Alegerile locale din iunie 2012 aveau să schimbe, în mod pozitiv, multe lucruri în „arhitectura” administrativă a primăriilor rurale din Olt. Astfel, în fruntea comunei Fărcașele avea să fie ales Tudor Marin, fiu al comunei, om gospodar cu respect față de valorile creștine și față de memoria locurilor sale natale, unde s-au descoperit importante semne ale continuității noastre pe aceste meleaguri, datând din timpul Neoliticului.
Azi, comuna Fărcașele se numără printre acele localități unde munca primului gospodar se vede cu ochiul liber, Tudor Marin reușind, într-un timp relativ scurt, să-i schimbe înfățișarea și s-o treacă în rândul comunelor civilizate ale județului Olt.
Conștient de faptul că Școala este punctul de plecare în viață al pruncilor noștri, primarul Tudor Marin a reabilitat, în condiții excelente, toate școlile și grădinițele din comună. Având în vedere folclorul și tradițiile locului, primarul, prin specialiști în materie, a înființat Ansamblul Folcloric Doina Fărcașului. Și fiindcă locuitorii acestei străvechi așezări calcă pe istorie, administrația condusă de Tudor Marin a avut ideea de a înființa Muzeul „Nica Marin”, în memoria marelui arheolog cu același nume, regretatul dr. Nica Marin, care – printre altele – a descoperit, în satul Hotărani, o adevărată capodoperă a artei neolitice, care rivalizează cu cea a “Gânditorului de la Hamangia”, intitulată sugestiv „Fetița de la Hotărani”.
Cultura fără sport însă e ca o nuntă fără muzică, așa că d-l primar s-a gândit să construiască și un teren de sport multifuncțional pentru copiii și tinerii din comună. Dar d-l primar mai știe că fără o infrastructură cât de cât aliniată vremurilor pe care le trăim nu există civilizație deplină și – iată că – a demarat asfaltarea Drumului Gării și a străzii Popa Șapcă, cu licitație care va fi ținută pe 9 noiembrie a.c., precum și asfaltarea străzii Traian, 5 km, pe Măsura 3.2.2.
D-l primar nu l-au uitat nici pe Dumnezeu și, astfel, a dispus întocmirea unui Studiu de Fezabilitate, plătit cu bani locali, în vederea reabilitării unei mănăstiri din anul 1588, proiect care va fi finanțat prin Ministerul Culturii și Cultelor. Fosta baie comunală s-a transformat într-un local modern de Poștă și, în curând, se va face licitație pentru înființarea unui parc, cu spațiu verde, care costă în jur de 35 mii de euro.
În maxim o lună de zile, un alt mare proiect, început în 2013, cel demarat de Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI Făcașele – Terasa Caracal) va finaliza un proiect privind irigațiile ce acoperă o suprafață de 170 ha.
Există, de asemenea, un proiect tehnic și un studiu de fezabilitate pentru introducerea gazelor în comună. Nu peste mult timp se va ține licitația în acest sens. Pe Apă și Canal, comuna Fărcașele este prinsă în master-plan, pe Compania de Apă, cu 3,81 milioane de euro.
Iată, stimați cititori, o serie de fapte prin care primarul Tudor Marin a făcut eforturi spectaculoase în redarea demnității acestei străvechi așezări, care a fost ținută, până nu demult, de către fosta administrație, la coada civilizației.
E mult, e puțin? Doar locuitorii comunei Fărcașele știu, iar dumnealor mai știu, de asemenea, ca nimeni alții, cât de importantă este, într-o comunitate, o minte de gospodar, așa cum este cea a primarului lor.
Linia Întâi