D-le primar ce proiecte aveți, la ora actuală pentru comuna Călui?
În primul rând, vreau să vă spun că mă bucur că ați trecut pe la noi… Ca să începem cu proiectele mai mici, pot să vă spun că am făcut o împrejmuire a unei teren, unde vom desfășura un obiectiv de investiții, de care vă voi vorbi ulterior. Avem în vedere să aduce îmbunătățiri la cimitirul din localitate. În acest sens, vom reface gardul, care are o vechime de peste 50 de ani. Vom construi niște alei, pentru a facilita accesul mai ușor, precum și un acces mai rapid la curentul electric, pentru desfășurarea lucrărilor specifice. Vom aduce, de asemenea, și apa mai aproape.
În altă ordine de idei, am aplicat, în Programul Operațional de Competitivitate, pentru îmbunătățirea accesului, securității și utilizării tehnologiei informației și a comunicațiilor, prin achiziția a unui număr considerabil de tablete, laptop-uri, table inteligente etc. Proiectul a fost aprobat, în anul 2022, dar așteptăm invitația să semnăm contractul de finanțare. Nu știu de ce durează așa de mult…
În parteneriat cu IȘJ Olt, am aplicat pentru achiziționarea unui microbuz școlar electric, dar și aici așteptăm.
Dorim să înființăm un parc la fosta Școală Gimnazială Călui, unde am reușit să schimbăm destinația în Dispensar Medical Uman și, prin PNRR, am depus un proiect pentru o renovare moderată energetică, proiect care ni s-a și aprobat. Am semnat contractul de finanțare și, ulterior, vom scoate lucrarea la licitație.
Având în vedere canalizarea comunei, am reușit să obținem finanțare, prin Programul Național „Anghel Saligny”, dar doar pentru satul Călui. Pentru satul Gura Căluiul, vom face, ulterior, o extindere de rețea, prin programele care vor apărea, fie naționale, fie europene. Neavând canalizare la Călui, îmi doresc din tot sufletul ca întreaga comună să beneficieze acest obiectiv.
Încă un proiect măreț, pe care-l vreau rezolvat, la nivelul comunei Călui, este cel cu privire la introducerea gazelor. Împreună cu alți cinci colegi primari, facem și noi parte din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Gemărtăluiului”, de al cărei bun mers se ocupă d-l primar al comunei Baldovinești, Ion Enescu, liderul acestei asociații. Împreună, am aplicat, încă de acum doi ani, prin POIM, dar proiectul a picat la câteva sutimi, motiv pentru care l-am depus în cadrul Programului „Anghel Saligny” și acum suntem la faza de licitație.
Mă bucură foarte mult acest proiect. Este și păcat, având în vedere că localitatea vecină, Iancu Jianu, are gaze de mult timp, ca și Căluiul să nu beneficieze de o rețea inteligentă de distribuție gaze naturale. Dar legislația este anevoioasă…
Nu în ultimul rând, mai avem un obiectiv important, privind blocul de locuințe sociale, pentru care, la un moment dat, am semnat contractul de finanțare, dar ulterior am semnat și un contract de încetare a finanțării cu Ministerul Dezvoltării. Acest bloc va fi construit pe terenul pe care l-am împrejmuit, despre care v-am vorbit la început. Am redepus documentația, astfel încât să putem semna, în curând, contractul de finanțare.
Vrem, de asemenea, prin POR, să depunem un proiect privind reabilitarea totală a Școlii Gimnaziale Călui, întrucât ultima reabilitare a fost acum 15 ani. Trebuie aduse îmbunătățiri. Doamna director se ocupă să mențină instituția curată și îngrijită și, bineînțeles, sub aspect educațional.
Care ar fi cea mai stringentă problemă cu care se confruntă comuna dvs.?
Într-adevăr avem și minusuri, pe care mi le asum, dar pe care le vom rezolva până la finalul mandatului. Comuna nu arată foarte bine din punct de vedere estetic și aici mă refer la gunoaie. Am luat o hotărâre de consiliu local, cu privire la aderarea la ADI OLT ECO, cunoscutul proiect de la nivel de județ, privind colectarea gunoaielor menajere, selective etc. Deși am venit cu un aport substanțial, am cumpărat și pubele și saci pentru cetățeni, anumiți cetățeni, rețineți anumiți, mai aruncă gunoaiele la întâmplare, pe sub poduri, pe stradă… Și nu înțeleg de ce, atât timp cât avem pubele, am saci, pentru gunoiul selectiv. Îmi rezerv ultima perioadă din acest mandat, să aducem pe drumul cel bun și acest aspect.
D-le primar, aveți probleme în trecerea proiectelor în Consiliul Local? Care este componența politică a Consiliului Local?
Din componența Consiliului Local fac parte șase consilieri PSD și trei PNL. Nu sunt probleme, pentru că și colegii de la PNL votează proiectele propuse de majoritate, DEOARECE SUNT DE IMPORTANȚĂ MAXIMĂ pentru această comunitate. Nu votează mereu pro, dar, în general, nu sunt probleme. Dar, mai sunt așa-ziși adversari politici, care au început o campanie electorală mascată, prin care sunt denigrat. Au apărut și anumite materiale în presă, dacă pot să-i spun așa, nu tocmai ortodoxe, privind cazul blocului de locuințe sociale, noi nici măcar NEAVÂND contract de finanțare pentru acest obiectiv. Mie mi-ar fi rușine să scriu așa ceva. Timpul va dovedi că nu este nimic adevărat. Ar trebui ca persoanele care mai și scriu despre primari să vină să culeagă informații, astfel încât să nu mai arunce cu noroi. Pentru că aruncă, de fapt, asupra imaginii dumnealor. Este vorba despre un pseudoziarist, căruia nici nu vreau să-i pronunț numele. Să-i fie rușine! Poate să trimită DNA la Călui când vrea, pentru că noi aici ne facem treaba. Documentele stau mărturie. Restul sunt povești de adormit copiii. Încă o dată: să-i fie rușine!
Ce mesaj aveți către locuitorii comunei pe care o conduceți?
La mulțumesc pentru încrederea pe care au avut-o în mine. Cu siguranță, nu îi voi dezamăgi. Muncesc foarte mult pentru a aduce comuna la un nivel, conform secolului în care trăim. Le cer scuze cetățenilor comunei Călui, pentru că nu am ajuns, foarte des, în mijlocul dumnealor, pentru a rezolva problemele mici, de zi cu zi. Dar mult timp, nu am avut un aparat administrativ complet, lipsindu-ne un număr destul de mare de funcționari, din diferite motive. Împreună cu d-l viceprimar, a trebuit să întocmim documente la propriu, astfel încât instituția să funcționeze. Dar, în urma concursurilor care s-au desfășurat s-au ocupat aceste posturi și acum ne este și nouă mai ușor.
Vă mulțumesc!
A consemnat Dragoș Sîrghie