu”, pentru că ne este alături.  Totodată, domnule Comandant, vă rog să transmiteți Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, domnului General-maior Leonard Baraboi, respectuoase salutări și mulțumirile noastre pentru sprijinul
acordat (…). Mulțumesc Batalionului 1 de Instrucție Olt, domnului Locotenent colonel Costel Medințu, care ne este alături de toate evenimentele speciale care se desfășoară în localitatea noastră, susținând ceremonia militară cu un înalt profesionalism (…).
Nu în ultimul rând, mulțumesc reprezentanților instituțiilor publice județene, domnului Marius Oprescu – Președintele Consiliului Județean Olt, domnului subprefect Cosmin Floreanu, domnului deputat Marius Iancu, domnilor Virgil Delureanu și Cătălin Ionuț, vicepreședinți ai CJ Olt, domnului George Smarandache, director al Muzeului Județean Olt, General-maior Radu Theodoru, prieten de suflet al comunei Colonești, Asociației ARPIA din Caracal, domnilor primari și tuturor participanților la acest eveniment, un arc peste timp, în istoria Aviației din Moldova, unde îl găsim pe fiul Oltului, cu vestitul Grup 9 de Vânătoare.
Așa cum a spus și d-l General Leonard Baraboi, la inaugurarea Muzeului nostru, Alexandru Șerbănescu este acasă aici la noi în Olt  și la dumneavoastră la Bacău, dar, mai presus de toate, este o legendă vie menită să rămână în conștiința noastră a românilor și în istoria aripilor glorioase românești. Vă mulțumesc!”

Comandor în rezervă Victor Berca:

„Alexandru Șerbănescu a fost un spirit liber, care iubea frumosul, muzica, poezia, chiar în condițiile războiului!”

Un cuvânt remarcabil, prin mesajul său autohtonist și patriotic a rostit și Comandorul în rezervă, Victor Berca, fost pilot în cadrul unității de aviație din Bacău:
„(…) Eroul din Colonești-Olt reprezintă pentru aviația română echivalentul Coloanei Infinitului a marelui sculptor Constantin Brâncuși (…). Alexandru Șerbănescu a fost un om ca toți oamenii, care au iubit cu patimă zborul. A fost un adevărat șoim al Coloneștiului, un simbol al aviației noastre, un adevărat comandant și un excelent camarad. A fost un spirit liber, care iubea frumosul, muzica, poezia și, chiar în condițiile războiului, știa să prețuiască un vin bun și o femeie frumoasă! Dar Dumnezeu i-a dat un har fără precedent. Acela să țină la onoarea lui d ofițer  și să-și iubească țara până la sacrificiul suprem.

Doamne, ce oameni a avut România, în urmă cu opt decenii. Și ce pigmei politici s-au succedat la conducerea Armatei Române! Unii au încercat să imite acest model unic și irepetabil, care a fost Alexandru Șerbănescu, și a ieșit o caricatură lamentabilă, căci un comportament-model pretinde o structură interioară-model și asta nu este la îndemâna oricui (…).
Șoimul nostru din Colonești a privit întotdeauna dincolo de limita lumii reale. I-a plăcut muzica motorului de avion, a simțit greutatea trupului ce-l lega de glia strămoșească, de aceea s-a refugiat în nori  și-n înălțimi amețitoare, visând o Românie Mare și Puternică.  De aceea, s-a înscris într-o competiție de necrezut. În doar trei ani și nouă luni, a executat 590 de misiuni de luptă, dintre care 35 lupte aeriene, cu 47 de avioane inamice doborâte (omologate) și opt avioane inamice grav avariate (…).
Generație după generație, avem datoria sfântă de a ne comemora eroii.  Cel puțin pentru asta, într-un zbor de nemurire, la 112 ani de la nașterea șoimului din Colonești, cavaler al zborului, erou al cerului și al neamului, fundația care îi poartă numele, Filiala Bacău, va ști să cinstească eroii neamului  românesc și să spună cu multă mândrie, dragoste și onoare: „Și noi l-am avut pe Alexandru Șerbănescu!”.

De asemenea, într-o atmosferă de înaltă vibrație patriotică, d-l Comandor Victor Berca a recitat poemul „Odă ostașilor români de Vasile Alecsandri”, în aplauzele numeroasei asistențe”, poem din care prezentăm un scurt fragment.  

„Juni ostași ai țării mele, însemnați cu stea în frunte!
Dragii mei vultani de câmpuri, dragii mei șoimani de munte!
Am cântat în tinerețe strămoșească vitejie,
Vitejie fără seamăn pe-acel timp de grea urgie,
Ce la vechiul nostru nume au adaos un renume
Dus pe Dunărea în Mare și din Mare dus în lume!.

Vin acum, la rândul vostru, să v-aduc o închinare,
Vin cu inima crescută și cu sufletul mai tare,
Ca eroi de mari legende, vin să vă privesc în față,
Voi, nepăsători de moarte, disprețuitori de viață,
Ce-ați probat cu-avântul vostru lumii puse în mirare,
Că din vultur vultur naște, din stejar stejar răsare!”

Prezenți la acest eveniment de sânge românesc, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, subprefectul Cosmin Floreanu, și primarul comunei Corbu, Constantin Dinuț, și-au exprimat, la rându-le, simțămintele patriotice: 

Marius Oprescu: 

Îl felicit pe d-l primar Nicolae Stan! 

„Îl felicit pe d-l primar Nicolae Stan pentru faptul că reușește, în fiecare an, să omagieze eroii localității. Alături de acest monument dedicat eroilor neamului nostru avem această secție muzeală inaugurată acum patru ani, pentru care, în perioada următoare, am pornit demersurile, împreună cu d-l primar și cu d-l manager al Muzeului Județean Olt, de a o transforma într-o secție a Muzeului Județean Olt și, de ce nu?, să aducem istoria militară și din țară într-un schimb de experiență aici, astfel încât această secție muzeală să devină un punct de reper în traseul oamenilor care trec prin județul nostru. D-le primar, felicitări pentru ceea ce faceți și mult succes!

Cosmin Floreanu, subprefect de Olt: 

Sunt onorat să mă aflu astăzi aici!

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, la invitația d-lui primar Nicolae Stan, pentru această activitate comemorativă a căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu. Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment pentru faptul că nu au uitat să-și comemoreze eroii. Vă doresc multă sănătate pentru anii următori și să nu uitați să-i comemorați pe acești eroi, pentru că, până la urmă, eroii neamului nu mor când sunt îngropați, ci mor atunci când nu mai sunt amintiți sau comemorați. Glorie eternă eroilor români!”

Dinuț Constantin, primarul comunei Corbu:

„…Trebuie să dăinuim în istorie!”

„(…)Azi, comemorăm 112 ani de la nașterea eroului aviator Alexandru Șerbănescu și 80 de ani de la moartea acestui patriot român.
Pentru că astăzi suntem încă o țară și un popor o datorăm patriotismului și eroismului poporului român și  a unor conducători străluciți, a unor lideri providențiali.
„România Dodoloață” , după strigătul copilului din Lancrăm, cum spera și scria Lucian Blaga, a fost realizată mai târziu (deși pentru scurt timp), datorită ostașilor români, talpa țării, prin vitejia cu care și-a apărat glia strămoșească moștenită de la Burebista, Decebal, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul… Astăzi, în Mileniul trei, în era globalizării cuvintele PATRIOTISM și EROISM  sunt rostite în șoaptă, existând, astfel, riscul să ne pierdem originile și trecutul. Ori noi trebuie să dăinuim în istorie, în această „Grădină a Maicii Domnului”, cum a numit-o Înalt Preasfințitul Părinte Papa Paul al Doilea, când a călcat pe meleagurile noastre (…).
Închei cu speranța și convingerea că „Eroi au fost eroi sunt încă și-or fi în Neamul Românesc”.

Spre finalul evenimentului, Doamna Eleonora Arbănaș a împărțit diplome și premii de excelență. Avioane al Ministerului Apărării au survolat festiv spațiul aerian al comunei Colonești. A fost o manifestare deplină de suflet și pentru sufletul românesc!  Cadre militare, alături de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale, au depus coroane și, respectiv, buchete de flori la Monumentul Eroilor din fața Primăriei Colonești. 
Felicitări, Nicolae Stan! Felicitări, Eleonora Arbănaș! Felicitări, tuturor!

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments