AcasăOra SatuluiColonești! Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” – ediția a XVII-a

Colonești! Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” – ediția a XVII-a

Ziua de 20 iulie a.c., Ziua Sfântului Ilie, a fost sărbătorită, așa cum se cuvine, în comuna Colonești. Așa cum ne-a obișnuit, primarul Nicolae Stan, alături de viceprimarul Dan Burducel, a organizat un eveniment de excepție. Este vorba de cea de-a XVII-a ediție a Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”, denumită după numele marelui vătaf al cetei de odinioară, Ilie Martin, din comuna Colonești (fostă Maldăru). Cunoscut și apreciat într-un spectacol de excepție la Londra, Ilie Martin a fost plimbat cu caleașca regală de însăși Regina Elisabeta a Marii Britanii. Iată ce nota ziarul Oltul, din 5 iunie 1970: „Vatră călășerească străveche, Oltul, a impus pe plan național, numeroase formații de prestigiu – Dobrun, Osica, Vîlcele, Bălănești, culminând cu cea de la Colonești, câștigătoare a marelui premiu de la Londra din 1939”.

Manifestarea a fost deschisă, ca de fiecare dată, la ora 14:55, de către primarul Nicolae Stan, care a ținut să mulțumească tuturor cetățenilor din comuna Colonești, tuturor fiilor satului, plecați peste hotare și reveniți, pentru o clipă, să participe la acest festival.

„Vă mulțumesc tuturor! Îi felicit pe toți care poartă numele Sfântului Ilie. Dacă anul trecut nu ne-au lăsat să ținem acest festival, deși în Colonești n-a murit nimeni de virusul celor de la București, iată că astăzi am ajuns la cea de-a XVII-a ediție! Din păcate, reprezentanții CJ Olt n-au binevoit să ne onoreze cu prezența și nu știu de unde au primit acest ordin. Eu le doresc multă sănătate!

Vă mulțumesc dvs. că ați ales să participați într-un număr atât de mare și vă doresc să vă bucurați de acest spectacol călușăresc de excepție, precum și de marii artiști care vor urca, ceva mai târziu pe scenă! La mulți ani!”, a declarat Nicolae Stan.

După cuvântul d-lui primar, formațiile de călușari din Colonești, Optași-Măgura, Scornicești, Corbu, Stolnici, Dobrun, Curtișoara, Pârșcoveni, Costești și Bârla au încântat audiența cu tradiționalul joc călușăresc, care ține viu spiritul românesc, așa cum a declarat, pe scena de la Colonești, Radu Theodoru – General de flotilă aeriană (rtr) și veteran de război.

În continuare, fotbaliștii echipei Vedița Colonești au fost premiați de către prof. Dumitru Barbu, reprezentant AJF Olt. Aceștia au primit diplome și medalii, pentru performanțele obținute în sezonul fotbalistic precedent, când au fost la un pas de promovare în Liga II-a.

Această premiere a venit ca o reparație morală, având în vedere că forul organizator al competiției, în speță, FRF, nu a catadicsit să premieze nici măcar cu o simplă diplomă câștigătoarele celor 10 serii ale Ligii a III-a, printre care s-a numărat și Vedița Colonești.

Adus în atenția autorităților locale de către jurnalistul sportiv Florin Brutaru, după un articol în ziarul pe care-l conduce, Arena Olteană, campionul european la culturism și fitness Mădălin Soare, cu adânci rădăcini în comuna Colonești, a primit Titlul de Cetățean de Onoare al comunei, pentru performanțele importante obținute la competițiile din lume.

Un moment important al acestui eveniment de excepție l-a reprezentat acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al comunei Colonești d-lui Radu Theodoru – General de flotilă aeriană (rtr) și veteran de război, scriitor și mare om de cultură.

Acest titlu i-a fost acordat pentru „patriotismul și înalta sa ținută morală și pentru  evlavia oșteanului care nu poate uita eroii neamului nostru românesc și onoranta contribuție la dezvoltarea și promovarea activităților de tradiție militară cu însemnătate istorică a localității Colonești, Olt” .

Ofițer român cu o bogată carieră literară dezvoltată, în principal, înainte de anul 1990, Radu Theodoru este considerat unul dintre cei mai de seamă scriitori postbelici din literatura română, îndeosebi în sfera romanului istoric, cu influențe din zona militară.

„Sunt foarte bucuros că asist la acest spectacol superb! Să știți că noi rezistăm aici, dinainte de Decebal, prin etnicitatea specifică. Asta însemnă românitate. Acești călușari sunt dumnezeiești! Am asistat la un moment istoric de românitate, astăzi când „prietenii” noștri de pretutindeni vor să dispărem de pe harta Europei. Prin asta demonstrăm istorie, spiritualitate, cultură… Omul sfințește locul! Iar la dumneavoastră, omul care sfințește locul este primarul dvs. Eu nu fac complimente gratuite, să știți! Vă mulțumesc pentru tot!”, a declarat Radu Theodoru, ajuns la venerabila vârstă de 96 de ani.

D-l Radu Theodoru a fost însoțit de d-na Eleonora Arbănaș – președinta Fundației „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu”, căreia, anul trecut, i-a fost acordat și domniei-sale titlul de Cetățean de Onoare al comunei, pentru contribuția deosebită la înființarea și dotarea Centrului Socio-Cultural și Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din localitate. Alături de domniile lor, au mai fost prezenți C.dor av.(rez) Ion Breazu și Nicolae Furdi – pilot aviația civilă (TAROM).

Evenimentul a continuat cu un recital de muzică populară, sub acompaniamentul Orchestrei Ansamblului „Doina Oltului”. Au urcat pe scenă: Diana și Cornel Țițirigă, Maria Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota, Constantin Enceanu.

Nicolae Stan i-a avut alături pe Florin Homorean – prefectul județului Olt, senatorul Liviu Voiculescu – președintele PNL Olt, Daniel Tudor – primarul orașului Scornicești, Viorel Pintea – directorul Centrului de Cultură și Artă Olt (alături de colegii săi), primarii de la  Stolnici și Bârla (Argeș) și Titi Peligrad – fostul primar de la Șerbănești (Olt)

Manifestarea s-a încheiat cu un splendid spectacol de lumină și culoare – foc de artificii.

Dragoș Sîrghie 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments