AcasăComisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu – în control
Array

Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu – în control

În perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2017, Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat 187 inspecții, dintre care 59 inspecții planificate, conform planului anual de controale și 128 inspecții neplanificate. Activitățile de inspecție și control au vizat verificarea dispozițiilor legale în vigoare și a condițiilor stabilite în actele de reglementare din domeniul controlului poluării industriale si din domeniul biodiversității, biosecurității și atriilor naturale protejate cat si a legislației de mediu in vigoare.

Au fost verificate diverse activități: turnarea metalelor neferoase ușoare; metalurgia aluminiului; transporturi rutiere de mărfuri; demontarea mașinilor și echipamentelor scoase din uz; fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie; fabricarea de cabluri cu fibră optică; producerea de țevi; fabricarea anvelopelor; extracția nisipului și pietrișului; spălare și sortare agregate minerale; arii naturale protejate; activități auxiliare pentru producție vegetală; captare, distribuție apă și epurare ape uzate; silvicultură și alte activități forestiere; recuperarea materialelor reciclabile sortate; extracția țițeiului brut; fabricarea betonului și mortarului, depozite deșeuri conforme și neconforme etc.

garda de mediu oltPrin activitatea desfășurată, Comisariatul Județean Olt a constatat mai multe fapte de natură contravențională, aplicând 6 amenzi, în valoare de 120.000 lei.

În aceeași perioadă, au fost  soluționate 30 de reclamații care au vizat, în special, disconfort produs de depozitări necontrolate de deșeuri în mediul rural, disconfort produs de creșterea animalelor în gospodăriile individuale, disconfort produs de desfășurarea de activități de restaurant și agrement, evacuări de ape uzate menajere din gospodarii individuale, în special în mediul rural, poluare atmosferică în cartierul Eugen Ionescu Slatina.

În vederea soluționării sesizărilor privind poluarea atmosferică în Slatina, au fost solicitate date privind monitorizarea mediului la Agenția pentru Protecția  Mediului Olt, pentru perioada 10.09.2017-25.09.2017 (măsurători realizate prin intermediul stației automate de monitorizare a mediului) și s-a observat ca, în trei zile din acest interval, există valori crescute la indicatorii monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf și PM10 (pulberi cu dimensiuni <10µm), în intervalul orar 21.00-24.00 dar care se situează mult sub limita admisă. Din aceste considerente, GNM-CJ Olt a solicitat APM Olt realizarea unor măsurători în cartierul Eugen Ionescu, în intervalul orar 21.00-23.00. În urma acestor determinări, APM Olt a emis un Raport de încercare, prin care se specifică realizarea determinărilor la indicatorii dioxid de sulf și dioxid de azot. În urma acestor determinări, valorile măsurate sunt: dioxid de azot -69,34µg/mc (valoare maximă admisă 200 µg/mc) și dioxid de sulf -37,97 µg/mc (valoare admisă este 350 µg/mc).

Pentru o monitorizare mai strictă a activității agenților economici de pe platforma industrială Slatina, au  fost realizate de către GNM-CJ Olt, controale inopinate în intervalul orar 23.00-01.00. În urma acestor controale, s-a avut în vedere verificarea agenților economici privind respectarea prevederilor Legii 104/2011 și s-a constatat că, în general, agenții economici respectă prevederile legale, dar un agent economic a fost sancționat cu amendă contravențională de 15.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011- calitatea aerului.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments