AcasăOra SatuluiCOMUNA BALDOVINEȘTI – TRECUT ȘI PREZENT

COMUNA BALDOVINEȘTI – TRECUT ȘI PREZENT

Primar de un sfert de secol al prosperei comune Baldovinești, ing. Ion Enescu face parte din elita primarilor rurali ai județului Olt. Este unul dintre prim-gospodarii comunelor noastre pe care nu-l preocupă cum „să pară” în fața oamenilor, ci cum „să facă„ pentru oameni. Și-a însușit încă de la începutul carierei sale administrative conceptul care spune că un primar este „servitorul” comunei în fruntea căreia l-au așezat oamenii și că niciodată comunitatea nu poate fi în serviciul său. Grație acestei depline înțelegeri a rostului unui primar, comuna Baldovinești se înfățișează trecătorilor ca o localitate în plină modernizare, care ține pasul cu cerințele europene.

Comuna Baldovinești, este o așezare cu vechi tradiții istorice și culturale, cu oameni harnici și frumoși la chip și la gând. Este atestată documentar încă din anul 1390, satul Baldovinești fiind unul de moșneni, pe teritoriul, de căruia își aveau proprietatea și boierii Baldovini.

Comuna Baldovinești are în componență trei sate: Baldovinești, Pietriș și Gubandru. Este așezată în partea de Nord-Vest a județului Olt, la o distanță de 32 Km față de municipiul Slatina și la 5 Km de orașul Balș, în zona de trecere dintre platforma Oltețului în Câmpia Caracalului. Una dintre particularitățile specifice ale acestei așezări modernizate în fond și în formă o constituie crucile din Cimitirul de la Pietriș, unicat în România, care pot rivaliza oricând cu Crucile din „Cimitirul vesel„ de la Săpânța. Ineditul Cimitirului de troițe de la Pietriș constă în faptul că mormintele celor înhumați au la căpătâi o cruce de lemn vopsit, de multe ori, în culori foarte puternice, vii, cu o „pălărie” de lemn deasupra.

Revenind la domnul primar Enescu, trebuie să mai spunem că, pe lângă vrednicia sa, care se reflectă în tot ceea ce a construit în Baldovinești, prin fonduri europene, dar și guvernamentale, domnia sa este de-o modestie  onorantă. Nu-i plac laudele prin jurnale, iar în campaniile electorale n-a venit niciodată cu promisiuni aberante pe care să nu le poată onora. A promis exact ceea ce știa că poate să facă, alături de echipa sa administrativă, având totodată și știința lucrului cu fondurile europene.

Întrebat cum îl caracterizează, în câteva cuvinte pe primarul Enescu, președintele C.J. Olt și liderul PSD Olt, Marius Oprescu a răspuns cu diplomație: „Dacă dlui primar nu-i stă în fire să se laude cu ceea ce face, și face foarte bine, conform fișei postului, nu mă grăbesc să fac eu acest lucru. Ca domnia sa sunt majoritatea primarilor PSD din Olt, iar ceea ce au făcut ei pentru comunitățile pe care le slujesc cu profesionalism se vede cu ochiul liber. Îi felicit pe toți!”

În acest caz, nouă ne revine să arătăm cu se înfățișa comuna înainte de mandatele dlui primar și cum arată astăzi…

Felicitări, d-le Enescu!

Dumitru Sârghie

 

Cimitirul de troițe din satul Pietriș, foto Valeru Ciurea
Cimitirul de troițe din satul Pietriș, foto Valeru Ciurea

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments