Pentru frumoasa comună Mălaia, din județul lui Dumitru Drăghicescu (Vâlcea sau Țara lupilor), cel care a scris „Psihologia poporului român”, începutul lunii septembrie (în zilele de 4 și 5) a fost irizat de o serie de manifestări culturale și aniversare, vizând, mai întâi, întoarcerea la istorie, prin readucerea în memoria oamenilor a ceea ce a reprezentat pentru România modernă Familia Brătianu și, apoi, celebrarea frumoasei comune Malaia, despre care au scris, cândva, înșiși Nicolae Iorga, Traian Biju și ultimul gândirist român – Pan. M. Vizirescu.
Astfel, în ziua de 4 septembrie, la o inițiativă a ziaristului Dumitru Sârghie din Olt, cel a cărui reședință literară se află în comuna Mălaia, dimpreună cu tânărul prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat, alături de șeful cancelariei sale, Mircea Nadolu și de inimosul profesor Mihai Moldoveanu, apropiat al Casei Regale de România, precum și cu efortul fostului primar liberal al comunei, Gabi Țolea, dar și al actualului primar PSD, Puiu Dinculescu, liberalii din Vâlcea au cinstit și omagiat memoria marilor politicieni din Familia Brătienilor, îndeosebi a lui Ion C. Brătianu și a fiului său, Vintilă Brătianu. Manifestarea s-a desfășurat la Crucea Brătienilor și a Fântânii acestora, ambele monumente de patrimoniu situate în proximitatea locului pe care a fost cândva Conacul marii familii istorice…Au fost prezenți parlamentarii PNL de Vâlcea, consilierii județeni liberali, jurnaliști din Vâlcea și Olt, cântăreți de muzică folk și poeți din toate colțurile țării, reuniți de Nicolae Doboș, șeful Formației „Arhaic” și de poetul și ziaristul Dumitru Sârghie, care au și girat, la rându-le, un spectacol de folk și poezie în memoria Brătienilor.
De remarcat prestația primarului PSD Dinculescu, care a pus umărul la această sărbătoare liberală, facilitând accesul auto la Crucea și Fântâna Brătienilor, prin lucrări de nivelare, și luându-și angajamentul că, în viitorul apropiat, drumul spre aceste monumente de patrimoniu istoric va deveni practicabil. De menționat și prezența președintelui tineretului liberal din Vâlcea, Alexandru Părduț, cu o parte dintre colegii săi, a inspectorului șef ISJ Vâlcea, Mihaela Andreianu, precum și a parlamentarilor liberali vâlceni, doamna senator Claudia Banu și domnul deputat Laurențiu Cazan.
Dumitru Sârghie a vorbit despre reeditarea cărților semnate de Valeriu Râpeanu, privindu-l pe Gheorghe Brătianu, și a citit poemul „Se mișcă Brătienii în mormânt”.
Iată componența delegației de scriitori și cântăreți de muzică folk, grupați în proiectul „Jurnalul de la Mălaia” și al „Taberei Naționale de literatură și folk”, în virtutea cărora au desfășurat un frumos program artistic: Nicolae Doboș – Teleorman, șeful formației de folk „Arhaic”; Doina Lazăr – Constanța, folk; Florin Țuțuianu – Bacău, folk; Ela Nicolau – Teleorman, proză; Daniela Mărginean – Târgu Mureș, poezie; Nicolae Nistor – Vâlcea, poezie; Val Răzeșu – Constanța, poezie; Dumitru Sârghie – Olt, poezie; Oliver Ciobanu – Ploiești, folk; Mihaela Stoica – Giurgiu, folk; Nicu Cismaru – Vâlcea, poezie; Andreea Negoianu – Craiova, poezie; Liviu Leoveanu – București, folk; Augustin Jianu – Dolj, poezie; Adriana Andreica & Florin Grec – Cluj-Napoca, folk, Daniel Făt – Baia Mare, folk; Dan State – Vâlcea, folk; Ana Maria Dumitru – București, folk… Au fost prezente, de asemenea, din București, trei doamne care nu lipsesc niciodată de la manifestările organizate de Nicolae Doboș, ele având și un rol de impresariat, pentru celebra formație „Arhaic”, ale cărei tabere naționale de folk și literatură au făcut înconjurul țării: Iulia Nicoleta Vlăduțu, Vasile Adriana Marina și Vali Violeta Dumitru.
Spre seară, în aceeași zi, spectacolul s-a reluat la reședința de la Mălaia a scriitorului și ziaristului Dumitru Sârghie, acesta sărbătorindu-și, cu prietenii săi, ziua de naștere… sub acordurile chitarelor folkiștilor prezentați mai sus, precum și sub unduirea versurilor poeților prezenți. Din partea presei vâlcene, au fost prezenți ziariștii Narcis Dăiescu Chirea, editor „Cozia Info” și Crișu Popescu, de la „Gazeta Vâlceană. De menționat că, la festivitate, a fost prezent și primarul comunei Studina, din județul Olt, liberalul Marian Vasile, cunoscut și ca folk-ist, cel care a „strunit” și el chitara în cinstirea evenimentului și a antamat deja un eveniment de muzică și literatură în comuna pe care o păstorește.
A doua zi, de Zilele Comunei Mălaia, ediția a XIII-a organizată de primarul Puiu Dinculescu, poeții și folkiștii din gruparea Doboș au susținut, cale de trei ore, un spectacol de muzică, vers și alte cugetări literare, în fața spectatorilor din Mălaia, care au venit să-și sărbătorească vechea și minunata lor localitate. A fost o zi de lumină, cântec și poezie, completată, după ora 16, de un minunat concert al „Rapsodiei Vâlcene”, cu interpreți de muzică populară consacrați, la care administrația din Mălaia a adăugat și un concert pentru promovarea tinerilor interpreți locali.
Au fost zile de neuitat, atât pentru gruparea Doboș-Sârghie, cât și pentru cei care gustă muzica folk și poezia. De altfel, comuna Mălaia merită chiar mai mult decât atât, organizatorii acestor evenimente, liberali sau pesediști, luându-și angajamentul că, pe viitor, vor fi mai pregătiți și mai generoși cu artiștii, întru organizarea acestor evenimente care ne pot scoate pe toți din menghina vremurilor pe care le trăim…
La Mulți Ani, Mălaia!
Când spunem „România Mare” – spunem „Familia Brătienilor”!
Există oameni al căror destin se confundă cu cel al neamului românesc. Este și cazul Familiei Brătianu. De la Revoluția din anul 1848 și până la lupta împotriva comunizării țării, membrii acestei nobile familii și-au pus viața în slujba poporului căruia i-au aparținut. Că e vorba despre Dimitrie Brătianu, Ion C. Brătianu, Dinu Brătianu, Ion I. C. Brătianu sau Gheorghe Brătianu, membrii acestei familii, din câteva generații, au fost, într-un fel sau altul, la cârma țării. Și-au legat numele de întemeierea Statului Român modern, de obținerea independenței de stat, de evoluția și consolidarea statului român, până la înfăptuirea României Mari. Sunt întemeietorii primului partid politic din România – Partidul Național Liberal. Ca membri ai acestui partid, ca parlamentari, miniștri și prim-miniștri, Brătienii și-au pus la dispoziție viața, proprietatea, principiile, educația și profesionalismul în slujba țării. Numele Brătianu se identifică plenar cu cel al Partidului Național Liberal.
Guvernele liberale au contribuit la democratizarea, modernizarea și consolidarea statului, prin legile adoptate și printr-o politică internă și externă înțeleaptă, în interes național… De la legi pentru încurajarea industriei românești, la Înființarea Băncii Naționale Române, adoptarea Reformei Agrare și a Constituției din 1923, Partidul Național Liberal, prin intermediul membrilor familiei Brătianu, Partidul Național Liberal a contribuit la întărirea statului, în plan intern și diplomatic. România ajungea, astfel, în primele decenii ale sec. XX, o putere regională, demnă de respect, în relațiile internaționale. Brătienii s-au aflat, astfel, în rândul personalităților politice care s-au ridicat la înălțimea vremurilor pe care le-au trăit. Cu o solidă formație profesională și intelectuală, ei au contribuit, astfel, la propășirea a României profunde și, cu precădere, la dezvoltarea economică a țării.
Datorăm, astfel, Familiei Brătianu, evoluția Statului Român modern, întreruptă doar de întunericul comunist.
De Brătieni se leagă începuturile pluralismului politic din România și, deci, democratizarea țării, adoptarea legilor electorale în pas cu cele ale statelor moderne, legi care au culminat cu introducerea votului universal. Constituția din 1923 a fost, de asemenea, una dintre cele mai democratice constituții din Europa acelor vremuri. Când spunem, astăzi, România Mare, gândurile ni se îndreaptă spre această familie nobilă a Istoriei României, spre Ionel Brătianu, artizanul acestor mari înfăptuiri.
Prof. Elena Sîrghie