De vreo câteva cincinale încoace, mai toate guvernele României au ținut morțiș să ne dezrădăcineze, din punct de vedere cultural și spiritual, au vrut să ne smulgă România de sub picioare. Întotdeauna, totuși, s-au găsit români adevărați, care s-au opus într-un fel sau altul, din răsputeri, acestui fenomen de dezrădăcinare. Oameni de bună credință, care nu vor să se lepede de sine, de cultura neamului lor, de modelele morale ale înaintașilor noștri. Români care nu vor să pună umărul la această evaziune culturală, pe care au practicat-o dintotdeauna cripto-comuniștii post-decembriști și o practică, fără rușine, și astăzi.
Trebuie menționat faptul că acei care se opun acestui fenomen antiromânesc sunt „cei de jos”, liderii micilor comunități rurale, clerici atașați românismului, oameni simpli cu cei șapte ani de acasă, dascăli adevărați, primari și consilieri de bună credință, membri ai comunității care știu să definească simplu interesul național, nu prin vorbe, ci prin fapte…
Unul dintre acești români de bine este și primarul comunei Cungrea, cel care – alături de echipa consilierilor locali, de cadrele didactice din localitate și de gospodarii acestei vechi vetre de cultură și civilizație – a reușit să refacă și să doteze, la standardele țărilor civilizate, un locaș cultural, fără de care o comunitate poate să dispară, fără urmă, din istorie: anume o bibliotecă școlară și comunală! Lăcașul care, așa cum spunea rapsodul popular doljean, Cornel Popescu, „nu poate fi înlocuit cu nimic, pentru că efectele cititului fac, din ființa umană, OM!”
Așadar, în ultima zi a lunii mai a.c., comuna Cungrea, cu mic cu mare, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Dascăli ai școlii din localitate, bibliotecara comunei, dar și alți reprezentanți ai bibliotecilor comunelor megieșe, în frunte cu o echipă a Bibliotecii Județene Ion Minulescu, condusă de generosul director Florin Cârstea, au fost prezenți la tăierea panglicii acestei esențiale unități întru formarea generațiilor viitoare.
La manifestare a fost prezent și ziaristul Dumitru Sârghie, în calitatea sa de poet și președinte al Cenaclului „Arena Artelor” și membru în Comitetul de Conducere al Societății Culturale Anton Pann din Rm Vâlcea. Alături de scriitorul Nic Zărnescu, Dumitru Sârghie a prezentat volumul de poezie „Versuri și mătăsuri consonante” celor prezenți, volum semnat de domnia-sa și de poeta Alina Neagoe din Rm. Vâlcea. De asemenea, Asociația Ecologia Bunului Simț, condusă de același ziarist, a făcut o donație de carte (20 de volume, de diferite genuri literare) pentru „Casă Nouă”, adică pentru noua Bibliotecă și a dăruit cu generozitate cărți de poezie majorității prezente la lansare (40 de volume).
Din partea PNL Olt, a participat președintele Costel Ion Moisescu, care a mulțumit primarului și locuitorilor comunei, pentru vrednicia și grija față de cultura neamului.
De asemenea, Florin Cârstea, directorul Bibliotecii județene „Ion Minulescu” din Slatina, cel care a reliefat pregnant patriotismul primarului Liviu Voiculescu și rezistența satului românesc, prin menținerea și promovarea culturii naționale, i-a prezentat, în termeni calzi, pe scriitorii Dumitru Sârghie și Nic Zărnescu.
La rândul său, directorul Ziarului de Olt, ziaristul Alin Dorobanțu a vorbit despre necesitatea păstrării valorilor culturale în satele românești, felicitând echipa primarului din Cungrea, dar și pe camaradul său întru jurnalism, Dumitru Sârghie, cu care a avut un dialog confratern despre necesitatea păstrării valorilor morale și spirituale în satele României și, firesc, în Județul Olt.
LIVIU VOICULESCU: MULȚUMIM TUTUROR CELOR CARE NE SUNT APROAPE
„Ne-am adunat astăzi, 31 mai 2017, la inaugurarea noii Biblioteci Comunale și Școlare Cungrea – o investiție importantă pentru cetățenii localității noastre, pe care, personal, mi-am dorit să o finalizăm cât mai repede. Având în vedere că fosta bibliotecă nu asigura accesul adecvat copiilor la lectură, am considerat a fi necesară construcția acestei clădiri în curtea școlii gimnaziale de la Cungrea. Mulțumim tuturor celor care ne sunt aproape, și, nu în ultimul rând, celor ce sunt prezenți la acest frumos eveniment”.
ACTIVITATEA UNEI BIBLIOTECI ESTE URIAȘĂ
„Biblioteca are un rol foarte important într-o școală. Ea reprezintă accesul elevilor la informații, la știință și cultură. Iar toate acestea reprezintă drepturi fundamentale ale omului, care împreună cu dreptul la educație sunt recunoscute peste tot în lume ca elemente cheie ale unei dezvoltări durabile a umanității, cât și progresului economic și social.
În plus, aș adăuga faptul că Biblioteca Comunală este considerată o casă a culturii și, totodată, un loc de comunicare între cetățenii comunei. Biblioteca sătească oferă un loc liniștit pentru iubitorii de carte, unde pot să-și satisfacă nevoia de lectură și să se delecteze, oferind garanția unei corecte informări a localnicilor. Elevii au nevoie de o bibliotecă în școală, pentru studiu, lectură, informare, iar aceasta le oferă un sprijin pentru testările de clasă și examenele ce-i așteaptă. Așadar, activitatea unei biblioteci este uriașă, căci memoria umană se dezvoltă, ca orice alt organ al corpului, prin exerciții, iar cititul are un rol covârșitor”.
DUMITRU SÂRGHIE: AM FOST ȘI AM RĂMAS PRIETENUL COMUNEI CUNGREA!
„Sensul ultim al poeziei este Metafizica. Adică Dumnezeu! Dar viața pe pământ bate poezia, fiindcă viața e materialism dialectic, concept de care se ocupă politicienii noștri mai buni sau mai proști.
Cultura, însă, ne asigură, libertatea spirituală și credința. Libertate spirituală și credință – iată sintagma căreia dl primar Voiculescu i-a statornicit rostul prin această inaugurare de lăcaș cultural și prin invitația pe care ne-a făcut-o nouă, celor care mai găsim timp să înălțăm un vers și să rostim o poezie de mamă, de tată, de țară, pentru a nu ne uita rădăcinile și sensul viețuirii…
Iată-ne, deci, aici la dvs., citindu-vă poezie și adresând un gând de apreciere actualei administrații, care dă dovadă de patriotism, de respect pentru această matrice spirituală care se cheamă Cungrea și, mai ales, dă dovadă de respect pentru dvs., dragi cetățeni ai unei comune cu vechi și respectabile tradiții culturale. Vă mulțumesc că existați!”
Frumusețea morală a acestei manifestări a fost întregită de prezența elevilor și tineretului din comună, ceea ce ne alimentează speranța că încă nu-i pierdut definitiv satul românesc. Prin cultură și educație, românismul și civilizația noastră străveche pot învia ca Pasărea Phöenix, din propria cenușă.
Felicitări domnului primar, felicitări comunei Cungrea!
IONUȚ DUMITRESCU